Două mari lucrări de investiții au fost finalizate în cursul anului 2022: regularizarea pârâului Dobârlău, pe sectorul Dobârlău – Lunca Mărcuș și amenajarea pârâului Baraolt, pe sectorul Biborțeni, confluență cu râul Olt, a declarat marți, în cadrul unei conferințe de presă, directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Covasna, dr. ing. Ioan Ilaş.
„În cursul anului 2022 au fost finalizate două lucrări mari de investiții. Este vorba de regularizarea pârâului Dobârlău pe sectorul Dobârlău- Lunca Mărcuș, de intravilanul localității Dobârlău, până la intrarea în localitatea Lunca Mărcușului, în care au fost executate lucrări de regularizare (recalibrare) albie, pe 1.980 m, consolidări de maluri cu ziduri de beton, pe 645 m; consolidări de maluri cu ziduri de gabioane, pe 930 m și 5 praguri de fund îngropat. O altă lucrare care a fost recepționată în cursul anului 2022 este amenajarea pârâul Baraolt, pe sectorul Biborțeni, confluență cu râul Olt. Această lucrare a fost începută în anul 2010, s-a derulat foarte greoi pentru că a fost o perioadă când n-a fost finanțată, dar în sfârșit am reușit să o aducem la parametrii funcționali.”- a declarat directorul SGA Covasna, dr. ing. Ioan Ilaș.
În ceea ce privește regularizarea pârâului Dobârlău, pe sectorul Dobârlău – Lunca Mărcuș, valoarea totală a investiției este de 8967 mii lei, iar investiția privind amenajarea pârâului Baraolt, pe sectorul Biborțeni, confluența cu râul Olt, constând în reprofilare albie – pe 12850 m și sprijiniri și consolidări de mal – pe 12007 m, valoarea totală a investiției este de 8686 mii lei.
Amenajări hidrotehnice pe pârâul Debren: realizarea unui baraj în amonte de Sfântu Gheorghe
Tot în cursul anului 2022, prin programul de investiții al Administrației Bazinale de Apă (A.B.A.) Olt au fost promovate și realizate lucrările de proiectare – în faza de studiu de fezabilitate (SF)– pentru investițiile privind regularizare și îndiguire a pârâului Arcuș, pe sectorul confluența Râul Olt – pod DJ 121B, regularizarea pârâului Brețcu – intravilan Brețcu și pentru amenajări hidrotehnice pe pârâul Debren.
„Tot despre lucrări și despre activitatea noastră, aș dori să știți că în cursul anului 2022 au fost promovate și aduse în stadiul de SF următoarele investiții: regularizare și îndiguire pârâul Arcuș, pe sectorul confluență Râul Olt, pod DJ 121 B – este în amonte de localitatea Sfântu Gheorghe, o lucrare foarte necesară pentru că de câte ori erau probleme pe pârâul Arcuș, partea din amonte a localității Sfântu Gheorghe era inundată; regularizare pârâul Brețcu, intravilanul pârâului Brețcu și amenajări hidrotehnice pe pârâul Debren din municipiul Sfântu Gheorghe. Primele două investiții despre care v-am spus, SF-uri, au deja avizul Ministerului și urmează ca în perioada imediat următoare să se facă proiectarea, proiectele tehnice și să se adjudece licitații în vederea executării acestora. În ceea ce privește investiția privind amenajările hidrotehnice pe pârâul Debren este o lucrare, după părerea mea foarte importantă pentru localitate, pentru municipiu, întrucât ea prevede realizarea unui baraj în amonte de localitatea Sfântu Gheorghe, un baraj cu acumulare nepermanentă, care în momentul viiturilor, să preia unda de viitură și să protejeze astfel orașul de neplăcerile cauzate de această de aceste inundații. El este în curs de avizare la Minister și urmează să intre pe făgașul normal”- a explicat directorul SGA Covasna.
Acesta a precizat și că pentru reducerea pagubelor produse de viituri și punerea în siguranță a localităților din zonele cu cursuri de apă neîndiguite S.G.A. Covasna a redactat în 2022 trei Note Conceptuale: „Regularizări și consolidări de mal pe pârâul Baraolt, între Herculian și Bățanii Mici”, „Regularizări și consolidări de mal pe pârâul Cormoș –UAT Brăduț” și „Refacere și completare consolidări de mal pe pârâul Covasna în intravilanul localității Covasna”, care au fost avizate și aprobate în Comisiile Tehnico-Economice (C.T.E) A.B.A. Olt și C.T.E. A.N. „Apele Romane”, acestea fiind incluse în lista de investiții pe surse proprii pe anul 2023.
O altă notă conceptuală redactată vizează refacerea infrastructurii de apărare în Căpeni:
„Acum, în ultimul moment, am reușit să mai înaintăm o notă conceptuală. Este vorba de refacerea infrastructurii de apărare în Căpeni, în intravilanul localității Căpeni și confluență cu râul Olt. Și aceasta este avizată deja de Comisia Tehnico-Economică (CTE) a ABA Olt. ”- a precizat directorul Ioan Ilaș.
Ana CIORICI COSTACHE