Zona Covasnei va fi promovată cu ajutorul Direcţiei Judeţene pentru Sport şi Tineret Covasna, printr-un album prezentat în cadrul unui vernisaj expozițional ce va avea loc la Casa de Cultură a Studenţilor Bucureşti, pe data de 28 ianuarie a.c..

. . Ținutul vulcanilor – izvor de civilizație” este un proiect de tradiție realizat de către Casa de Cultură a Studenților din București, în parteneriat cu Direcția Județeană pentru Sport și Tineret (DJST) Covasna alături de National Geographic și face parte din proiectul „Romania Student Tour – un program naţional de redescoperire şi promovare a valorilor patrimoniului natural şi cultural.

„Acest proiect se desfăşoară sub egida Ministerului Tineretului şi Sportului, prin Casa de Cultură a Studenţilor Bucureşti și îi are ca parteneri pe Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Covasna, National Geographic Romania, Facultatea de Geografie-Universitatea București, Asociația pentru Dezvoltare Comunitară Durabilă Alutus alături de Clubul Studenţesc de Artă Fotografică și firma Zitec.
Cu acest prilej va fi prezentată întreaga colecție Romania Student Tour  și astfel,  prin albumul foto Țara Vulcanilor- izvor de civilizație, zona Covasna- Harghita își ocupă locul binemeritat pe lista celorlalte 9 zone mirifice din țară promovate prin cataloagele foto Plaiurile Vrancei, Enigmele Buzăului, Ţinutul Neamţului -leagăn de legendă, Din tainele Bucovinei, Haţeg -ţinutul dinozaurilor, Din lumea Banatului, Pădurea Craiului – țara dintre Crişuri . Vreau să menționez că  prefața fiecărui album în parte este semnată de câte o personalitate devenită brand de țară, adevărați ambasadori ai României, dintre care aș aminti pe Gabriela Szabo, Ticu Lăcătuşu, Cristian Lascu, alături de profesori unversitari ori reprezentanți ai autoritaților publice și ai societății civile. Menționez că aceste cataloage au fost prezentate la diverse manifestări naţionale şi internaţionale pentru studenţi şi tineri, înregistrând printre cele mai alese aprecieri și fiind recunoscute ca adevărate produse culturale

De ce DJST Covasna? Pentru că ineditul proiectului Romania Student Tour constă în special prin aceea că este un cadru de exprimare al tinerilor. Acești  folosesc imaginile ca mijloc artistic de promovare a României, o reflecție iconică și originală a autenticitații țării noastre. Și cum zona noastră suferea prin lipsa unor asemenea instrumente de promovare care să scoată la lumină specificul istoric și cultural, DJST Covasna, prin Compartimentul Tineret a inițiat și facilitat acest demers demonstrând încă o dată, dacă mai era nevoie, că tinerii sunt o resursă extraordinară pentru comunitate.” – a explicat în exclusivitate pentru „Mesagerul de Covasna”  Cătălin Lazăr, Consilier în cadrul Cabinetului Secretarului de Stat pe probleme de Tineret din Ministerul Tineretului și Sportului.

„Pe vremea când activam la DJST  ca și Consilier de Tineret în cadrul Compartimentului pentru Tineret, am reușit ca la inițiativa noastră, împreună cu domnul Director Ioan Marian Știopu, să depunem toate eforturile pentru a aduce acest proiect național și în județul Covasna. Țin în mod deosebit să-i mulțumesc personal  domnului Ioan Marian Știopu care a susținut această idee încă de la început,  și fără de care acest proiect nu ar fi fost posibil să se întâmple. Totodată aduc recunoștință și sincere mulțumiri domnului Paul Bordaș de la Casa de Cultură a Studenților, coordonatorul acestui proiect, pentru deschiderea și colaborarea extraordinară în realizarea acestui proiect.” – a mai spus Cătălin lazăr.

În ce a constat realizarea albumului?

La crearea albumului de prezentare au lucrat 20 de tineri fotografi, premiați în cadrul competiției naționale Fotogeografica. Aceștia, împreună cu DJTS Covasna, am identificat și parcurs 5 trasee din zona Covasna – Harghita, reprezentative din punct de vedere cultural, istoric și natural,  realizând cu această ocazie câteva mii de fotografii, din care, ulterior au fost alese cele mai reușite, și care se regăsesc în album.

„Mi se pare foarte interesant și frumos faptul că am reușit să îngemănăm la un loc atât partea de istorie cât și cea de capital natural, patrimoniu cultural –imaterial sau material – vorbim aici despre tot ce are mai bun această zonă. Astfel, ca să vă dau câteva exemple, începând de la a urca pe munte, la o stână tradițională, și terminând cu șantierele arheologice deschise de către Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni, sau imagini cu un cadru natural feeric, toate se regăsesc în acest album. Iar toate acestea sunt țesute sub forma unei povești, în jurul unei caracteristici pe care doar zona noastră o are în Europa,  și anume lanțul vulcanic și mofetele din zonă.” – a spus Consilierul Secretarului de Stat din MTS.

România este țara cu cel mai lung lanţ muntos vulcanic din întreaga Europă, iar în zona Covasnei au fost descoperite cele mai vechi urme de locuire datând din Era Mezolitică. Acum mai bine de 6.000 de ani, în această zonă exista o cultură considerată a fi mai veche decât cele de după Mesopotamia Antică, respectiv Cultura Ariușd-Cucuteni, considerată a fi prima civilizaţie proto-urbană din Europa (civilizaţia care a inventat oraşul). Pe figurinele descoperite în zonă s-au găsit însemn  care par a aduce cu scrierile sacre.

„Acest album are o latură artistică deosebită, mai puțin partea documentară, care este la nivel mai general. Tinerii fotografi au mers pe urmele ținutului vulcanilor, respectiv lanțul vulcanic Călimani – Gurghiu – Harghita, cu prelungirea până la Lacul Sfânta Ana, care este un lac vulcanic și se află situat în partea de Sud a acestui lanț. Vorbind despre istorie, de civilizație, după cum se știe, în jud. Covasna exista civilizația Cucuteni – Ariușd, cu 6000 de ani vechime, acest aspect fiind atins în album. Nici Cetățile Dacice nu au fost uitate, Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni fiindu-ne de un real ajutor oferindu-ne consultanța de specialitate. Tradițiile prin vizita la o stână tradițională din Covasna sau portul popular din zona Buzaielor, capitalul natural prin vizita de la Rezervația de Zimbri de la Vama Buzăului- ca să dau câteva exemple, au fost puncte de atracție deosebite atinse de acest catalog. Și nu în ultimul rând, un aspect deosebit punctat prin acest album a fost spiritualitatea marcantă a zonei noastre, bisericile cu valoare de patrimoniu fiind la loc de cinste în catalog.Este o promovare sub o altă formă, inedită,  și mă bucură că vine de la tineri (…) În ceea ce ne privește, partea noastră de albume ce ne revine ca parteneri, nu le vom scoate la vânzare ci le vom oferi instituțiilor publice, celor interesați să cunoască și să înțeleagă zona noastră, vom realiza o promovare a județului, prin DJST Covasna.” –  a explicat directorul DJST Covasna, Ioan Marian Știopu.

Lansarea albumului „Ținutul Vulcanilor izvor de civilizaţie” va avea loc joi, 28 ianuarie a.c., de ora 18:30, la Casa de Cultură a Studenţilor din Bucureşti, în cadrul vernisajul expoziţiei din cadrul proiectului Romania Student Tour – program naţional de redescoperire şi promovare a valorilor patrimoniului natural şi cultural. Catalogul a fost realizat în zona Covasna-Harghita iar DJST Covasna a fost partener în realizarea acestui album.

Ioana Ardeleanu

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail