. .
Fundaţia Diakonia Austria şi Organizaţia Heks din Elveţia au finanţat un proiect de incluziune a persoanelor cu dizabilităţi, care se va desfăşura în judeţul Covasna, prin intermediul Casei Iris.

Prezentarea proiectului a avut loc la sfârşitul săptămânii trecute, când Szilagy-Nagy Imola, referent ce se va ocupa cu implementarea proiectului, alături de directorul Casei Iris din Sfântu Gheorghe, preotul reformat Makkai Peter, şi Matthias Herren, reprezentantul Heks Elveţia, au explicat necesitatea acestui proiect în judeţul nostru.

„Organizaţia Heks din Elveţia este prezentă de mai mult de 25 de ani în regiunea noastră. Văzând proiectul nostru care se ocupă cu persoane cu dizabilităţi, şi cu incluziunea acestor persoane, s-au gândit că este un proiect care merită să fie multiplicat în mai multe regiuni, fapt pentru care am primit o finanţare de la dânşii, care a fost puţin îmbogăţită şi din partea Diakonia Austria. Nu prea există aşa proiecte în România, de aceea au dorit să înfiinţăm ateliere protejate în mai multe locuri din ţară, prin care se crează locuri de muncă pentru persoane cu dizabilităţi”, a  explicat Szilagy-Nagy Imola.

Aceasta a povestit cum a venit, de fapt,  propunerea celor de la Heks Elveţia: „Casa Irisz este un centru de zi şi terapie ocupaţională pentru persoanele cu dizabilităţi. Pe lângă altele, avem un atelier de sortare a hainelor second hand, unde intră hainele pe care le primi. Sunt sortate în containere, pe categorii, de către persoanele cu dizabilităţi, după care sunt iarăşi sortate în funcţie de calitate: calitatea bună şi calitatea ieftină. În acest atelier protejat, împreună cu magazinul Irisz, lucrează o persoană care este lider de grup, pe lângă care sunt 8 persoane cu dizabilităţi. S-a născut din nevoie, după ce am primit mai multe haine ca sprijin. Acest proiect a fost atât de simpatic Organizaţiei Heks,  că au spus că ar dori să implementeze mai multe proiecte de asemenea fel.”

Proiectul, care se numeşte „Incluziunea persoanelor cu dizabilităţi”, are valoarea totală de peste 225.000 de euro, din care aproape 150.000 de euro sunt asiguraţi de Organizaţia Heks Elveţia, 15.000 de euro de către Diakonia Austria, urmând ca diferenţa să fie acoperită din veniturile proprii.

Durata de implementare a proiectului este de 3 ani, adică perioada 2015-2017, fiind vizate trei paliere. Astfel, se vor finanţa proiecte de nevoi imediate ale persoanelor cu dizabilităţi în ceea ce priveşte accesul în bisericile din comunitate, cum ar fi construirea rampelor de acces sau angajarea unui traducător mimico-gestual pentru traducerea slujbelor religioase, se vor realiza 24 de turnee de sensibilizare a opiniei publice şi se vor realiza patru ateliere protejate la Reghin, Oradea, Sfântu Gheorge şi Braşov, care vor genera 12 locuri de muncă pentru persoanele dizabilitate.

Etapa de depunere a proiectelor pentru acest an s-a încheiat la sfârşitul săptămânii trecute, însă cei care doresc să primească finanţare în anii viitori,  trebuie să-şi pregătească dosarele.

La sfârştiul anului trecut în România existau 737.000 de persoane cu dizabilităţi, din care 17.000 instituţionalizate, celelalte  fiind îngrijite la domiciliu. Din acest număr, 60.000 sunt copii cu dizabilităţi. În judeţul Covasna numărul acestora ajunge la 5.000 de persoane cu dizabilităţi, din care 39 de persoane sunt  înstituţionalizate. Potrivit informaţiilor oferite de către reprezentanţii Casei Irisz, niciun copil cu dizabilităţi nu se află în instituţiile statului. Totodată, în Covasna sunt 183 de persoane cu dizabilităţi angajate cu contract de muncă, care îşi câştigă pâinea zi de zi prin forţele proprii.

Maricela Dan

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail