Proprietarii de patrupezi de rasă, fără certificat de pedigree, sunt nemulţumiţi de deciziile guvernului cu privire la creşterea companionilor lor.

Până la sfârşitul acestui an, conform noilor norme privind identificarea şi înregistrarea câinilor cu stăpân, câinii indiferent de rasa lor, care aparţin unei persoane de pe teritoriul ţării, trebuie să fie microcipaţi şi sterilizaţi. Patrupedele care vor face excepţie de la regulă sunt cele utilitare,  câinii de rasă care au atestat doveditor şi câinii foarte bătrâni, care nu ar putea suporta o asemenea intervenţie. Preşedintele Colegiului Medicilor Veterinari (CMV) Covasna, dr. Janos Toma, este de părere că patrupedele din zona rurală, care apără curţile oamenilor ar trebui declarate animale utilitare, datorită activităţii pe care acestea o desfăşoară zi de zi, dar şi din cauză că oamenii de la ţară nu au posibilitatea financiară, ca proprietarii de la oraş.

Chiar dacă legea prevede că doar câinii de rasă comună sau metişii trebuie să fie sterilizaţi, patrupedele care nu au certificat care să ateste rasa din care fac parte, sau nu au pedigree, vor fi supuse la aceleaşi tratamente ca ceilalţi câini care au o provenienţă incertă. Aşadar, până la sfârşitul anului în curs, toţi proprietarii de animale de companie, fie ele de apartament, sau de curte, din mediul urban sau mediul rural, trebuie să facă un efort financiar pentru a-şi înregistra câinii, a-i vaccina, microcipa în Registrul de Evidenţă a Câinilor cu Stăpân (RECS), la medicul veterinar, în termen de 90 de zile de la fătare sau înainte de vânzarea, donarea cu titlu gratuit sau scoaterea în spaţii publice a acestora, şi în ultimă fază a-i steriliza. “Nu sunt de acord cu legea asta. De ce să îmi castrez eu câinele pe care îl ţin în casă? Poate vreau să am şi eu un pui de la el vreodată, şi dacă îl sterilizez pierd orice şansă. Să aibă grijă de cei de pe stradă, că am eu grijă de câinele meu”, a declarat Adrian, proprietarul unui câine din rasa Beagle, fără atestat doveditor. Nici alţi proprietari de câini nu  se arată încântaţi de măsurile luate de cei din conducere, aşa cum se arată pe forumurile de specialitate.

Sancţiunile pentru nerespectarea reglementărilor privind identificarea şi microciparea câinilor sunt între 2.000 şi 5.000 de lei şi între 5.000 şi 10.000 de lei pentru cei care nu-şi sterilizează câinii de rasă comună sau metişii acestora, potrivit Legii nr. 258/2013 pentru modificarea şi completarea OUG 155/2001. Preţul unei operaţiuni de sterilizare poate varia între 100 şi 250 de lei, în funcţie de cabinetul veterinar ales şi de sexul patrupedului, pentru masculi fiind mai ieftin.

Vaccinarea antirabică este mult mai importantă, în acest moment, decât sterilizarea câinilor

Domnul doctor Janos Toma consideră că vaccinarea antirabică este mult mai importantă, în acest moment, decât sterilizarea câinilor, deoarece rabia este o boală foarte primejdioasă ce pune în pericol atât viaţa câinelui cât şi pe cea a omului: “Legea e făcută de alţii, dar dacă mă întrebaţi ce lege aş fi făcut eu, nu ar fi una ca asta. Sunt anumiţi proprietari în Bucureşti care au bani şi nu contează că lasă 300 sau 400 de lei la un cabinet veterinar,  şi consider că legea s-a făcut mai mult pentru cei de acolo. În restul ţării, dar mai ales în zona rurală, e foarte dificil de implementat o asemenea lege, deoarece câinele trebuie să fie identificat şi mai apoi vaccinat. Numai câinele identificat trebuie vaccinat antirabic. Deci, vă daţi seama unde ajungem, doar din această propoziţie, deoarece sterilizarea e sau nu e, dar vaccinarea contra rabiei nu e o joacă.”

Proprietarii de câini  pot verifica veridicitatea datelor înscrise în RECS pe site-ul destinat identificării şi înregistrării animalelor de companie https://rompetid.ro/ Tot aici se pot găsi informaţii privind legislaţia în vigoare cu privire la celelalte animalele de companie: pisici, dihori sau animale exotice.

Maricela Dan

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail