Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsariteni (MNCR)  a sărbătorit ziua poetului Mihai Eminescu alături de zeci de invitaţi şi iubitori de poezie, printr-o serie de evenimente cultural-literare.

După sosirea invitaţilor şi vizitarea muzeului, eleva de clasa a III-a de la Colegiul Naţional „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe, Daria Bugnar, a recitat poezia „Rugăciune”, emoţionând publicul prezent. Alături de aceasta, alţi trei elevi de la şcoala „Varadi Jozsef” i-au încântat pe cei prezenţi cu poezii şi un cântec, aparţinând poertului sărbătorit astăzi.

Mihai Trifoi, preşedintele  Asociaţiei de Esperanto din România: ”Nu pot să nu-mi spun punctul de vedere; meritați toate felicitările, sunteți un bun model pentru guvernanții noștri , pentru că ați reușit în așa fel încât de la vorbe la fapte nu a trecut mult timp.”

Tot în cadul aceluiaşi eveniment, s-a lansat primul număr al revistei „Caietele de la Araci”, editată de MNCR, sub îndrumarea doamnei Luminiţa Cornea. Revista este un omagiu adus scriitorilor născuţi în Sfântu Gheorghe: Romulus Cioflec şi Nicolae Colan, fiind o urmare a evenimentelor cultural-literare ce au avut loc la Casa memorială „Romulus Cioflec” de la înfiinţarea acesteia, în anul 1998,  şi până astăzi.

”Vreau să le mulțumesc pe această cale scriitorilor care ne-au făcut onoarea să scrie și să publice în revista noastră”, a punctat prof. dr. Luminița Cornea.

Eleva şcolii gimnaziale „Varadi Jozesf”, Diana Logofătu, alături de corul de copii „Sf. Ierarh Nicolae” al Catedralei Ortodoxe din Sfântu Gheorghe, coordonaţi de diaconul Cristian- Antonie Pintrijel, au interpretat cântece închinate poetului.

Autorii care au ajutat la elaborarea “Caietelor de la Araci” au recitat creaţii literare închinate lui Mihai Eminescu, după care, a urmat un moment artistic interpretat de actriţele Teatrului “Andrei Mureşanu” din Sfântu Gheorghe, Duţa Guruianu şi Camelia Paraschiv Katai.

În încheierea evenimentului, cei prezenţi au avut şansa de a împărţi impresii într-o atmosferă caldă şi plină de istorie, alături de o cană de ceai.

Prof. dr Luminița Cornea: ”Eu zic că, din respect pentru Eminescu, ar trebui ca în fiecare zi să ne administrăm câte o picătură de cultură  să fie niște versuri scrise de Mihai Eminescu.”

Maricela Dan

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail