Săptămâna Designului de la Sfântu Gheorghe a început în urmă cu două zile, cu o conferinţă de presă susţinută de organizatori, vernisajele expoziţiilor KreaKids şi CsomóPont în Piaţa Centrală, a MultiNr la Casa cu Arcade, a Universităţii Creştine Partium şi al ABC graphic design în Spaţiul Expoziţional de Artă Contemporană MAGMA şi discuţii la masă rotundă cu KreaKids şi CsomóPont la Tein Teahouse. Potrivit organizatorilor, unul dintre scopurile acestui eveniment este acela de a aduce designul mai aproape de oamenii simpli şi de a explica fizic ce înseamnă designul, evenimenul fiind dedicat tuturor locuitorilor.

Tema, sub a cărei egidă se desfăşoară Săptămâna Designului, este „Tradiţie şi inovaţie”, scopul urmărit fiind  acela de a prezenta locuitorilor designul contemporan dar şi pentru a crea un spaţiu de întâlnire pentru tinerii designeri din România şi Ungaria. Cei interesaţi de design, sau cei curioşi despre tema abordată, pot participa la colocvii, mese rotunde, prezentări de modă şi  expoziţii, de-a lungul a încă 4 zile.

Ideea de la care a pornit Design Week în Sfântu Gheorghe a venit de la Preşedintele Uniunii Artiştilor Plastici (UAP)-Filiala Sfântu Gheorghe, Domokos Csaba, care a opinat că atât designul cât şi creaţia realizării de obiect se află la răscruce. Potrivit acestuia, resurecţia designului, care avea alte valenţe în urmă cu un secol, ar trebui să se facă prin intermediul atelierelor de industrii creative şi a marilor fabrici care scot produse de o calitate îndoielnică, pe bandă rulantă.

„Designul, în sine, nu există. Designul în sine e artă plastică. El coabitează cu un anumit domeniu: fashion, automobile, mobilier şi aşa mai departe. Designul este un cuvânt magic care îl vedem în filme, pe cărţi de vizită şi aşa mai departe. Unul dintre scopurile noastre este să explicăm ce înţelegem noi că este designul.  Se poate explica şi prin cuvinte, dar mai interesant este să mergem să ne dăm seama. Designul se diferă de arta plastică fiind o artă aplicată. Înainte de toate, designul e o concepţie, o funcţie şi dacă funcţia e bună, atunci şi obiectul e frumos”, a explicat designerul Damokos Csaba, iniţiatorul proiectului.

Pe lângă crearea spaţiului de întâlnire între designeri şi locuitori, Design Week mai are ca scop, pe termen lung, şi promovarea micilor producători şi a produselor unicat pe care aceştia le produc. „ În zona aceasta este o tradiţie foarte mare de meşteşuguri, unde au fost ateliere de lemnari, de fierari. După aceea a venit industria cea mare şi a luat valul cam tot. Acum, în secolul XXI, sunt tehnologii digitale, imprimante 3D, CNC-uri, cu care pot fi căute obiecte unicat.Toată lumea începe să se reorganizeze în această industrie creativă, nu de fabrici imense ci în ateliere mici unde se fac obiecte durabile, probabil mai puţine la număr şi la un preţ puţin mai mare”, a mai spus Damokos.

Concurs pentru tinerii designeri

În cadrul Săptămânii Designului are loc şi un concurs pentru tinerii designeri. Aceştia au fost provocați să creeze obiecte de mobilier inovatoare  din lemn care să prezinte elemente tradiţionale. Din 27 de proiecte depuse, după prima etapă au fost alese 12 proiecte inovatoare – Bagoly Levente cu proiectul HangChair, Bordás Szabolcs-László cu proiectul  Nem csak láda, Cseh Réka cu proiectul  W Stool, Fekete Bálint cu proiectul  Pillepolc, Ivanciu Sabrina cu proiectul  Cufăr-Șezlong, Kovács Andor/Tankó Kincső cu proiectul  . . Violin, Molnár Zsolt cu proiectul  Laptop táska fatextilből, Péter Eszter cu proiectul  MEMO Spanyolfal, Petrovits István cu proiectul  Szék és pad, Sulyok Dorisz cu proiectul  Diótörő, Szigeti Vajk István cu proiectul  Csiga şi Szonda Hanna cu proiectul  Kaláka – care vor fi create şi expuse într-o expoziţie. Aceasta va putea fi vernisată vineri, 6 noiembrie, începând cu ora 19:00 la spaţiul expoziţional Magma, când se vor decerna şi premiile.

„Concursul a avut două etape. După prima etapă au fost promovate, din 27 de proiecte, 12, din care 11 vor fi realizate, fiindcă pentru unul dintre ele, în zonă nu avem tehnologie. Proiectul nu este numai despre design, ci şi despre industria tehnologică. E un proiect atât de sofisticat încât am spus că o să facem un print în mărime naturală. Atâta ştie judeţul din punct de vedere tehnologic. Este vorba de un set de mobilier foarte sofisticat, legat de muzică. Nu pot să vă explic, dar o să vedeţi”, a explicat Damokos Csaba.

„Design week” este organizat de UAP Sfântu Gheorghe, în parteneriat cu Design Terminal din Budapesta, Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe, Consiliul Judeţean Covasna şi Institutul Balassi – Institutul Maghiar din Bucureşti. Acest eveniment face parte din proiectul„Sfântu Gheorghe – Capitală Culturală Europeană 2021”.

Programul pentru miercuri, 4 noiembrie, a Săptămânii Designului:
17:00 – 21:00 Printare 3D – workshop / Spaţiul Expoziţional de Artă Contemporană MAGMA
18:00 IT şi Design – discuţii / Spaţiul Expoziţional de Artă Contemporană MAGMA
20:30 Concert de Jazz: Tóth Viktor Trio / Hotel Park, Di Stefano Jazz Bar

Programul pentru joi, 5 noiembrie, a Săptămânii Designului:
10:00 – 21:00 Printare 3D – workshop / Spaţiul Expoziţional de Artă Contemporană MAGMA
11:00 – 14:00 Kreatív Lounge – Colocvii de marketing şi comunicare a echipei Praxis Project / Tein Teahouse
15:00 – 18:00 Kreatív Lounge – Colocvii de marketing şi comunicare a echipei Praxis Project / Tein Teahouse
15:00 – 19:00 Consultaţii Design Terminál / Casa cu Arcade, birou

Programul pentru vineri, 6 noiembrie, a Săptămânii Designului:
10:00 – 14:00 Consultaţii Design Terminál / Casa cu Arcade, birou
13:00 – 23:00 Târg de Design / INdiVINO
19:00: Anunţarea rezultatelor Concursului Prowood Design, vernisajul expoziţiei / Casa cu Arcade, sala expoziţională
20:00 Petrecerea târgului cu Buff / INdiVINO

Programul pentru Sâmbătă, 7 noiembrie a Săptămânii Designului:
10:00 – 20:00 Târg de Design / INdiVINO
11:00 Oktogon, Zeppelin, Igloo – prezentarea revistelor şi discuţii / INdiVINO
18:00 Prezentare de modă / Hostel Beer Pub
22:00 Afterparty: DJ Infragandhi / Hostel Beer Pub

Maricela Dan

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail