Duminica Limbii Române, în orașul Covasna, a început dimineață, în jocul razelor de soare peste Drapelul României, arborat în centrul stațiunii de interes național, pe strada Mihai Eminescu și cu difuzarea în parcul Voinești, în fața sălii „Unirea” a doinelor lui Gheorghe Zamfir, Rapsodiei Române a lui George Enescu și Baladei lui Ciprian Porumbescu.

Chiar dacă în Voinești au fost două nunți, chiar dacă luna august este lună de concedii și vacanțe, sala Centrului Cultural a fost plină. Spectacolul dedicat Zilei Limbii Romîne a fost reușit! Nu o spunem numai noi, organizatorii, ci și numeroșii spectatori care ne-au comunicat părerea lor, personal, chiar la finalul spectacolului.

„Deșteaptă-te, române!”, rugăciunea părintelui Ioan Ovidiu Măciuca și îndemnul d-lui prefect Marius Popica au fost momentele de început ale spectacolului.

Și pentru că flacăra limbii române nu trebuie să-și piardă din putere, ci, dimpotrivă, să lumineze și să ardă mult mai puternic, așa cum se cuvine unei „stâpâne”, preșcolari și elevi români, îmbrăcați în frumoase costume populare, au recitat, din tot sufletul lor mare, poezii dedicate Limbii Române, astfel: Alexandru Nicolae Stănescu- „Limba românească” de George Sion; Daria Florentina Bârlă- „Limba noastră cea română” de Grigore Vieru; Elena Maria Popica- „Temelia limbii române” de Horia Bădescu; Ana Maria Săndulea – „În limba ta” de Grigore Vieru;

Maria Cristina Enea- „Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie” de Mihai Eminescu; Briana Tiba- „Limba noastră”  de Alexei Mateevici; Alexandru-Gabriel Bocârnea-„Trebuiau să poarte un nume” de Marin Sorescu și Darius Andrei Manea- „Dor de Eminescu” de Adrian Păunescu.

Copiii au fost pregătiți de către d-nele Petruța Zaha, Dana Pătru, Florentina Teacă si Anca Munteanu. Prezentatorii spectacolului au fost Alexandra Muntean și Andrei Popica.

Dor de Eminescu”

 

După momentul artistic al copiilor  a urmat spectacolul „Dor de Eminescu”, cu actorul Ion Caramitru și clarinetistul Aurelian Octav Popa. Ei ne-au adus „o oră de iubire” pentru genialul poet, o oră de meditație filosofică asupra destinului uman,o oră în care am urmărit expresivitatea chipului marelui actor, am ascultat vocea lui profundă, precum și sunetele clarinetului lui Aurelian Octav Popa.Recitalul s-a încheiat cu poemul în proză a lui Geo Bogza în care se vorbește despre Eminescu, darul lui Dumnezeu, făcut poporului român, ca o răsplată pentru oamenii simpli care au găzduit în casa lor doi străini, care erau chiar Dumnezeu și Sfântul Petru.

În final, elevii au fost premiați chiar de actorul Ion Caramitru, cu diplome de participare și câte un cadou. Apoi, spectatorii au primit autografe pe cartea „Cu Ion Caramitru de la Hamlet la Hamlet și mai departe”, o carte constituită din transcrierea unor conversații pe care autorul, Mircea Morariu, le-a avut cu Ion Caramitru, o carte despre excepționala însușire a actorilor de a fi cronici vii și prescurtate ale timpului lor.

Consilier local, dr. Nicolae Enea

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail