Ziua Armatei României este un prilej de cinstire solemnă a oştirii şi de rememorare a celor care, de-a lungul istoriei, au luptat pentru apărarea naţiunii şi statului român.

25 octombrie 1944 este ziua în care Armata Română a redat ţării Translivania străbună, leagănul naţiunii şi civilizaţiei româneşti, din al cărei trup fusese smulsă partea de N-V prin odiosul dictat de la Viena din 1940.

Armata română nu a înfăptuit decât ceea ce a simţit inima românească. Nimeni şi nimic nu va scoate Transilvania din sufletele şi din inimile românilor, indiferent din ce colţ de ţară sunt.

Astăzi îi rememorăm pe toţi cei care s-au jertfit pentru împlinirea idealurilor la care poporul român a aspirat, le aducem un pios omagiu şi spunem o rugăciune spre amintirea celor ce au făurit glorioasa istorie a românilor. Pilda lor trebuie urmată, aceştia fiind modele de competenţă, demnitate şi onoare militară.

Actele de curaj şi dăruire până la sacrificiu pentru izgonirea inamicului ne-au costat milioane  de vieţi, lacrimi şi tot atâtea lumânări aprinse în memoria lor.

Nicoae Titulescu spunea într-un discurs al său din 1915: “România nu poate fi întreagă fără Ardeal; România nu poate fi MARE fără jertfă“! Iar jertfa a dat-o întreaga ţară, dar mai ales Oştirea Română, chemată mereu pentru apărarea patriei, la obţinerea Independenţei din 1877, la Unirea din 1918, la eliberarea Ardealului de nord în 1944, dar şi acum, în secolul XXI, pentru menţierea păcii, ordinii şi securităţii mondiale.

Ziua de 25 Octombrie este în acelaşi timp, un bun prilej de manifestare a recunoştinţei şi încrederii pe care toţi românii le datorează instituţiei militare, care a avut întotdeauna rolul fundamental în apărarea şi menţinerea fiinţei naţionale şi care onorează  cu succes angajamentele ţării noastre în teatrele de operaţiuni.

De asemenea, dumneavoastră, ostaşii români contribuiţi decisiv la conturarea unei imagini pozitive a României în afara graniţelor, prin seriozitate, profesionalism, demonstrând că puteţi concura cu specialiştii celor mai puternice state. Ambasador al României în lume, participaţi cu succes la misiuni sub egina ONU, NATO, sau UE, precum şi în cadrul coaliţilor multinaţionale, aducându-vă contribuţia la efortul comun de menţinere a păcii şi stabilităţii în lume, alături de ţările aliate şi partenere, plătind cu sânge şi lacrimi, tributul pentru o lume mai bună şi mai sigură.

Istoria Oştirii Române nu poate fi disociată de cea a poporului nostru, atâta vreme cât momentele de cumpănă traversate de-a lungul veacurilor nu au putut fi trecute decât prin contribuţia decisivă a oştirii. Şi acest lucru s-a petrecut, de cele mai multe ori, prin sacrificiul suprem pe câmpul de luptă, prin prinosul de sânge pe care eroii neamului l-au adus pentru libertatea, independenţa şi suveranitatea patriei noastre.

Monumentele ridicate de-a lungul timpului în cinstea soldaţilor români, stau drept martori tăcuţi şi neclintiţi ai vremurilor grele, care ne reamintesc astăzi de momentele de răscruce din trecutul istoric al ţării.

De-a lungul timpului, Armata   a rămas alături de Biserică , unul din cele mai importante repere naţionale. Cu credinţa în Dumnezeu, Armata  a redat neamului românesc libertatea,  demnitatea şi mândria de a fi român.

Armata a fost şi va rămane în continuare pentru noi un garant al unităţii, independenţei, suveranităţii, integrităţii teritoriale a României.

Ne înclinăm cu recunoştinţă în faţa memoriei celor care s-au jertfit pe câmpurile de onoare pentru ţară şi aducem un sincer omagiu tuturor veteranilor de război pentru care credinţa, datoria şi onoarea în slujirea idealurilor de libertate şi independenţă au reprezentat crezul suprem.

De asemenea, mulţumim  din suflet  familiilor eroilor căzuţi la datorie în teatrele de operaţii.
Folosesc acest prilej pentru a vă adresa cele mai calde felicitări şi urări de succes în nobila dumneavoastră misiune de a servi patria sub tricolorul românesc.
Fie ca cele mai nobile virtuţi ale oştirii române  să  vă  călăuzească în cariera şi   în toată viaţa dumneavoastră.

 

La mulţi ani  !

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail