Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM) Covasna întâmpină dificultăţi în recrutarea şomerilor pentru proiectele de calificare şi reconversie profesională.

Directorul executiv al AJOFM Covasna, Kelemen Tibor a declarat ieri, pentru AGERPRES, că în prezent în judeţ se derulează şapte astfel de proiecte realizate în diverse parteneriate, cu bani din bugetul de stat sau fonduri europene, pentru care ar fi nevoie de aproximativ 1000 de cursanţi.

„Există o temere pentru aceste proiecte în ce priveşte recrutarea cursanţilor, mai bine zis e o provocare pentru noi să obţinem grupurile ţintă pentru că aceste proiecte se adresează şomerilor de lungă durată, tinerilor sau oamenilor din mediul rural”, a spus Kelemen Tibor.

Potrivit acestuia, în judeţul Covasna sunt înregistraţi oficial 5455 de şomeri, din care 1096 sunt indemnizabili, prin urmare există potenţial pentru recrutarea cursanţilor, însă mulţi nu sunt interesaţi. Cea mai bună dovadă e faptul că 203 persoane şi-au pierdut dreptul la ajutorul de şomaj după ce, invocând diverse motive, au refuzat fie un loc de muncă oferit de AJOFM, fie înscrierea la un curs de calificare.

Printre cele şapte proiecte se numără două realizate de AJOFM Covasna în parteneriat cu societatea Brahms Internaţional din Braşov, finanţate cu circa 2 milioane de lei fiecare din fonduri europene, care se axează pe cursuri în meserii şi competenţe cerute pe piaţa muncii, cum ar fi comunicare în limbile engleză şi germană, informatică, calificare ca instalator tehnico-sanitar şi gaze, lucrător în comerţ şi agent de curăţenie în clădiri şi mijloace de transport, cursuri de specializare ca tehnician pentru supravegherea sistemelor de detecţie, supraveghere video şi control acces, precum şi pe cursuri de antreprenoriat pentru şomeri şi persoane din mediul rural. Şomerii vor beneficia de stimulente financiare pentru participarea la cursuri, cuprinse între 150 şi 300 de lei, iar cei care vor dori să-şi pornească o afacere vor primi un sprijin de 1500 de lei.

Kelemen a menţionat că majoritatea şomerilor din judeţul Covasna, aproape 4800 după estimările sale, au doar studii primare, posibil nici acelea finalizate, iar o parte dintre aceştia vor fi incluşi în proiectul „A doua şansă” realizat în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar, care va demara în luna octombrie.

Proiectul prevede organizarea de cursuri pe două nivele, respectiv clasele I-IV şi V-VIII, iar cursanţii vor primi, de asemenea, stimulente financiare pentru a participa la ore.

„A doua şansă reprezintă o mare provocare. Nu e un proiect uşor, acesta va include 700 de şomeri dintre trei judeţe, Covasna, Vrancea şi Neamţ. Cursurile vor fi cu frecvenţă zilnică, iar cei înmatriculaţi în clasele V-VIII vor face şi pregătire profesională pentru diverse meserii”, a spus Kelemen Tibor.

 Oana Mălina Negrea/AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail