În cursul zilei de ieri, la Sfântu Gheorghe, în organizarea Eco-Rom Ambalaje şi a Asociaţiei Române pentru Ambalaje şi Mediu – cei mai relevanţi reprezentanţi ai industriei producătoare de bunuri ambalate din România – s-a desfăşurat o masă rotundă cu tema „Colectarea separată a deşeurilor în România. De la obiective la realităţi locale”.
Şi pentru că tema este de mare actualitate, la întrunire au fost prezenţi reprezentanţi ai autorităţilor locale din judeţele Braşov, Mureş, Harghita şi Covasna, precum şi ai Ministerului Mediului, ai Agenţiilor de Mediu şi ai firmelor de salubritate din zonă.
Potrivit organizatorilor, masa rotundă a avut drept scop armonizarea opiniilor autorităţilor naţionale cu cele ale autorităţilor locale din judeţele participante, precum şi cu cele ale asociaţiilor de mediu şi ale industriei de profil.
Prin aderarea la Uniunea Europeană, România şi-a asumat o serie de obligaţii în ceea ce priveşte gestionarea deşeurilor, printe care şi cele referitoare la atingerea ţintelor de colectare, reciclare şi valorificare a deşeurilor. Ca urmare, participanţii la dezbaterea de ieri au încercat să identifice cele mai bune metode prin care se realizează colectarea selectivă a deşeurilor, la nivel local, şi, totodată, au discuta despre realizările şi dificultăţile întâmpinate de către autorităţile locale, în acest domeniu.
Reprezentanta Eco-Rom Ambalaje a precizat că, în anul 2011, această societate a valorificat 57,8% din cantitatea de ambalaje puse pe piaţă de companiile afiliate sistemului, îndeplinind cu succes obiectivul de valorificare de 57%, impus de legislaţie. Potrivit acesteia, rezultatele obţinute se datorează creşterii susţinerii financiare pentru colectarea, sortarea şi transportul deşeurilor către capacităţile de reciclare, care s-a ridicat la aproximativ 8 milioane de euro, cu 17% mai mare faţă de anul precedent.
“Ambalajele se găsesc, cu precădere, în gospodării. De aceea, investiţiile strategice din 2011 au vizat extinderea serviciilor de colectare selectivă, şi, automat, creşterea numărului celor cu acces la servicii, dar, mai ales, eficientizarea întregului sistem” a spus reprezentanta Eco-Rom.
La nivel european se urmăreşte dezvoltarea unei „societăţi a reciclării”, prin evitarea generării de deşeuri, ca primă opţiune, şi utilizarea deşeurilor ca resursă. Toate aceste demersuri trebuie privite în contextul global al diminuării resurselor, dar şi ţinând cont de impactul de mediu şi economic asociat depozitării deşeurilor.
Anna-Maria Chiţu