Campania de informare „PNDR vine în satul tău” derulată de Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP), cu sprijinul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale ( MADR), care a poposit şi în localităţile judeţului Covasna, în cursul acestei luni, are  ca scop creşterea indicelui de absorbţie efectivă şi corectă a fondurilor nerambursabile acordate prin PNDR şi de informare a cetăţenilor, în special din mediul rural, cu privire la proiectele actuale pentru obţinerea de fonduri.

Directorul APDRP Covasna, Szakal Andras, ne-a spus că în momentul de faţă  judeţul Covasna este fruntaş la atragerea de fonduri europene, în Zona 7 Centru din care fac parte judeţele Mureş, Harghita, Covasna,  Braşov, Sibiu şi Alba, măsurile  cele mai accesate fiind Măsura 112 –Instalarea tinerilor fermieri, cu 205 proiecte, măsura 141 – Sprijinirea fermelor agricole de subzistenţă,  cu peste 200 de proiecte şi măsura 121 – Modernizarea exploataţiilor  agricole, cu 48 de proiecte depuse. Acesta a menţionat că sunt depuse proiecte şi pe celelalte măsuri de finanţare ale Agenţiei,  Măsura 142- Înfiinţarea grupurilor de producători, Măsura 322 – Renovarea, dezvoltarea satelor și îmbunătăţirea moştenirii rurale, Măsura 312 -Diversificarea activităților non-agricole și crearea și dezvoltarea de microîntreprinderi şi Măsura  313- Încurajarea activităților turistice.

Măsura 221 „Prima împădurire”- niciun proiect depus

Potrivit directorului APDRP Covasna, covăsnenii nu s-au arătat interesaţi de Măsura 221- Prima împădurire a terenurilor agricole  destinată prevenirii pagubelor produse de factorii naturali  dăunători, reducerii eroziunii solurilor, îmbunătăţirii capacităţii de retenţie a apei, creşterii calităţii aerului, pe care nu este depus niciun proiect.  „Nu cred că nu s-au depus proiecte pe această măsură  datorită faptului că ghidul nu este accesibil, ci pentru că autorităţile locale şi structurile private  au fost interesate  în a depune alte tipuri de proiecte,  şi aici mă refer la întreţinerea drumurilor forestiere, valorificarea produselor. Dar cred că pe viitor trebuie să fie o oportunitate şi pentru autorităţi, pentru că împădurirea conduce la lucruri bune, cred că  aceasta este o soluţie pentru zona forestieră” a spus Szakal Andras.

GAL-urile vor avea o pondere semnificativă în ceea ce înseamnă fondurile europene

Acesta a precizat că în momentul  de faţă  judeţul Covasna se bucură de un real ajutor din partea celor 4 Grupuri de Acţiune Locală (GAL)  existente (faţă de doar unul existent în judeţul Braşov),  care au reuşit să se mobilizeze aducând un număr tot mai mare de proiecte. „De vreo 2-3 luni primim cam 20 de proiecte, lunar. A fost un blocaj în care aceste GAL-uri nu au funcţionat, dar,  în urma unor discuţii pe care noi le-am avut cu aceste structuri,  lucrurile au început să ia o turnură plăcută. Nu au fost organizaţi, trebuia să îşi aprobe planurile de dezvoltare locală; acum fiecare GAL şi-a dezvoltat planul de dezvoltare  iar  instituţia noastră a încercat să le dea o mână de ajutor, înainte ca aceste proiecte să fie depuse, în sensul că experţii au încercat să facă o preanaliză a acestor dosare. O mai bună organizare a acestor GAL-uri a condus la mărirea numărului de proiecte depuse”, a  declarat  Szakal Andras.

Directorul Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit Covasna a menţionat că,  deoarece nu a început încă sesiunea de depunere de proiecte, momentan se întocmesc dosarele pentru sesiunea 2014-2020, pentru care se pot contacta firme specializate. „Sper că unele măsuri care sunt destul de importante şi deosebit de atractive din spaţiul rural să rămână viabile şi să poată fi accesate în perioada următoare. Drept urmare, sper ca pe programul naţional de dezvoltare rurală din sesiunea următoare 2014-2020 atât autorităţile locale, firmele private, cât şi persoanele fizice să fie mai interesate în a depune proiecte  pentru a  accesa fondurile europene pe măsurile noastre” a conchis Szakal Andras .

 

Maricela Dan

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail