Numărul brazilor tăiaţi de către Direcţa Silvică Covasna pentru sărbătorile de iarnă a scăzut la mai puţin de jumătate, în urma retrocedărilor suprafeţelor de fond forestier.

Potrivit directorului de producţie din cadrul Direcţiei Silvice Covasna, ing. Emilian Cornea, anul acesta numărul brazilor care vor fi scoşi la vânzare  pentru  Sărbătoarea Crăciunului  este de 245 de bucăţi, comparativ cu 650 de brazi câţi au fost tăiaţi anul trecut. Motivul pentru care numărul pomilor a scăzut atât de mult, este retrocedarea suprafeţelor de fond forestier. Acesta a explicat că brazii care urmează să fie scoşi la vânzare se vor recolta doar de pe raza Ocoalelor Silvice Covasna şi Breţcu, în urma executării tăierilor de îngrijire a pădurii: „Anul trecut am  tăiat  650 de bucăţi şi anul acesta 245, dacă vor fi solicitări şi dacă vor corespunde din punct de vedere calitativ, pentru că nu tăiem orice dacă nu avem garanţia că nu  valorificăm. Dacă nu sunt frumoşi, nu îi tăiem, pentru că o să rămânem cu ei şi e păcat să îi distrugem. Ei se vor recolta în special din suprafeţe în care executăm tăieri de îngrijire, deci nu tăiem special pomi de Crăciun, ci extragem aceşti pomi odată cu executarea unor lucrări de rărire a regenerărilor naturale”, a menţionat reprezentantul Direcţiei Silvice Covasna.

Potrivit acestuia, preţurile au rămas la fel ca în ultimii 3-4 ani, astfel că pentru un brad cu înălţime cuprinsă între 0.7 şi 1.30 de metri preţul va fi de 24.80 lei, pentru un pom de Crăciun cu înălţimea cuprinsă între 1.31 şi 2 metri va trebui să scoatem din buzunr 31 de lei, iar pentru un brad de peste 2 metri vom plăti 37.20 de lei. Emilian Cornea a precizat că preţurile brazilor scoşi la vânzare pentru populaţie se stabilesc la nivel de ţară de către Regia Naţională a Pădurilor, fiind unice în toate judeţele.

 În ceea ce priveşte agenţii economici, numărul brazilor puşi la dispoziţie pentru această categorie va fi  foarte mic  anul acesta, deoarece „prioritară este populaţia”.  „Vom încerca să sprijinim şi să oferim prin contracte de sponsorizare/protocol către diferite organizaţii, şcoli, cămine de bătrâni, asociaţii care organizează spectacole şi aşa mai departe. Faţă de anul trecut,  când  am dat 100 de bucăţi prin contracte de protocol şi sponsorizare, anul acesta vor fi foarte puţini datorită faptului că numărul brazilor tăiaţi a scăzut la mai puţin de 50%, dar încercăm, în măsura în care va fi posibil,  să onorăm astfel de solicitări”, a declarat ing. Cornea.

Anul trecut s-au vândut toţi brazii puşi spre vânzare, existând solicitări din partea cumpărătorilor. Ca şi anii trecuţi, Direcţia  Silvică doreşte să valorifice şi pomii confiscaţi de la comercianţii care nu au acte în regulă, astfel că numărul brazilor poate fi mai mare.  Totuşi, domnul inginer este de părere că brazii naturali ar trebui să se găsească în casele noastre din ce în ce mai puţin, deoarece „e păcat să se extragă din natură, după ce se chinuie să crească atâta”, fiind necesari 10-15 ani pentru ca un brad să atingă înălţimea de 2 metri.

. .

„Din fericire, la noi, în zona noastră, el creşte natural şi se regenerează natural, deci nu este un efort financiar mare”, a conchis Emilian Cornea.

Maricela Dan

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail