În data de 29 iulie, români din toată țara s-au adunat în Piața Constituției, din București, pentru a manifesta împotriva modificărilor aduse la Codul Administrativ, aceștia susținând ca limba română trebuie să rămână singura limbă oficială pe teritoriul statului român.

În mediul online a apărut un mesaj de solidaritate cu ansamblul folcloric Florile Zagonului, ai cărui membri au participat la mitingul din data de 29 iulie. Primarul comunei Zagon, Kis Josif a convocat astăzi la o ședință părinții și copiii din comună, care au participat la miting, pentru a i se explica în ce condiții au participat ei la un astfel de marș, susținând că a luat această decizie, sesizat fiind de către unii dintre aceștia, cum că au fost induși în eroare cu privire la motivele deplasării la București.

Astfel, medicul brașovean Mihai Tîrnoveanu, președintele Asocieției „Calea Neamului” și unul dintre organizatorii mitingului, a lansat, pe pagina sa de Facebook următorul apel:

„Solidaritate cu <<Florile Zagonului>>, cu domnul Marin Bălăcean din Zagon, județul Covasna! Primarul Kiss Josif le cere socoteală românilor din Zagon care au participat la manifestarea din 29 iulie pentru limba română! Membrii ansamblului folcloric sunt ,,convocați” la primărie spre a fi trași la răspundere pentru drumul de la București, dar si pentru faptul că i-au întâmpinat, la intrarea în comună, pe tinerii unioniști din Marșul Centenarului. Marin Bălăcean a fost amenințat cu pierderea locului de muncă. Îi cerem cu fermitate domnului primar UDMR să înceteze orice presiune asupra românilor care au fost cu noi în capitala țării, care s-au manifestat pentru Libertatea de a fi Român. Acești frați ai noștri nu sunt singuri, suntem si vom fi cu toții alături de ei, scut în jurul lor!
Reamintim faptul că în 29 iulie, atunci când am contestat Codul Administrativ, nu am manifestat împotriva etniei maghiare, ci am cerut un lucru firesc, stipulat si în Constituția României, anume ca limba română să rămână singura limbă oficială pe teritoriul statului român. Ce drept are un primar să amenințe, să ceară socoteală oamenilor care au participat la un protest legal, care si-au exprimat conform legilor statului român libertatea de expresie? Cu ce drept încearcă primarul Kiss Jozsef să-i intimideze pe acești români? În funcție de evoluția lucrurilor vom lua măsurile ce se impun. Ne exprimăm în același timp nădejdea că apele se vor liniști si că domnul primar va da în cele din urmă dovadă de înțelepciune încetând ORICE presiune asupra fraților si surorilor noastre din Zagon. Dorim pace si o bună înțelegere cu etnia maghiară. Spunem în același timp foarte ferm: nimeni să nu subestimeze solidaritatea românească.
Comentariile jignitoare la adresa etniei maghiare sau la adresa primarului din Zagon vor fi șterse iar utilizatorii blocați. Nu cu înjurături se duce o luptă, ci cu organizare, determinare si mai ales cu multă dragoste față de frații noștri români din Inima Țării. Cine nu întelege acest lucru elementar, să stea deoparte!
Cu Dumnezeu înainte fraților!”

Opinia primarului din Zagon

Contactat pentru a ne oferi un punct de vedere cu privire la această situație, primarul din Zagon, Kis Josif, a declarat pentru „Mesagerul de Covasna”:

„Pe mine nu mă interesează ce se scrie pe Facebook, pe mine mă interesează ce se întâmplă în spatele meu. (…) Mie părinții mi-au dat telefon să mă întrebe cum se poate să fie duși copiii la București și obligați să scandeze, după ce li se spune că merg la București ca să viziteze Muzeul Satului și să primească costume naționale. Eu nu pot suporta nici ungurii naționaliști, dar nici românii naționaliști. Noi conviețuim de sute de ani aici în Zagon. Nu se poate ca doi-trei oameni de afară să își bată joc de comuna aceasta, indiferent cine sunt ei. Am convocat întâlnirea de mâine (astăzi, 10 august – n. red.), pentru că fiecare părinte îmi dă telefon și vreau să întreb părinții ce s-a întâmplat. Are dreptul oricine să facă miting organizat, dar trebuie să știu și eu ce se întâmplă în spatele meu. Nu putem să ne batem joc de niște copii. Poate să plece toată comuna la miting, nimeni nu interzice asta, dar trebuia să li se spună părinților că se organizează un miting. (…) Sigur că i-am convocat, acesta este dreptul meu, să știu cine ce manevre face pe la spatele meu. Trebuie să știe lumea că noi conviețuim aici familii mixte și nu permit nimănui să își bată joc de noi. (…) Eu am familie mixtă și nu fac nici un fel de șovinisme. Eu douăzeci de ani m-am luptat, ca primar, să fie armonie în comuna aceasta. Nu se poate să își bată joc doi-trei inși de afară de lucrul acesta. Nu se poate să îi mintă pe copii că sunt duși la Muzeul Satului și că primesc costume populare: păi am luat pentru copiii aceștia costume populare și ce au mai  avut nevoie. Eu sunt mândru de copiii aceștia că reprezintă Zagonul oriunde merg, fie că sunt români, maghiari sau rromi. Nu vreau să știu decât realitatea: cine lucrează în spatele meu. Trebuie să avem și puțină omenie, indiferent ce se întâmplă. (…) Niciodată nu mi-a plăcut politica și nici acum nu îmi place. Mai bine am lucrat și lucrez în continuare, decât să mă ocup de treburi din acestea de etnie. Este mare păcat că se întâmplă treburi din acestea.”

Au fost sau nu manipulați zagonenii?

În replică, Mihai Târnoveanu neagă cu vehemență faptul că participanții la mitingul din București nu ar fi știut pentru ce se deplasează până în capitală:

„În nici un caz nu li s-au spus copiilor și părinților minciuni. În afară de aceasta, eu am stat în timpul marșului printre oamenii de la Zagon și nu m-a întrebat nimeni nimic, nu a existat nici o nelămurire. Nu cred că oamenii au fost mințiți, pentru că asta s-ar fi întors împotriva celui care a dat informația falsă. Adică atunci când oamenii ar fi ajuns la București, nu i-ar fi sărit în cap omului? Cine ar face așa ceva? Nu are nici o logică. Mie așa mi s-a spus, că primarul a sunat oamenii, nu că ei l-ar fi sunat pe primar. Și atunci există posibilitatea ca oamenii să fie intimidați, că nu vrea nimeni să se pună cu primarul. În afară de aceasta, campania pentru marșul de la București a început cu o lună de zile înainte. Este imposibil ca oamenii din Zagon să nu știe pentru ce merg la București. S-a anunțat public, pe scenă, de Sântilia de la Voinești că se merge la București pentru a protesta împotriva codului administrativ, iar acolo, în primele rânduri erau chiar cei din Florile Zagonului, deci e imposibil să nu fi știut pentru ce se merge la București. Oamenii nu au fost manipulați. Ei au știut exact pentru ce merg acolo.”

Tricolorul pot să îl port oriunde și nimeni nu îmi poate interzice asta

Marin Bălăcean, coordonatorul ansamblului Florile Zagonului, prezent și el la manifestarea din data de 29 iulie, a fost, de asemenea, chemat la primărie, pentru a da explicații. Acesta a declarat ulterior:

„Nu am fost la București ca să jignim maghiarii și să scandăm împotriva lor, ci pentru limba română. (…) Eu nu desfășor activități șovine: în grupa mea de dansuri populare am și copii români și copii maghiari. Dar așa s-a interpretat că am fost la București și am defilat cu steagurile. Toate activitățile pe care le desfășor cu copii, le fac în afara orelor de program și în afara orelor de curs ale copiilor. Eu nu cred ca am făcut rău cuiva vreodată, am reprezentat comuna Zagon cu acești copii, nu l-am vorbit de rău pe domnul primar, ba chiar am menționată că primăria ne-a și ajutat când am avut nevoie de transport. (…) Noi întotdeauna am vrut pace, am căutat să avem o bună colaborare, vrem să trăim pașnic, aici în comuna Zagon, pentru că este o comună mixtă. Eu locuiesc aici, alături de maghiari de patruzeci de ani și nu am făcut nici o discriminare. Că am purtat steagul, când am plecat cu copiii – tricolorul pot să îl port oriunde și nimeni nu îmi poate interzice asta.”

Oana-Mihaela Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail