Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) a lansat în luna mai (a.c.) un proiect intitulat „Salvator din pasiune”, prin intermediul căruia recruta persoane dornice să se alăture salvatorilor IGSU. Doritorii, persoane cu vârste cuprinse între 16 şi 65 de ani, trebuiau să fie apţi medical şi să nu fi fost condamnați.

. . afisisuÎn cadrul proiectului, reprezentanţii IGSU  căutau candidaţi pentru Inspectoratele judeţene pentru Situaţii de Urgenţă şi pentru Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov, iar locurile puse la dispoziție pentru fiecare judeţ al țării, dar şi pentru Bucureşti, trebuiau să asigure participarea a 40 de voluntari. În județul Covasna, din păcate, proiectul nu a avut prea mare priză la public iar voluntarii nu s-au „îngrămădit” să se înscrie, astfel că la ora actuală, în cadrul ISU Covasna se pregătesc doar 3 voluntari.

„În luna mai IGSU a inițiat o acțiune denumită „Salvator din pasiune” în care voluntarii între 16 și 65 de ani puteau să se înscrie. La nivelul județului Covasna am făcut o selecție, au fost destul de puține solicitări. Programul l-am început, deja s-a trecut la partea de pregătire pe prim ajutor medical, care se face centralizat la nivelul Inspectoratului cu 3 voluntari din Sfântu Gheorghe, cu vârste până în 20 de ani” – a precizat  col. Gheorghe Ganea, de la ISU Covasna.

Potrivit acestuia, numărul extrem de mic de voluntari înscriși se datorează, cel mai probabil, faptului că la momentul în care a fost lansat proiectul, tinerii se aflau în vacanță, însă acesta nu exclude și varianta că proiectul nu a fost mediatizat îndeajuns: „A fost foarte puțin mediatizat. Au venit inițial doi, ulterior a mai venit cineva. Cred că a fost aleasă o perioadă în care tinerii erau în vacanță, erau plecați, nu s-a potrivit.”

Perioada de recrutare şi de înscriere s-a desfăşurat în intervalul 10 mai – 17 iunie, perioadă în care candidaţii trebuiau să-şi depună dosarele. Ulterior, în perioada 11 – 29 iulie, au fost încheiate contractele de voluntariat între cei selecționați și Inspectoratele pentru Situații de Urgență din țară.

Proiectul prevede ca după parcurgerea programelor de pregătire, voluntarii să desfăşoare activităţi în prezenţa inspectorilor IGSU, ce constau în participarea la misiunile de intervenţie, utilizarea noţiunilor de bază în acordarea primului ajutor calificat, implicarea în acţiunile de ajutor umanitar şi în cele de popularizare a mesajului preventiv.

Ioana Ardeleanu

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail