. . Icoane și tablouri cu specific românesc vor fi expuse, la începutul lunii decembrie, de către artiștii covăsneni Matei și Maria -Kornelia Schinteie, în cadrul a două manifestări derulate la sediul Ambasadei României în Australia.
Cei doi au fost invitați să expună la peste 15.000 kilometri de casă, în Canberra, în cadrul recepției de la sediul Ambasadei României în Australia, cu ocazia sărbătorii zilei de 1 Decembrie, dar și în cadrul Festivalului Cultural – „România de la Antipozi”, derulat în aceeași locație, în 4 decembrie (a.c.).
matei„Dacă în primăvară, în aprilie, am fost invitați de Ambasada României în Danemarca, pentru a expune la biserica românească din Copenhaga şi la reşedinţa ambasadei din capitala regatului nordic, iar în septembrie, am fost invitați în Austria, de către Primăria orașului turistic Mödling, de lângă Viena, acum a venit rândul, printr-o împrejurare foarte frumoasă, de a expune în capitala Australiei, Canberra. Invitația a venit din partea ambasadorului român în Australia, doamna Nineta Bărbulescu. Dumneaei ne-a descoperit pe internet și ne-a invitat să expunem lucrările noastre pentru a putea fi văzute live (pe viu- n.r.) de către australieni şi de către românii din Australia, pentru că, mă gândesc că a apreciat munca pe care am depus-o de-a lungul timpului (…). În ultima perioadă am întâlnit în diaspora oameni foarte deschiși către cultură, către artă, și ne bucurăm că am fost luați și noi în considerare.” – a declarat ieri, pictorul şi fotoreporterul Matei Schinteie.
Cei doi vor prezenta, în cadrul unei expoziții colective derulate în Canberra, circa 12 lucrări:
„Noi trebuie să ajungem acolo înainte de data de 1 decembrie (a.c.), deoarece suntem invitați la recepția festivă de la sediul Ambasadei, în Canberra, cu ocazia Zilei Naționale a României. Acolo va fi o expoziție colectivă, se vor expune picturi, iar noi vom participa cu operele noastre de artă – pictură și iconografie, în special cu tablouri și icoane cu specific românesc. Vom duce între 10 și 12 lucrări, având în vedere că este o expoziție colectivă, dar încă nu am definitivat lista. În 4 decembrie vom participa la festivalul cultural – intitulat <<România de la Antipozi>>, tot la sediul Ambasadei, unde va fi și o expoziție de fotografie – cu imagini din Primul Război Mondial, și se va derula și un târg de carte, <<asortat>> cu concerte de muzică populară (…). În călătoria noastră în Australia vom vizita trei mari orașe: Melbourne, Canberra și Sydney. Este o mare bucurie pentru noi să ne prezentăm lucrările pe meleagurile australiene, în fața comunității românești de la antipozi și a australienilor iubitori de artă şi de frumos. Vrem să reprezentăm cu cinste stațiunea Covasna, județul Covasna şi România (…). România noastră, din câte am citit eu pe internet, e foarte bine cotată în Australia.”- a spus Matei Schinteie.

Încununarea a 16 ani de activitate

Soț și soție, Matei și Maria – Kornelia Schinteie au înființat în urmă cu aproximativ 16 ani, un atelier de iconografie în orașul – stațiune Covasna.
Acolo își petrec, de atunci, cea mai mare parte din timp: în locul în care „icoanele se nasc și pleacă spre casele lor, spre cei care le cheamă”. Pentru că „icoanele – punte de legătură cu Dumnezeu”- sunt chemate de către cei care au nevoie de ele, după cum mărturiseau într-un interviu pe care ni l-au acordat, Matei și Maria -Kornelia Schinteie. Invitația în Australia este privită de către cei doi ca pe o încununare a activității lor.
„Nu am mai fost în Australia, mergem pentru prima oară, dar nădăjduim să nu fie pentru ultima (…). Invitația aceasta are o mare importanță, pentru că suntem cumva pe un vârf al carierei noastre, deși noi nu ne-am pregătit, în mod special, pentru a face o carieră din iconografie, dar faptul că am împlinit 16 ani de când am deschis atelierul de iconografie din Covasna, 16 ani de activitate, și am fost în 2016 în atâtea locuri frumoase din Europa și acum în Australia, este ca o cunună, ca o aureolă a acestei vârste de muncă. Noi ne petrecem foarte mult timp, între 12-14 ore pe zi, în atelier. Este o muncă periculoasă, pentru că stăm în toxine și deja avem și boli profesionale- probleme cu ochii, probleme cu spatele, dar pasiunea pentru pictură, pentru artă, pentru sfinți este atât de mare, încât timpul acesta, petrecut în atelier, trece repede. Viața noastră este o <<viață de chilie>>, (…) iar Dumnezeu a rânduit ca atunci când ieșim de aici, din atelier, să vedem lucruri frumoase, să mergem în atâtea locuri deosebite, invitați de niște oameni pe care nu aveam cum să îi cunoaștem, dacă desfăşuram o altă activitate.” – a spus Matei Schinteie.
Lucrările soților Schinteie au ajuns în numeroase locuri ale ţării – în casele creştinilor, chiliile călugărilor, în biserici, schituri şi mânăstiri, dar și în străinătate.
„Printre locurile în care lucrările noastre au ajuns se numără Bolivia, Afganistan, Canada, Rusia, Statele Unite şi Noua Zeelandă (..:). Avem 16 ani de activitate și lucrările s-au adunat în timp şi sunt acum în multe ţări din Europa, iar unele au ajuns în locuri inedite. De exemplu, au ajuns pe o troiță care este la aproape 1777 metri înălțime, o troiță în munții Carpaţi; în saline la mare adâncime; în chiliile pustnicilor din munți, la Peștera Sfântului Ioan – de la Prislop, adică lângă mormântul părintelui Arsenie Boca – icoana Sfântului Ioan, de la Prislop, care este cea mai sărutată icoană din România.” – a spus Matei Schinteie.
matei-si-k0ornelia-in-austriaEl a subliniat că „icoana nu este un simplu obiect de decor” și că a trăit nenumărate întâmplări deosebite legate de icoane:
„Icoana este interfața care face legătura între noi și Dumnezeu. Ea (Icoana – n.r.) are putere mare (…), dar omul trebuie să aibă și credință și să meargă la biserică la sfânta liturghie (…). Unele icoane sunt cunoscute ca făcătoare de minuni, altele fac minuni în taină. Părintele Constantin Necula ne spunea recent că dacă pui o icoană într-un sertar, ea tot face minuni, pentru că sfântul lucrează, iese din icoană, face minunea și se întoarce în icoană. Icoana este <<coliba sfântului>> – așa a spus părintele Constantin Necula (…). Eu cred că nu există icoană pictată care să nu fie făcătoare de minuni, dar trebuie să fie icoană pictată canonic, ca să nu se confunde cu tablourile religioase cu sfinţi,… acestea fiind foarte asemănătoare. E o taină a lui Dumnezeu. Noi trebuie să acceptăm și lucrurile nevăzute, pentru că lumea aceasta este compusă din lucruri văzute și din lucruri nevăzute. Eu le spun lucrurilor nevăzute: lucruri simțite – le simți, nu le vezi. Eu am trăit nenumărate întâmplări minunate…unele sunt ieșite din comun și nu le putem spune pentru că ar fi greu credibile, dar am întâlnit și oameni care mi-au mărturisit că după ce au primit o icoană pictată sau după ce au cumpărat o icoană pictată, viața li s-a schimbat în bine și au dispărut multe dintre problemele pe care le aveau (…).” – a spus Matei Schinteie.
Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail