Preşedintele Senatului României, Crin Antonescu, a avut o întrevedere cu ministrul de Externe al Ungariei, János Martonyi. La întrevedere au participat senatorii Petru Filip, preşedintele Comisiei pentru politică externă, Marius Obreja, membru în Grupul parlamentar de prietenie România – Ungaria şi Tánczos Barna, din partea Grupului parlamentar al UDMR din Senat.
Subliniind faptul că o relaţie foarte bună cu Ungaria este urmărită cu toată atenţia de către autorităţile române, atât ca state vecine, cât şi ca parteneri în cadrul UE şi NATO, preşedintele Senatului a evidenţiat rolul important al vizitei la Bucureşti a oaspetelui ungar, pentru dezvoltarea relaţiilor tradiţionale dintre cele două ţări şi pentru abordarea, în mod deschis şi constructiv, a unor subiecte sensibile cum ar fi problema educaţiei şi a autonomiei locale, asupra cărora există puncte de vedere diferite, potrivit unui comunicat al Senatului.
Au fost trecute în revistă realizările importante înregistrate în relaţiile bilaterale, timp de peste 20 de ani, necesitatea de a menţine şi de a continua seria acestor realizări. Astfel, dezvoltarea unor proiecte noi, în cadrul Parteneriatului Strategic, în domenii precum infrastructura rutieră, energia, cooperarea transfrontalieră, reprezintă o prioritate pentru ambele ţări. De asemenea, a fost subliniată importanţa consolidării relaţiilor bilaterale la nivel parlamentar.
Crin Antonescu a menţionat că drepturile la identitate lingvistică şi culturală ale minorităţii maghiare din România sunt înţelese şi sprijinite de către partea română. În acest context, preşedintele Senatului a reafirmat rolul important pe care minoritatea maghiară l-a avut şi îl are, în continuare, în realizarea unor obiective importante ale României în plan intern şi extern. România urmăreşte, totodată, cu deosebit interes, situaţia minorităţii româneşti din Ungaria, formulele legislative adoptate de Ungaria pentru soluţionarea dreptului minorităţilor la educaţie, la identitate culturală.
În încheiere a fost reafirmată dorinţa celor două părţi pentru menţinerea priorităţilor de cooperare, pentru un dialog deschis şi de substanţă, se mai arată în comunicat. (www.promptmedia.ro)