Polițiștii de imigrări din Covasna, în urma acțiunilor întreprinse, au depistat un bărbat și o femeie, din Republica Moldova, ce desfășurau activități lucrative, fără a avea aviz de muncă, la o fermă de animale ce aparține unui cetățean român. Proprietarul a fost sancționat cu amendă în valoare de 20.000 lei.
Activitatea de prevenire și combatere a muncii nedeclarate a cetățenilor străini reprezintă o prioritate a Inspectoratului General pentru Imigrări, în vederea creșterii gradului de siguranță a cetățeanului, printr-un control permanent asupra respectării legislației în domeniul migrației.
Astfel, la data de 9 august a.c., poliţiştii Inspectoratului General pentru Imigrări – Biroul pentru Imigrări al judeţului Covasna, în cooperare cu polițiști din cadrul I.P.J. Covasna, au efectuat un control pe linia prevenirii şi combaterii muncii ilegale a străinilor, pe raza de competenţă.
În cadrul activităţilor întreprinse, poliţiştii au depistat 2 cetăţeni străini, un bărbat și o femeie, în vârstă de 43 și 44 de ani, din Republica Moldova, care desfăşurau activităţi lucrative fără forme legale, respectiv fără a deţine aviz de muncă conform prevederilor OUG 25/2014 privind încadrarea în muncă şi detaşarea străinilor pe teritoriul României. De asemenea, din verificările efectuate a rezultat faptul că străinii se aflau legal în țara noastră.
Ca urmare a celor constatate, polițiștii de imigrări au informat cetățenii străini cu privire la reglementările juridice privind desfășurarea activităților lucrative, iar proprietarul fermei a fost sancționat cu amendă în valoare de 20.000 lei.
***
Străinii cu ședere legală pe teritoriul României pot fi încadrați în muncă în baza avizului de angajare obținut de angajatori în condițiile OUG 25/2014 privind angajarea în muncă și detașarea străinilor pe teritoriul României. Prin excepție, nu este necesară obținerea avizului de angajare pentru străinii din categoriile prevăzute la art. 3 alin. (2).
În vederea detașării pe teritoriul României a unui străin este necesar ca beneficiarul prestării de servicii să obțină avizul de detașare, care se eliberează de către Inspectoratul General pentru Imigrări.
Avizul de angajare/detașare se păstrează de către angajator/beneficiarul prestării de servicii pe durata întregii perioade de angajare sau detașare.
Angajatorul/beneficiarul prestării servicii care are încadrat în muncă/detașat un străin din categoria celor care nu au nevoie de aviz, are obligația de a comunica Inspectoratului General pentru Imigrări, în cel mult 10 zile de la data începerii activității acestora pe teritoriul României, copia contractului individual de muncă, copia actului de detașare, precum și a înscrisurilor prevăzute de lege.
Totodată, angajatorul/beneficiarul prestării servicii are obligația de a comunica, în termen de 10 zile, modificarea sau încetarea contractului individual de muncă încheiat cu străinul ori, după caz, încetarea detașării acestuia.
Străinii titulari ai dreptului de ședere temporară pentru studii pot fi încadrați în muncă pe teritoriul României fără aviz de angajare numai cu contract individual de muncă cu timp parțial cu durata muncii de maximum 4 ore pe zi.
Pentru mai multe detalii privind angajarea străinilor pe teritoriul României, puteți accesa pagina web a instituției la următorul link http://igi.mai.gov.ro/ro/content/munca.
Biroul pentru Imigrări al judeţului Covasna