Direcţia Judeţeană de Sport şi Tineret (DJST) Covasna doreşte să demareze o serie de proiecte pentru susţinerea tinerilor din judeţul Covasna, printre acestea numărându-se crearea unui centru regional de cercetaşi şi organizarea unei gale naţionale în cadrul căreia să premieze cele mai bune proiecte pentru tineret.  

 

Consilierul Cătălin Lazăr  a declarat ieri,  într-o conferinţă de presă,  că planurile pe care DJST le are pentru tinerii din judeţul nostru  sunt cât se poate de concrete, iar prin implementarea acestora se dorește aducerea  tinerilor pe primul plan.

Potrivit acestuia, pe lângă revigorarea Centrului de Tineret de la Casa cu Arcade din Sfântu Gheorghe, care, la ora actuală nu prea are activitate şi nu este foarte cunoscut în rândul tinerilor, se doreşte înfinţarea a două noi centre în localitățile  Covasna şi în Întorsura Buzăului.  Aceste centre vor fi nu numai Centre de Tineret ci şi de resurse pentru voluntari. Astfel,  ONG-urile pot răspunde invitaţiei deschise pe care DJST a lansat-o, putând „contribui” cu voluntari la activităţile întreprinse  de alte  organizații  care au idei foarte bune, dar nu au resurse umane suficiente. Crucea Roşie din Judeţul Covasna a acceptat invitaţia de a face parte din acest proiect, asigurând resursele umane necesare unei bune desfăşurări a activităţii. Tot în cadrul acestui proiect, voluntarii vor avea şansa de a face stagii de practică în diferite domenii.

„ONG-urile nu trebuie neapărat să aştepte numai finanţările statului ci ar trebui să vină şi ele cu voluntarii pe care îi au, să ajute . Nu văd care ar fi problema. M-am gândit ca acest Centru de Tineret să fie şi un Centru de Resurse pentru voluntari. Organizaţiile de şi pentru tineret să facă front comun şi să pună la dispoziţie aceşti voluntari pentru proiecte comunitare, nu neapărat pentru organizaţia respectivă ci şi pentru ceea ce se identifică ca nevoie în comunitate . (…) Vrem să venim cu abordări pragmatice, să stimulăm activitatea de voluntariat şi să aducem tineri să facă practică aici pe partea de jurnalism, marketing, strategii, scriere de proiecte, finanţări, antreprenoriat, măsuri de sprijin pentru dezvoltare rurală (…) Să răspundem nevoilor concrete pe care le au tinerii ”, a declarat Lazăr Cătălin.

Acesta a menționat, totodată,  că DJTS Covasna va efectua un sondaj de opinie în colaborare cu studenţii de la Universitatea Babeş-Bolyai pentru a afla care sunt nevoile şi aşteptările tinerilor din judeţ, iar în paralel va realiza o bază de date cu ONG-urile de tineret şi voluntarii din judeţ, în perspectiva colaborării acestora pe diferite proiecte.

Primul grup de iniţiativă destinat cercetăşiei din judeţul Covasna

 Cătălin Lazăr a declarat  că se află în „tratative avansate” cu Uniunea Cercetaşilor din România pentru crearea unui centru regional de resurse cu sediul la Pădureni, unde să aibă loc tabere, stagii anuale de pregătire şi schimburi de experienţă.

Acesta își dorește ca  tabăra de cercetaşi de  la Pădureni să fie un exemplu de bună practică şi să adune laolaltă cercetaşi atât din zona Covasna cât şi din alte judeţe ale ţării, sau chiar din alte țări.

„Cercetăşia este mai mult decât recreere, este educaţie pentru viaţă, un mod de a trăi şi o mişcare cu impact semnificativ la nivel mondial. Cercetăşia oferă tinerilor şansa de a se angaja în activități diverse, creează noi oportunităţi pentru aceştia, încurajează diversitatea şi egalitatea, leagă noi prietenii. Cercetăşia responsabilizează prin practicarea democraţiei, dezvoltă potenţialul fiecărui individ şi al grupurilor, responsabilizându-i şi insuflându-le valori clare”, după cum se prezintă pe site-ul oficial al Organizaţiei Cercetaşilor din România http://www.scout.ro/

În momentul de faţă, Organizația Mondială a Mișcării Scout – World Organization of the Scout Movement (WOSM) are 86 de centre locale şi 6 grupuri de iniţiativă la în România, însumând mai mult de 30 de milioane de membri în 216 de ţări.

Proiect: Gala Societăţii Civile Tinere din România

Următorul proiect important al Direcţiei Judeţene de Sport şi Tineret Covasna, pentru acest an,  este organizarea primei ediţii a Galei Societăţii Civile Tinere din România,  ce va avea loc în localitatea Covasna.  Potrivit Agerpres, reprezentantul DJTS, Cătălin Lazăr a declarat că propunerile au fost agreate de conducerea Ministerului Tineretului, prin urmare judeţul Covasna ar putea deveni un pol important pentru mişcarea de tineret.
„Această gală va reprezenta o premieră, va fi prima de acest fel din România. Sunt multe organizaţii de tineret care au idei şi proiecte bune ce merită promovate (…) Toate strategiile pentru perioada 2014-2020 vorbesc despre implicarea activă a tinerilor în viaţa societăţii (…) Vrem să arătăm că tinerii au un rol important. Cred că fără responsabilizarea lor nu vom avea şanse de izbândă”, a declarat Cătălin Lazăr. Potrivit acestuia, în cadrul galei, ce va avea loc cel mai probabil în luna noiembrie a.c. în staţiunea Covasna, vor fi premiate proiectele realizate de şi pentru elevi şi studenţi.

Maricela Dan

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail