Primăria Sfântu Gheorghe a evaluat 399 de dosare depuse pentru solicitarea de locuinţe cu chirie construite din fondul locativ de stat. În urma evaluării care s-a desfăşurat în perioada 12.08 – 22.10 a.c., comisia formată din 5 membri a dat aviz favorabil pentru 23 de dosare care au fost găsite în ordine din punct de vedere al actelor obligatorii şi al respectării criteriilor de acces.  Ordinea de prioritate s-a stabilit în urma evaluării prin punctarea acestor dosare.

Pentru a înţelege mai bine cine este eligibil şi cum poate beneficia cineva de o asemenea locuinţă (fostele locuinţe IGO-n.red), am realizat un mini interviu cu viceprimarul municipiului Sfântu Gheorghe, Tischler Ferencz.

Spuneţi-ne câteva cuvinte despre procesul selecţiei beneficiarilor acestor locuinţe, vă rog.

Am ajuns la capătul unei munci foarte lungi. A fost un număr foarte mare de dosare din care doar 23 au fost corepunzătoare, familile fiind calificate pentru obţinerea unor locuinţe din fondul locativ de stat. Lista veche nu mai este valabilă, aşadar, cererile  care au fost refuzate nu le vom relua pentru a fi introduse pe lista noastră. Cei ce  doresc să solicite o locuinţă, vor trebui să depună o nouă cerere.

Am avut 339 dosare pe care comisia numită pe baza unei dispoziţii a primarului a verificat,  şi toate acele dosare care corespundeau cerinţelor şi legilor au fost selectate şi punctate. Pe baza punctajului s-a obţinut un clasament. În final au rămas 24 de solicitanţi care vor primi locuinţe, dar nu dintr-o zi într-alta. Avem locuinţe libere şi primii de pe listă vor putea veni să încheiem un contract. Cum se eliberează o locuinţă, următoarea persoană de pe această listă va fi invitată de către noi să vină să încheie un contract cu noi.

În ce condiţii se eliberează o locuinţă pentru a fi ocupată de un alt locatar?

Sunt trei condiţii: 1. Când reunţă chiriaşul: şi-a găsit o altă formă de locuinţă, se mută la părinţi ori a strâns bani şi şi-a cumpărat o locuinţă; 2. Prin decesul persoanei cu care avem contract;  3. Când nu-şi plăteşte cheltuielile gospodăreşti care se plătesc la asociaţiile de proprietari şi când se adună o sumă consistentă, atunci noi atacăm în instanţă şi cerem desfacerea contractului. Dacă instanţa ne dă câştig, se desface contractul şi atunci persoana respectivă trebuie să părăsească locuinţa.

Ce sumă plăteşte, în general, o persoană sau o familie care locuieşte într-o astfel de locuinţă?

Este ceva modic şi depinde de metrul pătrat. Ca să vă faceţi o idee, vorbim despre o sumă între 40 şi 80 de lei. Deci, nu este o sumă mare, faţă de preţul pieţei.

Cine se încadrează pentru a ocupa o locuinţă construită din fondul de stat locativ?

Lista cu criterii este atât de lungă şi poate fi găsită şi pe internet. Punctajul acesta l-am făcut noi, pe baza legii. Noi avem dreptul să introducem anumite aspecte în criteriile de punctaj, dar majoritatea criteriilor sunt stabilite de lege. În principiu, solicitantul trebuie să aibă reşedinţa în municipiul Sântu Gheorghe, trebuie să aibă loc de muncă, în primul rând, care să fie în municipiul Sfântu Gheorghe. După aceste criterii, stabilim noi, în baza unei Hotărâri a Consiliului Local cine se încadrează la ocuparea unei locuinţe.

Există grupuri de persoane care au prioritate la o astfel de locuinţă?

Noi am dat puncte mai mari pentru vârstnici, pentru persoanele cu handicap şi pentru acele persoane care trăiesc dintr-un salariu minim pe membru de familie. Aşadar, au un pic de avantaj acele persoane care lucrează, care vor să progreseze. Nu mai vrem să finanţăm persoanele care trăiesc din ajutoare sociale şi care nu lucrează. Nu este corect faţă de majoritatea locuitorilor şi faţă de tineri. Am şi prieteni care lucrează pentru o sumă de 700 de  lei, au doi copii care merg la şcoală, plătesc impozitele şi săracii nu au posibilitatea decât să stea în chirie cu 100 de euro. Deci ei lucrează, şi sunt alţii care nu lucrează şi care trăiesc din ajutoare sociale, care au ajuns în aceste locuinţe prin anii 80 cu fel de fel de trucuri. Trebuie să curăţăm locuinţele acestea. Trebuie să-i ajutăm pe cei care vor să progreseze. Întotdeauna spunem că,  cazurile sociale sau cei care vin către noi să ceară ajutor, dacă ei fac un pas, noi facem încă doi lângă ei, dar fără să facă ei ceva, nici noi nu vrem să facem paşii aceştia.

La stabilirea ordinii de prieoritate s-a ţinut cont de informaţii furnizate de către Direcţia de Asistenţă Comunitară, în baza anchetei sociale efectuate de o comisie, şi de informaţii de la Serviciul comunitar de evidenţă a populaţiei al municipiului Sfântu Gheorghe. Potrivit unui raport al comisiei de analiză, nepreluarea repartiţiei atrage pierderea dreptului solicitantului de a accede la o locuinţă cu chirie.

Maricela Dan

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail