Preşedintele Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), Marius Obreja, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că în scurt timp va face publice informaţii referitoare la modul în care au fost falimentate şi lichidate o serie de societăţi de stat aflate în portofoliul acestei instituţii.
Marius Obreja a menţionat că în aproape o lună şi jumătate de când a preluat conducerea AVAS şi-a putut da seama de o serie de nereguli majore în funcţionarea societăţii româneşti şi a instituţiilor statului, dar şi de modul ‘execrabil’ în care au fost gestionate acţiunile şi activele statului.
„Într-o viitoare conferinţă de presă voi prezenta cu subiect şi predicat valorile şi modalitatea prin care majoritatea societăţilor comerciale din portofoliul AVAS au fost jugulate, aduse în stare de insolvenţă, trecute în procedură accelerată de administrare judiciară şi lichidate prin vânzarea lor la fier vechi”, a declarat Marius Obreja.
Acesta a mai spus că a identificat modalităţile prin care se pot face economii la buget fără a afecta în vreun fel salariaţii, respectiv prin plafonarea retribuţiilor în Consiliul de administraţie şi acţiuni de reprezentare, prin reducerea cheltuielilor de protocol şi a costurilor pentru serviciile externalizate şi consultanţă.
„A existat o tendinţă evidentă de externalizare, de contractare a serviciilor cu terţi, de consultanţă şi vrem să ne reîntoarcem la utilizarea resurselor interne ale instituţiei”, a declarat Marius Obreja, care a conchis că cel puţin în ultimii ani AVAS a avut parte de un „prost management”.
Potrivit acestuia, numai prin aplicarea măsurilor enumerate, AVAS ar putea economisi în decurs de un an fondul de salariu al instituţiei pe o lună, adică aproape 10% din bugetul de salarii.
Nu în ultimul rând, a menţionat că de săptămâna viitoare AVAS va demara o campanie de revitalizare a unor societăţi aflate în portofoliul instituţiei, campanie ce are ca scop final vânzarea lor la un preţ avantajos pentru stat. În context a amintit şi că AVAS va face o reofertare a pachetelor de acţiuni pentru 50 de societăţi comerciale la care statul este proprietar majoritar sau minoritar, iar în paralel va încerca să recupereze toate creanţele.
„Am dat drumul la acţiuni în instanţă şi ne vom duce şi cu 12 ani în urmă. Nu te poţi lăsa furat, nu poţi gestiona neglijent o societate de stat şi nici nu putem face acte de caritate”, a conchis Marius Obreja.
Oana Mălina Negrea/AGERPRES