Reprezentanţi  ai  societăţilor covăsnene care îşi desfăşoară activitatea în sectorul serviciilor de utilitate publică au luat parte la o dezbatere  publică ce-a fost organizată ieri,  la Sfântu Gheorghe,  de către Liga Citadina  a Serviciilor Publice  şi  Comunale din România  împreună cu Patronatul Serviciilor Publice şi Federaţia Naţională a Sindicatelor din Serviciile Publice SIGOL.

La dezbaterea  organizată în cadrul proiectului „Noi resurse pentru dialogul  social tripartit în România”, finanţat prin  intermediul Granturilor Norvegiene, ce are ca obiectiv  ameliorarea cooperării dintre patronate, sindicate, instituţii publice şi organăzaţii relevante ale societăţii civile, în vederea strimulării dialogului Tripartit, participanţilor  le-au  fost  prezente rezultatele şi concluziile studiului privind calitatea dialogului social în România. Totodată, acestora li s-a vorbit despre  impactul social şi economic al contractului colectiv de muncă în sectorul serviciilor de utilităţi publice, respectiv importanţa bunei negocieri dintre partenerii de dialog.

Managerul de proiect, dr.ing.Ion Sorici, a declarat că  prin acest proiect  se urmăreşte  realizarea unei radiografieri a dialogului social,  la nivel sectorial şi  la nivelul societăţilor din  domeniul  serviciilor de utilitate publică. „Proiectul pleacă de la premiza că cel mai important instrument de cooperare între partenerii de dialog este o mai bună informare şi comunicare atât între ei, cât şi către şi dinspre membri şi societatea civilă” a menţionat Ion Sorici.

Potrivit acestuia, în cadrul proiectului vor fi elaborate mai multe documente printre care cel mai important este studiul privind stadiul dialogului social. Totodată, urmare a faptului că în prezent nu există experţi în domeniul dialogului social, prin acest proiect se doreşte formarea, în primă fază, a unui număr de 30 de specialişti. „Ne propunem să creăm specialişti, e limpede că oamenii nu au cultura dialogului social” a precizat managerul de proiect.Nu în ultimul rând, va fi dezvoltat şi un portal pe care se vor pune în dezbatere principalele teme sociale.

Dr.ing.Ion Sorici a declarat că în acest proiect sunt implicate cca 500 de administraţii care vor primi suportul de curs: „ Avem un număr de 7 dezbateri publice la care am preliminat o participare de cca 50 persoane, la fiecare dintre acestea,  şi încă 5 mese  rotunde. (…)Vor fi puse la dispoziţie 500 de broşuri cu Ghidul dialogului social. În ianuarie demarăm cursurile cu un eşantion de 30 de persoane care vor deveni formatori; vor fi  nişte condiţii de selecţie mai stricte” a conchis managerul proiectului „Noi resurse pentru dialogul  social tripartit în România”.

 

Maria Graur

                 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail