Vineri, 12 aprilie, Holzindustrie Schweighofer a organizat la Brașov consultarea publică privind zonele de achiziții de masă lemnoasă și măsuri de diminuare a riscului.
Acesta este cel de-al șaselea eveniment de acest gen în contextul implementării planului de acțiune dezvoltat de companie pentru un lanț de aprovizionare sigur și sustenabil.
Peste 130 de reprezentanți ai asociațiilor patronale, instituțiilor publice, firmelor de exploatare, prelucrare și transport al lemnului, administratori privați de păduri, reprezentanți ai Direcțiilor Silvice și ai Camerelor de Comerț, reprezentanți ai mediului academic, precum și alți actori din industrie au participat la eveniment.
Dan Bănacu, director general al Holzindustrie Schweighofer România, a declarat: „Misiunea noastră, în care credem și pe care o susținem, este perfecțiunea în cherestea. Fiecare dintre noi este mânat de pasiune, o să-i vedeți pe colegii noștri vorbind întotdeauna cu pasiune despre ce fac. Răspundem întrebărilor societății civile din ultimii ani. Am dezvoltat un sistem due diligence complex și detaliat, am crescut o echipă de conformitate foarte bine pregătită, am introdus sistemul de trasabilitate Timflow și lucrăm la extinderea acestuia pentru a ne asigura că tot lemnul livrat către fabricile noastre poate fi urmărit până la origine, chiar dacă trece prin depozite.”
Reprezentanții Holzindustrie Schweighofer au prezentat politica de achiziție și recepție a masei lemnoase, măsurile implementate în urma consultărilor publice anterioare, certificarea lanțului de custodie, sistemul due Diligence și sistemul de trasabilitate Timflow bazat pe monitorizarea prin GPS a transporturilor de buștean.
„Noi luăm cât se poate de în serios aceste întâlniri și încercăm să găsim soluții, încercăm să rezolvăm problemele pe care dumneavoastră ni le comunicați,” a spus Lucian Filigean, ofițer pentru conformitate și control al lanțului de aprovizionare la Holzindustrie Schweighofer Sebeș. „Drept dovadă am ascultat dorințele transportatorilor și am decis să suportăm toate cheltuielile legate de Timflow, începând de la 1 martie 2018.”
Prima parte a evenimentului a fost transmisă live pe pagina de Facebook a companiei, iar seria de consultări cu toți cei interesați atât de activitatea companiei cât și de evoluția sectorului va continua.
Mai multe informații
Pădurile României sunt în creștere
- Volumul de masă lemnoasă din pădurile României este în creștere. Între anii 2012 și 2018, stocul de masă lemnoasă pe picior a crescut cu 6%, la 2,4 miliarde de m3, conform ultimului Inventar Forestier Național (IFN).
- Stocul de masă lemnoasă al speciilor de rășinoase (în principal molidul) a crescut cu 8%, la 750 milioane de m3. Stocul de masă lemnoasă al speciilor de foioase a crescut cu 5%, la 1,6 miliarde de m3.
- Creșterea stocului de masă lemnoasă pe picior este semnificativ mai mare decât se presupunea. Conform datelor IFN, creșterea curentă anuală este de 58,6 milioane de m3. Din acest total, 39,3 milioane de m3 sunt foioase, în timp de 19,3 milioane de m3 sunt rășinoase. Datele oficiale relevă că doar 18,5 milioane de m3 sunt recoltate in fiecare an – mai puțin de o treime din creșterea anuală.
- Suprafața împădurită a României s-a menținut mai mult sau mai puțin constantă în ultimii ani, acoperind 29,5% din întreaga suprafață a țării; mai precis, s-a diminuat cu doar 8.450 de hectare. Această scădere este cauzată de proiectele de infrastructură sau turistice și este una redusă.
www. schweighofer.ro