Astăzi,  11 februarie 2014, iubitorii  muzicii de cameră sunt aşteptaţi  de la ora 19,00 la  un recital susţinut de Cvartetul de coarde „Gaudeamus” al Filarmonicii Braşov. Concertul are loc în moderna Sală mică din cadrul  Complexului cultural „Patria” ( situat între bd. 15 noiembrie şi str. Lucian Blaga, lângă „Carpatex”) în municipiul de la poalele Tâmpei. Invitat este cunoscutul chitarist Bogdan Mihăilescu.

    Programul cuprinde  Luigi Boccherini – Cvintetul nr. V in Re major; Josef Schnabel – Quintett; Maximo Diego Pujol – Suita argentiniana „Tangata de Agosto”.

 

Cvartetul de coarde „Gaudeamus”

      Constituit  în anul 1987  sub îndrumarea maestrului Dan Prelipcean, cvartetul de coarde „Gaudeamus”  a debutat în  cadrul Festivalului muzicii de cameră  de la Braşov, obţinând Premiul I.  După terminarea studiilor universitare,  cei patru instrumentişti au ocupat prin concurs posturile de solişti concertişti ai Filarmonicii braşovene. Cvartetul  este compus din  Lucia Neagoe -vioara I, Raluca Irimia – vioara a II-a, Leona Varvarichi – violă şi Sebastian Vârtosu – violoncel.

   Având în repertoriu peste 150 de lucrări din creaţiile marilor compozitori ai lumii, precum Enescu, Jora, Negrea, Bentoiu, Spatarelu, Haydn, Mozart, Beethoven, Schubert, Mendelssohn-Bartholdy, Brahms, Grieg, Smetana, Ravel, Debussy, Bartok, Sostakovici.

    Cvartetul a participat la turnee în marile oraşe ale României, dar şi în Austria, Belgia,  Franta, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie, Rusia, Spania, Turcia etc. Are în palmares numeroase Premiul I la toate competiţiile de muzică de cameră din România, realizând înregistrări audio şi prezenţe în studiourile  TVR, RAI, TV Rusia, TV Moldova.

Chitaristul  Bogdan Mihǎilescu

    Bogdan Mihǎilescu s-a nǎscut la Bucureşti în 1959. Începe sǎ studieze vioara la Liceul de muzicǎ „Dinu Lipatti” din Bucureşti şi continuǎ cu studiul chitarei clasice la Şcoala de artă din Bucureşti, cu profesorul Adrian Ionescu, şi la cea din Cluj-Napoca, cu profesorul Valentin Farcaş, obţinând Diploma de absolvire cu nota maximǎ.   În 1984, câştigǎ Marele Trofeu al Concursului naţional de chitară clasicǎ de la Sinaia. În urma acestui succes, începe o intensă activitate concertisticǎ şi pedagogică în România, Germania, Africa de Sud şi Marea Britanie. De asemenea, realizeazǎ înregistrǎri în studiourile de radio, televiziune şi artǎ cinematograficǎ din România.

  Devenit membru al Asociaţiei oamenilor de artă din Instituţiile teatrale şi muzicale din România ( în 1986), obţine calificativul maxim la examenul de atestare organizat de Ministerul Culturii.  În perioada 1997–2006, Bogdan Mihăilescu se perfecţioneazǎ la Londra, descoperind noi valenţe ale chitarei cu profesorii Gary Ryan şi Carlos Bonell, şi participând în mod regulat la şedinţele de “Master class” din cadrul Royal Academy of Music.

    În anul  2007 virtuozul instrumentist  s-a reîntors în România, dedicându-se exclusiv muzicii de cameră, oferind numeroase recitaluri atât în Bucureşti, precum şi în alte oraşe din ţară, alături de muzicieni prestigioşi, în formule camerale diverse, de la duet la cvintet. Compozitoarea letoniană Anna Veismane i-a dedicat compoziţia „Hidden Dragons”, pe care a interpretat-o în primă audiţie absolută la Ateneul Român, în anul 2012.

 

Un preţ rezonabil al biletelor

    Preţul biletelor pentru recitalul de diseară de la Sala „Patria” din Braşov este de 20 lei – un tarif rezonabil –  fiind  redus cu  50% pentru elevi, studenţi şi pensionari.

     Vă dorim audiţie plăcută, stimaţi melomani!

                                                                                                        Horia C. Deliu

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail