Două pâini cu cartofi şi un colac secuiesc sunt atestate ca fiind produse tradiţionale, în judeţul Covasna, conform noului Ordin al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).
După ce vechea legea a produselor tradiţionale s-a dovedit că este prea permisivă, MADR a modificat-o prin Ordinul nr 724/1082/360/2013, în decembrie 2013. De atunci foarte multe produse cu însemnul „tradiţional” au ieşit de pe piaţă, urmând ca producătorii într-adevăr tradiţionali să-şi depună documentația pentru autentificarea produselor la Direcția Agricolă (D.A) din judeţul de reşedinţă. Din cele 400 de produse aşa-zise tradiţionale care erau pe piaţă anii trecuţi, astăzi au rămas mai puţin de o treime, însumând 116 produse tradiţionale din dintr-un total de 239 de dosare depuse.
Până în momentul de faţă, în judeţul Covasna doar trei întreprinderi individuale au reuşit să-şi ateste produsele, urmând ca alţi doi să primească un răspuns din partea Ministerului Agriculturii.
„Primul atestat este pentru o întreprindere individuală (I.I.) Bodoşca Mihail Gabriel din Ghelinţa, a doua firmă este I.I. Varga Geza din Filia, tot pe pâine şi avem I.I. Kate Zsofia din Ozun pe colac secuiesc. Mai avem în aşteptare două caiete de sarcini transmise la Minister tot pe pâine de casă cu cartofi. Acestea încă sunt în evaluare. Este vorba despre o firmă S.C. Meseriaşii S.R.L de la Târgu Secuiesc şi S.C. Gallasz Producţie Comerţ S.R.L. din Ghelinţa”, a explicat şeful de serviciu al D.A. Covasna, Daniela Popa.
„Tradiţionalii” fără atestat riscă amenzi – au apărut tot mai multe „produse secuieşti”
Potrivit noului Ordin, pesoanele care vând produse ce au inscripţionate pe ambalaj termenul “tradiţional”, vor fi sancţionate, dacă nu pot face dovada atestatului emis de Ministerul Agriculturii şi nu pe produsul comercializat nu este ataşată sigla. Din acest motiv, se pare că tot mai mulţi comercianţi din zonă aleg să îşi denumească produsul ca fiind “secuiesc”, conform directorului Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Covasna, Mircea Diacon.
„La noi în judeţ au fost nişte cazuri, noi le-am atras atenţia, ei s-au conformat. Chiar în piaţa centrală a fost un chioşc cu o măcelărie din Harghita care pusese pe geamuri „produse tradiţionale”. Acum le-au schimbat în „produse secuieşti”. Întotdeauna se găseşte câte ceva să atragi cumpărătorii”, a spus acesta. „Acum, mulţi au început să folosească termenul de produs secuiesc. Această siglă este înregistrată la OSIM de Consiliul Judeţean Harghita şi nu este produs tradiţional, ci este produs secuiesc. Cei care folosesc produs secuiesc, trebuie să arate că au autorizaţie de la CJ Harghita, pentru a folosi denumirea şi sigla”, a completat Diacon.
Aşadar, nici cei care folosesc termenul de „produs secuiesc” în mod necorespunzător, nu au scăpat de amenzi.
Termenul de depunere a dosarelor s-a prelungit
Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) a emis ieri un comunicat de presă prin care anunţă prelungirea termenului de înregistrare a produselor tradiţionale, până la data de 30 noiembrie. Decizia a fost luată ca urmare a solicitării Federaţiei Naţionale a Producătorilor de Produse Tradiţionale, deoarece numeroşi operatori economici nu au reuşit să depună documentaţia la timp.
Cum se obţine atestatul
Registrul naţional al produselor tradiţionale (RNPT) este publicat anual pe site-ul MADR-ului. Potrivit articolului 4 al actului normativ, pentru a figura în RNPT, un produs tradiţional trebuie să fie fabricat din materii prime locale, să aibă o reţetă tradiţională specifică locului de prelucrare, să aibă în procesul de obţinere şi operaţiuni de prelucrare realizate manual, să dovedească un mod de lucru tradiţional.
Produsele a căror tradiţionalitate se datorează provenienţei/originii geografice sau aplicării unei inovaţii tehnologice, nu pot fi înregistrate.
La articolul 6 al Ordinului se prevede că atestarea unui produs tradiţional implică respectarea unui caiet de sarcini, care trebuie să conţină atât numele unic al produsului, cât şi descrierea caracteristicilor produsului, descrierea caracteristicilor materiilor prime, provenienţa acestora şi indicarea principalelor însuşiri organoleptice, fizico-chimice şi microbiologice, descrierea caracteristicilor ingredientelor folosite în procesul de fabricaţie, indicarea ingredientelor şi a principalelor însuşiri organoleptice, fizico-chimice şi microbiologice ale acestora, descrierea metodei de producţie cu specific local şi a procesului tehnologic tradiţional, descrierea elementelor specifice privind ambalarea, descrierea elementelor care definesc specificitatea produsului finit, însuşirile fizico-chimice, fotografia şi descrierea desenului pe secţiune, modul de producţie şi/sau de prelucrare tradiţional, cerinţele minime şi procedurile de verificare şi control al tradiţionalităţii produsului, capacitatea de producţie realizată dar şi date, înscrisuri şi referinţe bibliografice cu referire la vechimea produsului.
Totodată, producătorii interesaţi pentru autentificarea produsului tradiţional trebuie să depună un caiet de sarcini în trei exemplare, la Direcția Agricolă în raza căreia este realizat produsul tradiţional. Odată cu caietul de sarcini trebuie depuse şi opisul, cererea de înregistrare, buletinul de analiză al produsului, fişa echipamentelor de producţie, schiţa spaţiului cu amplasarea echipamentelor folosite, certificatul de înmatriculare la registrul comerţului şi/sau certificatul de producător, copia actului de identitate al solicitantului. Apoi, în cel mult 15 zile de la înregistrare, solicitantul va fi informat dacă există neconformităţi. Într-un asemenea caz, solicitantul va depune o altă cerere de înregistrare, respectând observaţiile (cu privire la documentele depuse) rezultate în urma verificărilor. Dacă documentaţia corespunde prevederilor legale, va urma verificarea la faţa locului. În urma acesteia, rezultatul se va înscrie într-un proces verbal de constatare.
Dacă informaţiile corespund cu realitatea din teren, atunci produsul va fi înscris în RNPT şi se va elibera documentul „Atestat produs tradiţional”.
Fotocopia atestatului înregistrat în RNPT trebuie să fie afişată la locul de comercializare a produsului tradiţional.
Maricela Dan