Luni, 17 septembrie, a avut loc lansarea campaniei de înscriere on-line în Registrul Național al Donatorilor de Celule Stem Hematopoetice (RNDVCSH), în prezența ministrului Sănătății, Sorina Pintea.
Ca urmare a conștientizării, de către autorități, a necesității și a importanței existenței unei baze naționale de date care să cuprindă potențialii donatori de celule stem, în aprilie 2013 s-a înființat Registrul Național de Celule Stem Hematopoietice. De la acel moment, până astăzi, s-au înscris în Registru peste 57.000 de donatori voluntari, dintre care, peste 7000 numai în anul 2018. În cei cinci ani și jumătate de funcționare a registrului, au fost transplantați 187 de pacienți, iar în prezent, 43 de bolnavi sunt în așteptarea unui donator.
Viziunea Registrului este aceea ca toți pacienții din România care au nevoie de un transplant de celule stem hematopoietice, de la o persoană neînrudită, să facă această intervenţie într-unul din centrele de transplant din țară. Misiunea RNDVCSH este de a identifica și asigura, la standarde internaționale, donatori voluntari de celule stem compatibili, neînrudiţi, tuturor pacienților din România care au nevoie de un transplant de celule stem hematopoietice și pentru care nu există donatori voluntari compatibili înrudiți.
Despre campania„Donează o șansă la viață”
Cu ocazia Zilei Mondiale a Donatorilor care se serbează în fiecare an în luna septembrie, Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice a lansat luni, 17 septembrie, campania de înscriere on-line „Donează o șansă la viață”, după cum se arată într-un comunicat de presă emis de către Ministerul Sănătății.
„Campania “Donează o șansă la viață” reprezintă o nouă speranță de vindecare pentru pacienții care necesită transplant de celule stem hematopoietice. 57 de mii de români merită tot respectul nostru pentru decizia de a se înscrie în Registrul donatorilor de celule stem, oferind astfel o șansă pacienților a căror viață depinde de gestul lor. Până acum, înscrierea se putea face doar în centrele specializate, acum intenționăm să implementăm un sistem în care înscrierea să se realizeze online, lucru care va duce cu siguranță la creșterea numărului celor înscriși”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătății, în cadrul lansării campaniei de înscriere on-line.
Specialiștii din cadrul Ministerului sănătății precizează că „la fiecare 3 minute, în lume, un om este diagnosticat cu un cancer de sânge. Mulți dintre aceștia pot fi vindecați prin transplant cu celule stem hematopoietice de la un donator compatibil. Mai puțin de 30% dintre pacienți au un donator compatibil în familie, pentru restul de 70%, singura șansă la viată fiind găsirea unui donator compatibil neînrudit, din registrele donatorilor de celule stem hematopoietice.
Registrul Național este conectat la întreaga lume. Cu cât sunt mai mulți donatori înregistrați, cu atât cresc șansele unui bolnav de a-și găsi un donator compatibil. Registrele din 55 de țări numără împreună aproape 34 de milioane de potențiali donatori. Fiecare dintre aceștia reprezintă o șansă la viață pentru pacienții din întreaga lume.”
Transplantul de celule stem hematopietice este un act medical prin care sunt transferate celule stem hematopoietice sănătoase de la un donator la un pacient. Înainte de transplant, pacienţii fac un tratament de chimioterapie şi, eventual, de radioterapie, care distruge măduva bolnavă şi lasă loc liber celulelor stem hematopoietice sănătoase. Transplantul de celule stem este indicat ca tratament boli precum: anemie aplastică severă, leucemie acută, mielodisplazie, leucemie mieloidă cronică, leucemie limfocitară cronică, talasemie majoră, siclemie, cazuri selecţionate de mielom multiplu, cazuri selecţionate de limfom Hodgkin, cazuri selecţionate de limfom Non-Hodgkin, boală mieloproliferativă, boli imunodeficitare, anemia Fanconi, dereglări metabolice ereditare, sindroame de insuficiență medulară, aplazie eritroidă pură (Sindrom Blackfan Diamond), anemie diseritropoietică congenitală și trombocitopatie ereditară severă.
Cine poate deveni donator?
Donatorii sunt persoane sănătoase cu vârste cuprinse între 18 şi 60 de ani, care sunt înscrise în baza de date a donatorilor voluntari de celule stem hematopoietice a Registrului Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice.
La înscrierea în Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice persoana trebuie să aibă vârsta cuprinsă între 18 şi 45 de ani. Cei interesați, se pot înscrie în Registru după o informare completă asupra donării de celule stem şi după semnarea unui formular de consimţământ privind decizia de a a deveni donator/oare de celule stem hematopoietice. Formularul de consimțământ conține date personale care sunt obligatorii pentru înscriere și care sunt în totală siguranță. După semnarea consimțământului urmează completarea un chestionar medical, moment în care donatorul poate opta dacă cere să primească kitul de înscriere sau să se prezinte la un Centru al Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice. În județul Covasna, cei interesați se pot prezenta la Centrul donatorilor de celule stem hematopoietice din cadrul Centrului de transfuzii Sanguine Covasna, aflat pe
strada. Banki Donath 15, din Sfântu Gehorghe.
La înscrierea în Registru, donatorul vaprimi o scrisoare de confirmare.
Potrivit site-ului www.registru-celule-stem.ro, donatorii sunt căutaţi mai întâi printre fraţii şi/ sau surorile pacientului/ei.În general, doar în 25% dintre cazuri există compatibilitate între aceştia. În celelalte cazuri, pacienţii au nevoie de o persoană neînrudită compatibilă care să le doneze celule stem hematopoietice.Şansa de a găsi donatori compatibili depinde, în primul rând, de profilul genetic al pacientului/ei. Pentru persoanele care au gene HLA relativ comune, şansa de a găsi o persoană compatibilă este în medie de 1 la 200 000 până la 500 000.Compatibilitatea se determină prin compararea unui număr de 6 până la 12 markeri genetici, numiţi markeri HLA sau profil HLA (Antigen Uman Leucocitar), care se află la suprafaţa globulelor albe (leucocitele). Rezultatul favorabil al transplantului de celule stem hematopoietice creşte odată cu numărul de markeri identici dintre donator/oare şi pacient/ă.
Ce presupune donarea de celule stem, pentru donator?
Singurele metode care asigură o cantitate suficientă de celule pentru un transplant de celule stem hematopoietice sunt: donarea din sânge periferic, din măduvă osoasă sau din sânge cordonal.
Donarea de celule stem din sânge periferic (afereza) se face în doi paşi:
Pasul 1: în mod obişnuit, concentraţia de celule stem hematopoietice în sângele periferic este mică. Pentru a creşte concentraţia acestora se injectează sub piele, timp de 4 zile, o proteină sintetizată, denumită factor de creştere, a cărei acţiune seamănă cu cea a unei proteine naturale produsă de organismul nostru.
Pasul 2: în a cincea zi, printr-o simplă analiză a sângelui, se stabileşte dacă s-au mobilizat suficiente celule stem hematopoietice şi are loc donarea de celule stem hematopoietice din sânge se face prin procedura denumită “afereză”. Se montează un cateter pe vena femurală (pe picior), cu ajutorul căruia veţi fi cuplat/ă la un aparat care va colecta prin filtrare celulele stem necesare pentru transplant. Sângele filtrat revine în organism pe cale intravenoasă. Procedura de afereză nu este dureroasă, nu necesită anestezie şi durează în medie 3-5 ore, timp în care o echipă medicală vă va sta la dispoziţie. După reuşita procedurii se va scoate cateterul şi donatorul/ea va putea pleca acasă.
Donarea de celule stem din măduvă osoasă
nu necesită niciun tratament special înainte. Se face obligatoriu sub anestezie generală, într-o sală operatorie. Măduva se recoltează din osul bazinului cu ajutorul unui ac şi al unei seringi. Pe întreg parcursul procedurii donatorul/ea va fi în grija unei echipe medicale specializate. Va putea pleca acasă la 24 ore de la donare. Refacerea are loc în decurs de o săptămână de la donare.
Dacă aţi donat celule stem hematopoietice din măduvă, s-ar putea să vă doară locul puncţiilor 2-3 zile sau să apară dureri de cap cauzate de anestezie. Va fi administrat un tratament anti-dureros. Toate aceste complicaţii se rezolvă în decurs de câteva zile, iar refacerea durează aproximativ o săptămână.
Daca aţi donat celule stem hematopoietice din sânge (prin afereză) s-ar putea să vă doară oasele câteva zile şi să aveţi o stare de oboseală. Toate aceste inconveniente dispar în maxim 2-3 zile, iar celulele donate se refac în mai puţin de o săptămană. (www.registru-celule-stem.ro)
Ce sunt celulele stem? Ce sunt celule stem hematopoietice?
Celulele stem sunt considerate componentele de bază ale vieţii. Celulele stem stau la baza formării oricărui tip de celulă din organism.
Celulele stem hematopoietice sunt celule capabile să se transforme în orice tip de celulă adultă (funcţională) a sângelui şi a sistemului imunitar. Aceste celule se găsesc în măduva osoasă.Se pot recolta şi la naştere din sângele cordonului ombilical.
Datorita structurii lor primare celulele stem ajută la regenerarea celulară, fapt care conduce la tratarea mai multor afecțiuni și dizabilități, printre care se afla:
Celulele stem hematopoietice se recoltează de la adulţi din sânge periferic sau din măduvă osoasă Celulele stem hematopoietice sunt folosite în tratarea şi vindecarea unor afecţiuni precum leucemia sau a altor cancere ale sângelui, boli autoimune sau boli metabolice ereditare. (http://www.registru-celule-stem.ro)
***
Campania „Donează o șansă la viață!” este susținută de Ministerul Sănătății în cadrul programului național de sănătate „Transplantul medular de celule stem hematopoietice periferice și centrale”.
Mai multe detalii despre Ziua Mondială a Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice și campania „Donează o șansă la viață!” și cum poți deveni donator voluntar, pot fi găsite pe site-urile registrului: www.registru-celule-stem.ro; www.rndvcsh.ro și pe site-ul AMDM www.wmdd.org.
Oana-Mihaela Costache