Despărţământul ASTRA Covasna-Harghita se află în al 20-lea an de existenţă, fiind reactivat pe fondul vechilor despărţăminte, în anul 1996, ca filială a Asociațiunii Transilvane pentru Literatura Română și Cultura Poporului Român – ASTRA – cea mai veche organizație neguvernamentală din România, înființată în anul 1861, la Sibiu, primul președinte fiind o personalitate a Transilvaniei acelei perioade, care, astăzi, a devenit Sfântul Mitropolit Andrei Șaguna.

 

După o bogată activitate desfășurată în secolul al XIX-lea, continuând în sec. al XX-lea, în mod deosebit, în perioada interbelică, ASTRA este desființată de regimul comunist în anul 1948. După anul 1989, flacăra astristă s-a reaprins aproape simultan în mai multe localități din România, în special din Transilvania, reactivându-se vechile despărțăminte și înființându-se altele noi.

De la început, fondatorii Despărțământului ASTRA Covasna-Harghita s-au gândit ca despărțământul nostru să fie în concordanță cu dimensiunea teritorială a Episcopiei Ortodoxe a Covasnei și Harghitei, înființată în anul 1994, inclusiv ordinea numelor celor două județe în titulatură. Domnul dr. Ioan Lăcătușu, în calitate de membru în conducerea centrală a ASTREI, a avut un merit important în a mobiliza, organiza și … a da startul astriștilor din Covasna și Harghita.

După constituire, Despărțământul ASTRA Covasna-Harghita și-a urmat mersul firesc, organizând și participând la multiple evenimente culturale astriste la nivelul celor două județe, la nivel național/internațional. Importante manifestări astriste s-au desfăşurat la Miercurea-Ciuc, Sf. Gheorghe, Bălan, Bilbor, Subcetate, Topliţa, Covasna, Întorsura Buzăului, Izvorul Mureşului etc. Am colaborat cu toate despărţămintele din Transilvania, cu cele din Iaşi, Bacău, Botoşani şi cu cele din Basarabia. Delegaţii noştri au participat la manifestările astriste importante desfăşurate în ţară, în Republica Moldova, în Ucraina şi în Serbia. Astriştii din Covasna şi Harghita au participat la evenimentele organizate de către asociaţiile şi fundaţiile existente în cele două judeţe, cu care avem parteneriate: Liga Cultural-Creştină „Andrei Şaguna”, Fundaţia Culturală „Mihai Viteazul”, Asociaţia Cultural-Creştină „Justinian Teculescu”, Fundaţia Culturală „Miron Cristea” etc.

Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioan Selejan a acordat ASTREI, de fiecare dată, tot sprijinul, având calitatea de președinte de onoare al Despărțământului nostru, alături de academicianul Horia Colan, care de curând a fost sărbătorit, la nivel academic național, la frumoasa vârstă de 90 de ani. Cu personalități ca Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Ioan Selejan, azi Mitropolit al Banatului, și academicianul Horia Colan, Despărțământul ASTRA Covana-Harghita este încununat cu aura prestigiului intelectual de cea mai înaltă calitate.

Despărţământul nostru, cu prilejul aniversării, organizează, în data de 11 iunie 2016, la Miercurea-Ciuc, un eveniment astrist de mare amploare, cuprinzând mai multe momente ce vor marca şi 150 de ani de la fondarea Academiei Române, născută ca o fiică a ASTREI (membrii fondatori, în frunte cu Timotei Cipariu, au fost astriști de marcă) şi 100 de ani de la întâile lupte ale Primului Război Mondial.

În acest contex, Despărțământul ASTRA Covasna-Harghita, prin iniţiativa domnului profesor Constantin Costea, vicepreşedinte al despărţământului, a editat un volum aniversar care să arate, peste ani, că noi, în aceste două decenii, am existat și am lăsat urme pe meleagurile binecuvântate ale Carpaților de curbură. La evenimentul astrist de la Miercurea-Ciuc, va fi lansat volumul omagial, va fi dezvelit şi sfinţit bustul scriitorului Liviu Rebreanu în incinta . . Şcolii Gimnaziale „Liviu Rebreanu”, se va desfăşura o sesiune de comunicări, urmată de un program artistic prezentat de elevi.

Ne vom bucura de participarea Preasfinţitului Părinte Andrei Moldovan, Episcop al Eparhiei Covasnei şi Harghitei, şi de prezenţa profesorului univ.dr. Dumitru Acu, preşedintele ASTREI cu sediul central la Sibiu. De asemenea vor fi prezenţi reprezentanţi ai unor despărţăminte din ţară, între care amintim, în mod deosebit, Despărţământul ASTRA Năsăud, preşedinte prof. Ioan Seni, care ne-a înlesnit relaţia cu donatorul bustului Liviu Rebreanu, doctorul Gheorghe Traian Dascăl. Sincerele noastre mulţumiri se adresează tuturor.

Organizarea şi buna desfăşurare a evenimentului de sâmbătă de la Miercurea-Ciuc nu se putea realiza fără existenţa unui proiect finanţat de Consiliul Judeţean Harghita, fără colaborarea de excepţie cu Şcoala Gimnazială „Liviu Rebreanu” şi fără aportul substanţial al unor persoane cu suflet astrist. Le mulţumim.

În încheiere, ni se pare oportun îndemnul de a cerceta opera scriitorului Liviu Rebreanu (1885-1944) cel care a evocat în pagini sugestive drama Primului Război Mondial (romanul „Pădurea spânzuraţilor”, 1922) şi care a adus cel mai extraordinar elogiu ţăranului român, în cel mai înalt for cultural al României, prin discursul de recepţie la Academia Română, intitulat „Laudă ţăranului român” (1940). Să reflectăm asupra afirmaţiei lui Liviu Rebreanu: „Prin ceea ce a fost şi a reprezentat în viaţa neamului, ţăranul român nu se putea să nu devină îndreptarul culturii naţionale, mai cu seamă în ce priveşte literatura şi artele (…) Abia când scriitorii s-au apropiat mai atent de literatura ţăranului, au descoperit izvorul limbii şi al poeziei româneşti.” De luat aminte!                                                                                                                                      Vivat, crescat, floreat ASTRA

 

Prof. dr. Luminița CORNEA,

Președinte Despărțământ ASTRA Covasna-Harghita

             

 

 

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail