O asociație umanitară din județul Covasna a lansat o inițiativă inedită, în scop caritabil: colectarea de dopuri și capace de plastic! Acestea vor fi preluate de o firmă de reciclare, iar banii oferiți  în schimbul lor vor fi donați persoanelor aflate în nevoie. De această dată, fondurile vor ajunge în contul Ancăi, o tânără mamă și învățătoare din Sfântu Gheorghe, care are nevoie urgentă de ajutor în lupta cu boala secolului.

Campania a fost lansată de Asociația „LAB Életmentő Kupakok Egyesület” ( LAB Asociația capacelor salvatoare de vieți-n.red)  și se va derula până la data de 1 martie 2019. Concret, până atunci, toți cei care doresc să contribuie la șansa Ancăi, pot dona capace (de la cosmetice sau nu numai) și dopuri de plastic, în toate cele peste 20 de centre de colectare din județ, dar și în  centrele din județele Harghita, Cluj și Mureș, a declarat, ieri, pentru „Mesagerul de Covasna”, Bács Emese, reprezentanta Asociației „LAB Életmentő Kupakok”.  În baza unui contract încheiat cu o firmă de reciclare, dopurile și capacele vor fi preluate de aceasta și pentru fiecare kilogram preluat se va oferi o sumă de bani care va ajunge în contul Ancăi, o tânără mamă și învățătoare, care are nevoie de investigații medicale de înaltă performanță și tratament oncologic de ultimă generație. Tânăra își iubește misiunea de dascăl și de mamă. În urmă cu 5 ani, liniștea i-a fost alungată de ghearele bolii secolului. În septembrie 2014, după intervenția chirurgicală care a avut scopul eradicării acesteia, Anca și-a reluat traiul zilnic, alături de copiii învățăcei și alături de minunata ei fetiță. Din luna ianuarie a anului 2018, colții nevăzuți ai bolii au reapărut în trupul ei firav, astfel că tânăra a reînceput o serie de tratamente, spre a-și stăpâni durerile și pentru a putea duce la final anul școlar… De atunci și până acum, terapiile urmate s-au dovedit a fi prea puțin eficiente. O speranță a venit, însă, din  străinătate. O clinică din Turcia i-a analizat Ancăi dosarul, oferindu-i o șansă la viață.

Reprezentanții Asociației „LAB Életmentő Kupakok” au aflat povestea Ancăi și nu au stat nicio clipă pe gânduri, ci au lansat imediat o campanie de strângere  de dopuri, capace, dar și de fonduri, în sprijinul tinerei.

„Acum câteva zile m-a căutat o doamnă pe care o cunosc de mult și care este alături de noi, de ani de zile, la strângerea capacelor, cu donații. Ea mi-a povestit despre Anca, m-a întrebat dacă poate să dea numărul meu de telefon prietenei tinerei – o doamnă doctor; am răspuns afirmativ, doamna doctor m-a căutat, am stat de vorbă și am spus că da, o vom ajuta pe Anca, o vom ajuta cu tot ce putem.”- a spus Bács Emese.

Potrivit acesteia, pe pagina de Facebook a Asociației a fost lansată și o licitație caritabilă, în urma căreia banii vor ajunge tot în contul Ancăi, iar reacțiile oamenilor au început să apară.

„Am avut reacții, capacele se strâng, oamenii ne caută. Pe pagina de Facebook a asociației am creat și un album care sunt scoase la licitație, cărți, produse de uz casnic, jucării și tot ce intră în contul asociației, timp de o lună, va ajunge la Anca. Deci, toate fondurile care se adună până la 1 martie în contul Asociației, se vor vira în contul Ancăi. Au început să apară și în contul Asociației bani pentru Anca și sperăm  ca ea să fie bine!”- a spus Bács Emese.

Puncte de colectare în patru județe!

Potrivit acesteia, Asociația are aproape 20 de puncte de colectare în județul Covasna, dar și puncte de colectare în Harghita, Mureș și Cluj.

„Se pot colecta capace de la PET-uri, capace de la cosmetice și pot fi duse la magazinul AMK – la gară, la Centrul Happy Kids, la magazinul de pâine din piața centrală – Brutăria Babi și în Simeria, la Second Hand – Demeter. Acolo sunt plasate urne – încercăm să facem  și un afiș pe care să îl punem pe urne și să informăm că tot ce se va strânge va fi în folosul Ancăi, pentru că, momentan, urnele au doar logo-ul Asociației. De asemenea, în  Sfântu Gheorghe avem urne și la farmacia de la gară. Puncte de colectare avem în patru județe: Covasna, Mureș, Harghita și Cluj. În județul Mureș avem puncte de colectare în Târgu Mureș, în Sovata; în județul Harghita avem la Zetea, Odorheiu Secuiesc, Cristuru Secuiesc, Miercurea Ciuc. În județul Covasna avem aproape 20 de puncte de colectare, chiar și în sate.  Avem puncte de colectare la Covasna, Baraolt, dar și în Zagon, în Păpăuți, în Bățanii Mari. Și școlile sunt implicate, dar și grădinițele. Asociația a încheiat un contract cu o firmă de reciclare, care va oferi suma de 60 de bani per kilogram de capace și dopuri”- a spus Bács Emese.

De asemenea, capace și dopuri pot fi duse la Cabinetul medicului de familie Claudia Bândea, din Sfântu Gheorghe, aceasta numărându-se printre cei implicați trup și suflet în acțiunile dedicate Ancăi.

Povestea  „LAB Életmentő Kupakok Egyesület”, creionată de la inimă la inimă

Cazul Ancăi nu este singurul pe care „LAB Életmentő Kupakok Egyesület”/ LAB Asociația capacelor salvatoare de vieți îl sprijină. Asociația, cu sediul la Chilieni, s-a născut în urmă cu câțiva ani, fiind înființată de patru oameni inimoși, dar faptele bune ale acestora au început cu mult înainte.

„Totul a început cu timp în urmă… Acum patru ani, am văzut pe pagina de Facebook la mama colegei de la școală a fetiței mele că încerca să adune capace pentru o fetiță din Ungaria, care era diagnosticată cu neuroblastom. Atunci, am încercat să o ajut. Astfel, am scris un apel în acest sens, pe profilul meu de pe acea rețea de socializare, îndemnând prietenii, cunoscuții  care vor să ajute, să adune capace. Era vorba să vină cineva din Ungaria să ia capacele. Eu, pur și simplu, am vrut să ajut, dar din păcate, până să vină să ia capacele, fetița a murit. Noi am rămas cu capacele în curte și nu știam ce să fac cu ele. Aproape o săptămână am căutat pe internet o firmă de reciclare și chiar în același timp, am văzut un anunț în ziar că o fetiță din Ghimeș are nevoie de ajutor pentru un implant la ambele urechi. Atunci, am contactat familia fetiței, i-am contactat părinții și ei au venit și au luat capacele, le-au dus la firma respectivă de reciclare și au primit bani în schimbul acestora.  Apoi, doi ani de zile, tot așa am făcut: am adunat, am adunat și am adunat capace și astfel au început să ne caute părinții cu copii bolnavi. Timp de doi ani de zile, așa am procedat: noi adunam capacele, când se aduna o cantitate considerabilă, sunam la firma de reciclare și anunțam că va merge cineva la ei, familia în cauză venea la noi, lua capacele, le duceau la firmă și firma dădea bani în schimb (…) Apoi, ne-a venit ideea să înființăm o asociație, pentru ca astfel să poată să ne ajute și firmele. Am înființat asociația și de atunci, toate capacele care sunt adunate, acum sunt luate de firma de reciclare respectivă (deci nu trebuie să ne mai ocupăm noi de transport), iar banii oferiți în schimbul lor intră în contul asociației și noi îi virăm către familia sau persoana pentru care facem campania de colectare.”- a explicat Bács Emese .

Alte obiecte ce pot fi donate în sprijinul acțiunilor Asociației

Numeroase familii, copii cu probleme de sănătate, dar și persoane nevoiașe au fost ajutate, de Asociație, de-a lungul timpului.

„Ajutăm nu numai copii și persoane grav bolnave, ci și familii nevoiașe. De exemplu, în luna decembrie 2018 am ajutat 76 de familii; ajutăm și grădinițe – cum ar fi cea de la Câmpu Frumos – unde sunt copii defavorizați; am ajutat Spitalul Județean – secția de pediatrie și neonatologie – cu scutece și cu lapte praf, pentru că am avut în acest sens o sponsorizare; am ajutat centrul maternal de la Arcuș și din Sfântu Gheorghe, tot cu scutece, lapte praf, cadouri, hăinuțe; am organizat baluri caritabile, anul trecut, am organizat concurs de strâns capace (la care au participat, anul trecut, elevi și preșcolari care au strâns, în total, 4700 de kilograme de capace și dopuri – n.r.) concurs de pescuit, în scop caritabil (…). ”- a spus Bács Emese .

Asociația „LAB Életmentő Kupakok”/ LAB Asociația capacelor salvatoare de vieți își ajută semenii nu doar prin colectarea de dopuri și capace, ci și prin colectarea a alte obiecte. Mai exact, cei care doresc să se implice în acțiunile caritabile lansate de Asociație, pot dona și produse alimentare și produse de igienă și produse de uz casnic (piese de mobilier etc). Obiectele mai voluminoase pot fi lăsate la sediul Asociației, la Chilieni, de unde reprezentanții acesteia le vor transporta către familia /familiile care au nevoie de ajutor.

Produsele de igienă și cele alimentare pot fi lăsate la punctele de colectare, în cele aproape 20 de puncte de colectare din județ și în punctele din celelalte județe amintite.

„De exemplu, am ajutat 4-5 familii care au avut de suferit de pe urma unor incendii sau  am intervenit și în situații în care într-o familie erau 5-7 persoane și aveau doar două pătuțuri și un dulap mic, astfel că atunci am ajutat  și cu mobilă, covoare, perdele, așternut, deci, tot ce e nevoie într-o casă. De obicei, persoanele care doresc să doneze obiecte voluminoase, cum ar fi piesele de mobilier, mă contactează și stabilim o zi, o oră la care să ne întâlnim. De obicei, noi preluăm aceste obiecte, dar se întâmplă în jumătate din cazuri să le poată aduce la noi și familia donatoare.”- a mai spus Bács Emese.

Persoanele care doresc să sprijine activitatea asociației, pot contribui și cu donații în bani, în contul asociației  sau prin direcționarea impozitului 2%, dar și donând bani prin intermediul urnelor amplasate de reprezentanții LAB Életmentő Kupakok Egyesület. Detalii despre activitatea Asociației pot fi aflate accesând pagina de Facebook – LAB Életmentő Kupakok Egyesület.

Reprezentanta Asociației, Bács Emese, a accentuat că fiecare pas făcut pentru a ajuta pe cineva contează și că este important să fim altruiști:

„Mi-aș dori ca generația de azi să poată să se gândească nu doar la persoana întâi,  nu doar la singular, ci să gândească și la plural, să fie alături de cei nevoiași, să ajute! Nu știm niciodată ce ni se va întâmpla…azi suntem bine, dar mâine, nu se știe…”- a conchis Bács Emese.

 

Ana Ciorici COSTACHE

Sursa foto: Anca Negrea

Sursa foto: Facebook – LAB Életmentő Kupakok Egyesület/LAB Asociația capacelor salvatoare de vieți

 

 

 

 

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail