În luna decembrie, Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Covasna anunţa că în judeţul nostru au ajuns 2.500 de vaccinuri antigripale, reprezentând 25% din totalul comandat, urmând ca restul de 7.500 să ajungă mai târziu. Astăzi, Ministerul nu mai dă niciun semn că ar mai furniza altă tranşă şi pentru ceilalţi locuitori care ar putea să se infesteze cu virusul gripal.

Conform declaraţiei reprezentanului departamentului de epidemiologie a DSP Covasna, în momentul de faţă s-a folosit un procent de 92% din totalul primit pe 2 decembrie şi,  chiar dacă Ministerul nu a anunţat trimiterea altor doze de vaccinuri, DSP Braşov a suplimentat prin redistribuire stocul DSP Covasna cu încă 300 de doze de vaccin, exclusiv pentru cadrele medicale din unităţile sanitare care pot transmite cu uşurinţă gripa la pacienţi.

Anul acesta aşteptăm vaccinuri autohtone

Institutul Cantacuzino din Bucureşti a produs anul acesta 400.000 de doze de vaccin în valoare de 1 milion de euro, însă este posibil, din cauza biroctaţiei, să folosim tot vaccinuri aduse din import la preţuri de 3-4 ori mai mari. Chiar dacă producţia vaccinurilor s-a terminat în luna decembrie, Agenţia Naţională a Medicamentului (ANM) solicită studiile clinice, care ar putea fi finalizate la sfârşitul lunii martie, adică la sfârşitul perioadei de gripă.

„Nu vă pot spune dacă mai primim vaccinuri antigripale,  fiindcă Ministerul  Sănătăţii nu a dat niciun comunicat referitor la numărul dozelor care urmează să fie primite şi nici despre furnizor. Era vorba să ne livreze mai multe doze Institutul Cantracuzino, dar până acum nu am primit nicio adresă”, a explicat Igyarto Gabriella, reprezentata  departamentului de epidemiologie a DSP Covasna.

Anul trecut nu a fost folosită nicio doză fabricată de Institutul Cantacuzino în procesul de vaccinare gratuită a populaţiei, deoarece în 2012 s-au retras de pe piaţă mai multe loturi cu acest vaccin, din cauza unei concentraţii prea scăzute a tulpinii B. Până  în luna decembrie 2013,  linia de producţie a Institutului a fost închisă.

Gripa ne ocoleşte şi luna aceasta

Aşa cum explică şi domnul Santa Ferenc, medic epidemiolog al DSP Covasna, „în judeţ  nu sunt cazuri confirmate de gripă. Chiar dacă este vreun caz de suspiciune de gripă, nu este vorba de un caz confirmat.”

Totuşi, chiar dacă nu avem cazuri de gripă, există cazuri de infecţii ale căilor respiratorii superioare cu diferite etiologii. Săptămână trecută s-au raportat 2016 cazuri de astfel de cazuri, cu 15% mai puţin decât aceeaşi perioadă a anului 2008, dintre care 1,54% au necesitat spitalizare.  Săptămâna aceasta, avem o mică creştere faţă de săptămâna trecută, cu 36 de procente, în cazul acestor infecţii. Un gând este îmbucurător, între toate aceste procente: nu am atins nivelul la care am fost de sărbători.

„Cea mai gravă este pneumonia cauzată de virusul gripal. Dacă atinge plămânul este periculos, de aceea vaccinăm populaţia. Avem tot interesul să prevenim, pentru a nu ne complica cu boli grave sau cauze de deces ”, a punctat domnul doctor Santa Ferenc.

Şi dacă Ministerul nu ţine cu cetăţenii, atunci nici vremea, schimbările aduse de aceasta influenţând sistemul imunitar, slăbindu-l şi permiţând infecţiilor de orice fel să se instaleze în corpurile noastre.

„Faptul că au apărut câteva cazuri de gripă la nivel naţional nu este bine, deoarece aceasta este o boală extrem de contagioasă,  şi vor fi tot mai multe cazuri”, a încheiat dr. Santa.

Maricela Dan

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail