Căminul Cultural Ozun a găzduit, ieri, o dezbatere publică organizată de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, pe tema analizei cadrului normativ referitor la reducerea poluării cu nitrați, măsurilor pentru prevenirea poluării, precum și pe tema surselor de finanțare pentru investițiile care susțin aceste demersuri.

Dezbaterea a reunit reprezentanți ai autorităților publice locale, autorităților ce au responsabilităţi în domeniu, precum și specialiști, reprezentanți ai mediului academic și societății civile din județul Covasna, și a fost organizată în cadrul campaniei 2016 a proiectului „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți”. Implementat de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP), proiectul cuprinde mai multe componente ce vizează: investiţii la nivel de comună în zone vulnerabile la nitraţi; dezvoltarea și consolidarea capacității instituționale; campanii de conștientizare publică; management de proiect.

„Organizatorul acestei dezbateri este Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, care derulează un proiect în parteneriat cu Banca Mondială, având o finanțare de la Banca Mondială, în scopul diminuării poluării cu nutrienți, în scopul atingerii unor ținte cu privire la calitatea apelor de suprafață, a cursurilor de apă din România, a Dunării și Mării Negre.”- a declarat, ieri, Ciprian Bodea, expert de mediu în cadrul proiectului „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți” derulat de Ministerul Mediului.

Potrivit acestuia, proiectul se află în cea de-a doua etapă, etapă ce se desfășoară între anii 2016- 2022.

Dezbaterea ce a avut loc ieri, la Ozun, a vizat atât promovarea proiectului „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți”, dar și a măsurilor de reducere a poluării, cât și a modalităților de finanțare a investițiilor în acest sens. Evenimentul și-a propus să realizeze un dialog deschis între autorităţile locale judeţene, beneficiari şi finanţatori, în vederea creşterii accesului beneficiarilor din județul Covasna la sursele publice de finanţare a investițiilor din cadrul Directivei Nitraţi.

Investiții realizate în cadrul proiectului, în județul Covasna

Comuna Ozun a accesat fonduri pentru investiții privind reducerea poluării încă din prima etapă a acestui proiect.

„Ne aflăm aici deoarece comuna Ozun, cu sprijinul Ministerului Apelor și Pădurilor este beneficiara unui proiect pe care Ministerul Apelor și Pădurilor, împreună cu Banca Mondială îl dezvoltă în scopul diminuării poluării apelor și solului cu nutrienți, în mod particular, în scopul diminuării poluării apelor cu nitrați. Pentru aceasta, Ministerul a reușit să pună la dispoziția comunelor din toată România, peste 50 de milioane de euro, bani cu care comunele să rezolve o parte a problemelor legate de poluare și cred eu, cel mai important, să ridice nivelul calității vieții locuitorilor acestei comune. Este vorba despre finanțarea unor investiții care au drept scop limitarea prezenței nitraților – nitrații sunt compuși ai azotului, limitarea prezenței acestora în apele pe care în cele din urmă, de multe ori le bem. Pentru  a avea niște ape curate, trebuie ca eventualele surse de poluare, să fie atent controlate. Din această perspectivă, la nivel național, cât și la nivel European, există un cadru normative bine pus la punct, care reglementează aceste aspecte (…). Ozun este un exemplu bun! La nivelul județului Covasna este cel mai bun exemplu, deocamdată, dar sperăm să fie un exemplu replicat și de alte comune. Mai mult decât atât, este un exemplu bun la nivelul țării, pentru că în comuna Ozun, Primăria de aici a accesat încă din prima etapă fonduri pentru realizarea de proiecte pentru platforme de depozitare a gunoiului de grajd; pentru sisteme de canalizare (…), deci s-au creat premisele pentru a diminua semnificativ poluarea apelor și a solului (…).”- a spus, ieri, Ciprian Bodea, expert de mediu în cadrul proiectului „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți” derulat de Ministerul Mediului.

„ Cu finanțarea obținută în cadrul acestui proiect s-a realizat reţeaua  de  canalizare  în  comuna  Ozun,  satele Sântionlunca, Bicfalău  şi  Lisnău, în total fiind cam 24 de kilometri de rețea de canalizare, aproape 750 de bucăți de racorduri individuale și 3 stații de epurare, valoarea totală ridicându-se la aproape două milioane de euro. Totodată, s-a realizat platforma de depozitare şi gospodărire a gunoiului de grajd şi a deşeurilor menajere în comuna Ozun – obiectivul cuprinzând platforma betonată, cu o capacitate de stocare de 2000 de tone/an, bazin de stocare pentru precipitații, trei boxe din beton armat, împrejmuire, două foraje verticale pentru monitorizarea calității apei, container – birou și șase utilaje  – încărcător frontal, tractor, două remorci, cisternă vidanjă, mașină de împrăștiat gunoi – valoarea totală a investiției fiind de 248.000 de euro. ” – a declarat primarul comunei Ozun, dr. Ráduly István.

Și comuna Cernat a fost beneficiară a acestui proiect, acolo investindu-se în platforma comunală de depozitare pentru gunoi de grajd de la Cernat și în echipamentul necesar.

48 de milioane de euro, bani disponibili pentru investiții privind reducerea poluării . .

Expertul de mediu Ciprian Bodea a declarat că pentru perioada 2016-2022, proiectul „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți” dispune de o sumă totală de 48 de milioane de euro pentru investiții la nivelul comunităților locale pentru reducerea poluării cu nutrienți, cât și pentru măsuri de consolidare a capacității instituțiilor cu rol în monitorizarea și raportarea calității apelor.

„Dezbaterea de astăzi este cea care dorește să aducă în atenția primăriilor, în atenția Unităților Administrativ Teritoriale (UAT) din județul Covasna acest proiect, pentru că în cea de-a doua etapă a proiectului <<Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți>>, se dorește continuarea finanțării unor obiective care vizează diminuarea poluării. Pentru acest lucru, primarii trebuie să știe că există această sursă de finanțare, vorbim despre o sumă mare, respectiv, peste 40 de milioane de euro, bani care sunt puși la dispoziție de către Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor. Este de menționat faptul că în cazul investițiilor, Ministerul suportă până la 95% din valoarea proiectului, deci comunele trebuie să vină fie singure, fie în parteneriat cu alte comune, fie cu sprijinul Consiliului Județean cu o sumă până undeva la 5% (…).  Această a doua etapă de finanțare este o competiție deschisă, nu are termene până la care să se facă depunerea aplicațiilor; în plus, această etapă va mai avea o a doua componentă, respectiv, după ce vom identifica primării interesate, acest proiect va merge prin intermediul unor caravane la nivelul celor interesați, pentru a-I ajuta în completarea  aplicației de finanțare, pentru a găsi acele elemente care fac eligibile sau neeligibile proiectele, în așa fel încât să nu se facă demersuri care ulterior să nu conducă la finanțarea proiectului.” – a spus expertul de mediu Ciprian Bodea.

Prezent la dezbatere, prefectul județului Covasna, Sebastian Cucu, a declarat, printre altele, că „ar fi foarte bine ca și alte comune, ca și alți primari să înceapă să dezvolte acest segment (n.r. – privind reducerea poluării cu nutrienți).

Și vicepreședintele Consiliului Județean (CJ) Covasna, Henning Lászlo, a fost prezent la dezbatere și a transmis că instituția pe care o reprezintă va sprijini în continuare Consiliile Locale, în ceea ce privește derularea  unor astfel de proiecte. Vicepreședintele Consiliului Județean a opinat că asocierea dintre comune fi benefică în implementarea unor proiecte de acest fel.

„În continuare, în perioada până în 2020, pentru proiectele noi, noi preconizăm ca și Consiliul Județean, ca până acum, să ajutăm consiliile locale, atât prin coordonare, cât și pe poziții financiare, pentru derularea a astfel de proiecte, atât prin Ministerul Mediului, cât și prin alte tipuri de proiecte europene (…). Sprijinim și asocierea consiliilor locale, pentru că s-ar putea, asociindu-se 2-3 consilii locale, să ajungă să fie mai bine, într-un proiect mai mare, să fie mai optime aceste proiecte, având în vedere că la noi, în general, aceste comune, atât ca populație, cât și ca teritoriu sunt  destul de mici. Asocierea mai multor comune cred că ar duce la un mod mult mai optim de derulare a acestor proiecte”- a declarat vicepreședintele CJ Covasna, Henning Lászlo.

Primarul comunei Ozun: „Dezbaterea găzduită de comuna Ozun, un succes pentru județul Covasna!”

Primarul comunei Ozun, dr. Ráduly István, a declarat, la finalul dezbaterii, că acest eveniment reprezintă, în opinia sa, un succes pentru întreg județul.

„Această dezbatere a pornit de la Ministerul Mediului, Apelor și a Pădurilor (…), și am ținut foarte mult ca acest seminar să fie organizat în comuna Ozun, din următoarele motive: 1. UAT-urile, comunele, orașele din județul Covasna pot profita foarte mult de această oportunitate de finanțare de la Banca Mondială, prin Ministerul Mediului, prin proiectul <<Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți>>. În perioada 2010 – 2012, când s-au putut identifica foarte puține surse de finanțare pentru investiții cu valori atât de mari, atunci comuna Ozun a profitat de existența acestui proiect. Până în 2020, după cum s-a și spus în cadrul seminarului de informare de azi, sunt disponibile aproape 49 de milioane de euro, în cadrul proiectului. Deci, foarte multe UAT –uri vor putea profita de această finanțare (…). Eu cred că dezbaterea de astăzi, campania de informare organizată astăzi de Ministerul Mediului împreună cu comuna Ozun cred că trebuie catalogată ca fiind un succes pentru județul Covasna! (…).” – a declarat primarul comunei Ozun, dr. Ráduly István.

***

Detalii despre proiectul „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți” pot fi aflate accesând: www.inpcp-campanie.ro, www.blog.inpcp-campanie.ro,  http://www.facebook.com/CampaniaImpotrivaPoluariiCuNutrienti.

Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail