Din activitatea Filialei Treiscaune a Asociaţiunii Române pentru Propaganda Aviaţiei, în anii 1938/1939.

Darea de seamă pe 1938/1939 a Filialei Treiscaune a Asociaţiunii Română pentru Propaganda Aviaţiei este redată într-o broşură de 40 de file, tipărită în condiţii grafice deosebite, cu o bogată ilustraţie.  Conform datelor cuprinse în documentul menţionat, în anii 1938 şi 1939,  Filiala Treiscaune a ARPA cuprindea 9412 membri din care 2860 membri activi (majotitatea redaţi nominal în lucrarea menţionată) şi 6552 aderenţi, dar care au achitat cotizaţia prevăzută de statut.  Filiala Treiscaune avea secţii la Miercurea –Ciuc şi Tg. Secuiesc şi mai multe grupări săteşti.

Din activităţile desfăşurate am reţinut: Cercul de aeromodelism “General Av. At. Enescu”, de pe lângă Gimnaziul de băieţi din Sf. Gheorghe; Şcoala de planorism (de zbor fără motor); Expoziţia permanentă  de aeromodelism organizată de Centrul din Sf. Gheorghe. Au fost organizate mai multe conferinţe, printre care, de un succes deosebit s-au bucurat cele susţinute de “Smaranda Brăescu paraşutistă mondială”, comandorul Scarlat Rădulescu, directorul Aviaţiei Civile; Egon Năstase, secretarul general al Federaţiei etc., precum şi un film de propagandă a aviaţiei.

Filiala şi-a propus să trimită 50 de bursieri în tabăra de planorism, 10 la şcoala de pilotaj, să participle la acţiunile  de  apărare antiaeriană, sub sloganul “Stăpânind văzduhul stăpânim pământul”. Extrasul din Registrul de membri, “categoria activi cu drept de vot” particiapanţi la adunarea generală din 30 aprilie 1939, cuprindea tabelul nominal al acestor membri, grupaţi pe principalele instituţii şi asociaţii, după cum urmează: Centrul de Instrucţie al Infanteriei, Centrul de Iniţiere Straja Ţării, Legiunea de Jandarmi, Prefectura jud. Treiscaune, primăriile oraşelor Sf. Gheorghe şi Tg. Secuiesc, Administraţia de Încasări şi Plăţi, Serviciul Drumurilor, Serviciul Sanitar Judeţean, Camera de Agricultură, Spitalul Public, Fabrica Klingher, comercianţi, notari publici, Banca Naţională, Asociaţia Farmaciştilor, Manufactura de Tutun, Liceul Miko, Gimnaziul de Fete, Ocolul Silvic, Oficiul Telefonic, Breasla Croitorilor, Poliţia, Judecătoria Mixtă, Casa de Păstrare Tg. Secuiesc, Societatea Ardeleană Comandău, notarii  publici şi cei comunali etc. În organizarea filialei locale a ARPA, în anul 1938, în Sf. Gheorghe,  a avut loc o mare manifestaţie aviatică prilejuită de “botezul avionului Sf. Gheorghe”.

Dr. Ioan LĂCĂTUŞU

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail