În cursul săptămânii trecute, problema multiculturalității din zona noastră a fost discutată pe larg în cadrul Parlamentului European din Strasbourg. Membri de seamă din diverse organizatii non-guvernamentale din România, Slovacia, Ucraina sau Ungaria au luat cuvântul în cadrul ședințelor din P.E. și au prezentat pe rând situații actuale privite atât din punctul de vedere al majorităților cât și al minorităților.
Dintre cei 40 de participanți la Charta XXI, România a fost reprezentată de 5 tineri, dintre care 3 sunt originari din Sfântu Gheorghe – Daniel Cruceriu, Zsigmond József și Alina State. Cei doi din urmă au avut șansa de a se adresa direct în cadrul ședinței Parlamentului European susținând și argumentând de ce multiculturalitatea este posibilă și care sunt cazurile concrete care se desfășoară în județul nostru. Feedbackul a fost pe cât se poate de pozitiv, iar faptul că în Consiliul Local Sfântu Gheorghe tocmai s-a implementat un buget separat pentru proiectele multiculturale, a oferit României în fața celorlalte țări un plus de imagine.
Şi ideea festivalului „Povestea din Ajun” a fost aplaudată, iar cea cu poza cu un prieten/prietenă de etnie maghiară, dacă eşti român sau cu un prieten/prietenă de etnie română, dacă eşti maghiar, plus câștigarea unei excursii la Viena pentru cei doi a fost extrem de apreciată, motiv pentru care slovacii au promis să o pună în practică anul viitor.
Mişcarea reconcilierii în primul rând este o formă de comportament şi stil de viaţă. Aderarea este posibilă prin semnarea prezentei petiții. Noi, iniţiatorii Mişcării Reconcilierii din cele şapte ţări, suntem conştienţi de responsabilitatea noastră faţă de generaţiile viitoare, de aceea în loc de duşmănire am ales drumul reconcilierii. Ţinem la limba maternă, la istoria şi la cultura noastră. Nu vrem să le desfiinţăm, ci să le acceptăm diferenţele dintre noi. Petiția poate fi semnată de către toţi cei care cred în aceste valori ale multiculturalităţii la adresa www.chartaxxi.eu.
În numele delegaţiei României,
Alina State