Centrul de Transfuzii Sanguine din Sfântu Gheorghe are donatori fideli care revin la fiecare 3 luni, însă, cu toate acestea întotdeauna este loc de mai bine.

Directorul Centrului de Transfuzii Sanguine (CTS) din Sf. Gheorghe, dr. Andy Rosin, spune că deși stăm relativ bine la capitolul „donări de sânge”, există totuși lipsuri în ceea ce privește anumite „produse” din sânge, cum ar fi spre exemplu concentratul trombocitar recoltat prin citafereză.  Am trimis pungi și la București și la Mureș și la Cluj,

„Numărul de donatori este relativ constant. Noi am temperat puțin donările cu ocazia accidentului aceluia nefericit de la clubul Colectiv, pentru că Bucureștiul nu mai avea resurse de depozitare. Și acum, vreau să vă gândiți la un lucru, aceia au fost 160 de oameni, ori în București se internează zilnic 1500 de persoane care au nevoie de sânge; e vorba de hemoragii digestive, de hemoragii destul de serioase, care nu sunt la fel de mediatizate dar sunt tot hemoragii! Pe de altă parte, la arși este nevoie de plasmă, un component pe care noi îl avem în excedent, și atunci pentru că avem nevoie în tot timpul anului de sânge, i-am rugat pe donatori să vină în mod regulat și să nu vină în valuri, pentru că am crea un dezechilibru și e foarte neplăcut ca, taman de Sărbători, când apare un accidentat – că acum sunt accidente, va fi zăpadă, va fi gheață – să nu avem să îi dăm sânge. Oamenii au înțeles, au venit în mod constant și noi, surplusul de sânge, îl trimitem către centrele mari (București, Târgu Mureș, Brașov, Cluj), pentru că ei au nevoie mult mai mare decât noi. Sigur că trimitem numai ceea ce rămâne în excedent față de nevoile județului. În ultima vreme am făcut și colecte mobile pentru că este mult mai simplu. Există suficient sânge, nu există suficiente produse de sânge -ceea ce este mult mai important!” – a explicat directorul CTS, Andy Rosin.

Potrivit acestuia, marea majoritate a celor care merg la Centru sunt donatori fideli, oameni responsabili, care donează o dată la trei luni și care au grijă de sănătatea lor.

„Noi ne triem foarte atent donatorii și sunt oameni  care chiar doresc să doneze,  și spre supărarea lor sunt respinși. Depinde de ce are fiecare om, noi primim diabetici la donare, dacă nu iau insulină, hipertensivi, dacă nu iau tratament pentru hipertensiune. Oamenii aceștia, în orice țară din lume, nu numai în România, nu se îmbolnăvesc, pentru că sunt oameni responsabili, oameni care își îngrijesc sănătatea, nu sunt oameni cu risc crescut de îmbolnăvire (N.red. HIV, Hepatita B sau C). Donatorii noi prezintă într-adevăr un risc crescut, însă nu este de speriat, pentru că un om care vine să doneze înseamnă că este un om dedicat societății și un om care are o oarecare conștiință civică și îl duce capul să își ia până și un prezervativ. Problema este că în restul populației, cei care nu sunt donatori, în ultima vreme există o recrudescență pe care noi o credeam oprită a virusului  HIV – cel care dă SIDA în ultima fază a bolii,  și asta este inexplicabil din punctul nostru de vedere.Totodată, rămâne la fel de crescută incidența Hepatitelor B și C, ceea ce iarăși nu ne explicăm, dar repet, aceasta nu ține de transfuzie, eu vorbesc din punct de vedere al epidemiologiei generale în teritoriu. Noi suntem un județ oarecum privilegiat, în general județele din Ardeal sunt cu o incidență mai mică decât cele din alte zone ale țării, dar și așa este mare.” – a mai explicat dr. Andy Rosin.

Întrebat ce părere are despre problema răspândirii virusului herpetic de la donatori către persoanele aflate în nevoie de sânge,  și dacă acest lucru reprezintă un factor îngrijorător, acesta a răspuns:„Virusul herpetic poate fi transmis liniștit printr-o transfuzie întrucât nu a omorât pe nimeni, filozofia transfuzională  este următoarea: dacă reușim să facem mai mult bine decât rău, lucrurile sunt în ordine. Între a lăsa un om să moară pentru că are o hemoragie și a-i da un virus herpetic, e de preferat să îl salvezi. Gândiți-vă că sunt femei cărora li se scoate uterul pentru că au cancer de col uterin, este o chestie mutilantă, acea femeie nu va mai putea avea copii, dar altfel moare. Întotdeauna noi punem în balanță și încercăm să obținem un echilibru cât mai bun între bine și rău. Dacă salvăm un om, cu riscul că acesta va face ulterior un tratament împotriva unui Herpes – Zoster, care tratament este dureros, durează o săptămână – cu niște injecții subcutanate foarte neplăcute, în condițiile acestea e de preferat să ne asumăm riscul.”

Mai multe Centre de Transfuzii Sanguine din județ beneficiază de un aparat performant de separare a sângelui

. .

Potrivit directorului CTS, dr.Andy Rosin, este nevoie de anumite componente ale sângelui cum ar fi, spre exemplu, trombocitele. Mai multe centre de Transfuzii Sanguine din județ au fost dotate cu aparate performante, automate, care sunt capabile să separe componentele sângelui încă din faza de donare. Prelevarea cu ajutorul aparatului de Citafereză se face într-un sistem autorizat, închis, steril și apirogen; cu truse sterile și de unică folosință. Sângele este recoltat de la nivelul brațului, trombocitele sunt extrase imediat din sânge, iar restul sângelui se reîntoarce la donator. Prepararea se face cu sau fără intercalarea unui filtru pentru deleucocitare. Întrucât majoritatea globulelor roșii se întorc la donator, intervalul dintre două trombocitafareze este de 4 săptămâni.

„Nu este singurul aparat, am dotat, cât timp am fost director al Institutului Național de Transfuzie Sanguină, multe centre cu astfel de aparate și am convins colegii să le folosească. Sunt extrem de utile în cazuri foarte serioase și dacă dorim să le folosim în continuare ar trebui să le folosim într-un mod  rațional.” – a explicat dr. Andy Rosin.

Aparatul este folosit la obținerea concentratului trombocitar echivalent a 4-8 unități trombocitare standard (obținut din unități de sânge total de la donatori diferiți) și este utilizat pentru bolnavii cu transplant de ficat, transplant medular, leucemii și alte tipuri de cancer.

„Din păcate avem probleme cu Spitalul Județean de Urgență „Dr. Fogolyan Kristof”, în sensul că dumnealor comandă de multe ori niște produse de sânge extrem de scumpe – 1600 de lei o pungă, produse foarte labile care țin maxim 5 zile, după care ne anunță foarte blajin că nu mai au nevoie de ele. Asta e o chestie care nu este în regulă, pentru că aceste produse, pe de-o parte, repet: sunt foarte scumpe, iar pe de altă parte se fac numai la comandă și poate ar fi nevoie în altă parte de ele – este vorba de concentratul trombocitar recoltat prin citafereză. În condițiile acestea ar fi de dorit nu numai să recoltăm sânge ci să îl și folosim într-un mod rațional, pentru că resursele unei țări, indiferent despre care este vorba, nu sunt nelimitate. Dacă noi aruncăm produse extrem de scumpe cred că nu utilizăm banii publici în cel mai bun mod cu putință.” – a mai explicat directorul CTS, dr. Andy Rosin.

Ioana Ardeleanu

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail