Derularea contractelor întâmpină probleme din cauza contestațiilor, multe dintre ele depuse de dragul contestării, a declarat, joi, în cadrul unei conferințe de specialitate, Bogdan Paul Dobrin, președintele Autorității Naționale pentru Reglementarea și Monitorizarea Achizițiilor Publice /ANRMAP/. . .

„Avem probleme în derularea contractelor din cauza blocajelor apărute la atribuirea unui proiect. Multe contestații sunt depuse de dragul contestației. Este o idee ca să fie introdusă garanția de participare pentru atunci când se depune contestație la documentație. Austria are taxă de contestație de 10.000 de euro. Ai plătit-o și nu ți-o mai iei înapoi. La noi există garanția de bună conduită pe care o plătești și ți-o iei înapoi indiferent că reușești să câștigi sau nu contestația. Avem contestații și din cauza capacității slabe a autorității contractante, mai ales la nivel local”, a explicat Dobrin.

La rândul său, Bogdan Lehel Lorand, președintele Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor /CNSC/ a precizat că operatorul economic trebuie să prezinte o justificare atunci când depune o contestație.

„Dacă operatorul economic solicită denunțarea unilaterală a contractului, trebuie să aducă o justificare, gen că nu mai dispune de fonduri bugetare, una dintre cele mai reale justificări. Pe de altă parte, nu poți lăsa doar autorității contractante acest demers. Din moment ce operatorul își programează în buget finanțare pentru un anumit proiect, e puțin posibil ca acel proiect să nu meargă la departe. Bineînțeles, pot exista și excepții”, a spus Lorand.

Conform datelor oficiale, CNSC a anulat, în 2014, licitații cu o valoare aproximativă de 846 milioane de euro, fiind înregistrate 3.753 de contestații formulate de către operatorii economici.

Consiliul a admis, anul trecut, 35,95% din totalul contestațiilor, în timp ce pentru 66,76% a dispus respingerea. În același timp, 1.294 de contestații au vizat documentația de atribuire, iar 2.495 rezultatul procedurii. De asemenea, din totalul contestațiilor, 1.581 au fost pentru proceduri de atribuire a contractelor de achiziție publică finanțate din fonduri europene, în timp ce 2.172 pentru proceduri de atribuire a contractelor de achiziție publică finanțate din fonduri publice interne.

La nivelul anului trecut, 3.646 de decizii au rămas definitive, în contextul în care din cele 724 de hotărâri atacate 65 au fost casate sau modificate în tot de instanțe, iar 47 au fost modificate în parte.

CNSC a pronunțat, în 2014, decizii în cadrul unor proceduri de atribuire având valoarea estimativă de peste 8,6 miliarde de euro, procentul total estimat al procedurilor de atribuire în care a pronunțat decizii de admitere fiind de 32,71%, iar cel în care a emis decizii de respingere de peste 67%.

De la înființarea Consiliului, în 2006, instituția a soluționat peste 50.000 de contestații, cele mai multe fiind înregistrate în 2010, respectiv peste 9.000, iar pentru acest an se estimează o creștere a acestora. Rata de succes a soluționării contestațiilor a fost de 98,1%.

AGERPRES

 www.agerpres.ro

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail