Conducerea asociaţiei ASTRA – Despărţământul Covasna-Harghita a luat decizia de a boicota manifestările organizate cu prilejul Zilelor Sfântu Gheorghe, în semn de protest faţă de refuzul autorităţilor locale de a permite accesul interpreţilor şi formaţiilor folclorice româneşti pe scena principală din centrul municipiului.

„Această măsură survine ca urmare a hotărârii luate de organizatorii Zilelor Sfântu Gheorghe 2018 de a muta scena Comunităţii din Piaţa Sfântu Gheorghe, situată în faţa magazinului Şugaş, pe care s-au desfăşurat şi programele culturale de folclor românesc în ultimii doi ani, în curtea Liceului de Artă ‘Plugor Sandor’. Prin acest boicot protestăm, totodată, şi faţă de refuzul ferm al primarului Antal Arpad privind solicitarea venită din partea noastră, cu privire la aprobarea desfăşurării pe scena principală doar a programului artistic ce urma să fie susţinut de una dintre cele de mai de seamă interprete ale folclorului românesc. Ne este imposibil să înţelegem argumentaţia primarului Antal Arpad cu privire la acest refuz: ‘Pe scena mare nu va fi folclor nici unguresc, nici românesc. Noi am decis!'”, se arată într-un comunicat de presă al asociaţiei ASTRA, semnat de Maria Creţu-Graur.

Asociaţiile, fundaţiile şi ligile româneşti din Sfântu Gheorghe membre ale Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş au menţionat, în acelaşi comunicat de presă, că susţin hotărârea luată de conducerea Despărţământului ASTRA, prin neparticiparea cu interpreţi şi formaţii artistice româneşti la acest eveniment.

În replică, organizatorii Zilelor Sfântu Gheorghe afirmă, într-un comunicat de presă remis joi AGERPRES, că regretă decizia conducerii ASTRA, susţinând că „logica distribuirii artiştilor” pe scenele oraşului nu a avut niciodată la bază criterii etnice sau lingvistice, ci doar genurile artistice.

„Cu părere de rău am luat act de hotărârea Despărţământului Covasna-Harghita al ASTREI. (…) Pe scena Principală evoluează în continuare formaţiile mainstream, maghiare, române, internaţionale laolaltă, pe scena Comunităţii îşi pot etala talentul reprezentanţii comunităţii locale, pe scena din curtea Muzeului Naţional Secuiesc vor cânta artiştii muzicii populare, jazz, ai muzicii din jurul lumii, iar pe scena Tineretului vor evolua nonconformiştii New Wave. Singura schimbare este că scena Comunităţii a fost mutată din Piaţa Sfântu Gheorghe în Parcul Memorial al Revoluţiei din 1956. Acesta este un loc mai sigur, mai liniştit, mai familiar decât locaţia veche, mult mai circulată şi mai gălăgioasă. Decizia se bazează pe considerentul că şi până acum majoritatea interpreţilor de pe această scenă au fost copii şi în 2018 acest aspect va fi şi mai accentuat întrucât, din motive financiare, anul acesta au fost invitate doar programe organizate de comunitatea locală şi artişti care au acceptat să evolueze pe această scenă pro bono”, se arată în comunicat.

Organizatorii manifestării menţionează, totodată, că oferta avansată anterior conducerii ASTRA, ca invitaţii săi să evolueze pe scena Comunităţii, rămâne în continuare valabilă.

Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, a declarat joi, în cadrul unei conferinţe de presă, că nu poate accepta ca zilele oraşului să fie „etnicizate”.

„Se pare că unii doresc scandal chiar de zilele oraşului şi nu mă bucur deloc pentru acest lucru. Nu pot să accept ideea etnicizării nici a zilelor oraşului, nici a scenelor, pentru că nu există nicio scenă etnică în oraş. Toate deciziile care s-au luat, în primul rând din motive financiare, au avut consecinţe atât pentru reprezentanţii comunităţii maghiare, cât şi pentru reprezentanţii comunităţilor româneşti. Deci, nu pot să accept această idee şi acest, să spunem, şantaj, că dacă nu va fi aşa cum ne dorim noi, atunci strigăm: discriminare. Nu cred că este o abordare corectă”, a afirmat Antal Arpad.

Cea de-a 27-a ediţie a Zilelor Sfântu Gheorghe se va desfăşura în perioada 21-29 aprilie.

Oana Mălina Negrea/AGERPRES

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail