…Vacanţa Mare a trecut repede pentru toată lumea, ba unora ca subsemnatului, li s-a părut poate prea…mică! Toamna a venit şi odată cu ea şi activitatea artistică se reia la cote maxime. Numeroşii iubitori ai Operei din Braşov au aşteptat cu nerăbdare Deschiderea Stagiunii 2024-2025 a pretigioasei instituţii muzicale din municipiul de la poalele Tâmpei.
Ei bine, aşteptarea lor ia sfârşit în acest week-end, respectiv sâmbătă, 14 și duminică, 15 septembrie 2024, de la orele 18.30 se inaugurează Stagiunea curentă prin programarea a două reprezentații ale unui spectacol de excepție – opera „Carmen” de Georges Bizet.
Iubitorii spectacolelor lirice din Țara Bârsei și nu numai vor avea bucuria de a urmări o lucrare genială, de mare popularitate şi dramatism, ce se regăseşte în repertoriul oricărui teatru liric din lume.
Inspirată de un caz real ce a avut loc în anul 1830 în Spania, nuvela lui Prosper Mérimée, „Carmen”, a fost scrisă în stilul unei adevărate povești de viață, ne-a detaliat Cecilia Maria Toma, PR al instituției. Lucrarea fost publicată la 1 octombrie 1845 și a devenit rapid unul dintre cele mai mari succese ale lui Mérimée.
Creația muzicală, scrisă pe un libret de Henri Meilhac și Ludovic Halévy, a avut Premiera la „Opéra Comique” din Paris, pe 3 martie 1875. Bizet s-a luptat cu conducerea teatrului pentru a păstra finalul tragic și a anticipat eventuale fluierături și proteste. În schimb, nu a crezut că o tăcere de gheață se va așterne după terminarea spectacolului!!! Criticii au respins opera atât de vehement, încât Georges Bizet a fost la un pas de a-și pierde „Legiunea de Onoare”, Cel mai înalt Ordin francez ce i-a fost acordat pentru merite deosebite. Bizet a murit la exact trei luni după ”controversata premieră”, neputând să prevadă faptul că lucrarea lui se va transforma în timp pe bună dreptate într-o… Capodoperă.
Carmen este o operă franceză, însă este puternic inspirată de dansurile și tradiția spaniole: ariile „Seguidilla” a lui Carmen, „Aria florii” a lui Don José și celebrul hit al toreadorului Escamillo, ca să amintim doar trei dintre cele mai frumoase părți ale spectacolului au intrat în Pantheonul universal.
Acțiunea se petrece în sudul Spaniei, la Sevilla, iar opera spune povestea naivului brigadier Don José, care cade în mrejele focoasei țigănci Carmen. José își abandonează iubita din copilărie, pe Micaela, și apoi dezertează plecând în munți cu șatra. Dar curând va trăi o mare deziluzie amoroasă, pierzându-și iubirea nestatornicei jitane, fermecate de un ilustru personaj – toreadorul Escamillo. În final José o va ucide pe Carmen într-o criză de gelozie.
Actuala montare de la Opera Braşov îi aparţine valorosului regizor italian Matteo Mazzoni, cel care a mai pus în scenă aici „Tosca” în 2013 și „Rigoletto” în 2018, având Premiera pe 1 și 2 iulie 2023, a subliniat prietenul nostru, tenorul Mihai Irimia, directorul artistic al instituției, artizanul programului noii Stagiuni.
…Dar nu toată lumea a avut relache peste vară! „Vacanța dintre stagiuni a fost, ca în fiecare an, un bun prilej pentru realizarea unor lucrări absolut necesare, ne-a precizat dinamicul Dan Antipa, directorul general-adjunct. Mă refer la renovarea cele două balcoane laterale din sala de spectacol, ceea ce ne-a permis repoziționarea scaunelor (aspect solicitat în repetate rânduri de către spectatori), continuarea demersului de înlocuire a surselor clasice de iluminat (mari consumatoare) cu aparatură bazată pe tehnologia led. De asemenea, au fost realizate lucrări de igienizare a sălii de spectacol și multe altele. Mai vreau să subliniez faptul că ne aflăm în etapa de finalizare a documentațiilor (P.T. și D.T.A.C.) pentru proiectul „Renovare integrată a clădirii Operei Brașov”, incluzând aici proiectarea instalațiilor de climatizare/ventilare, proiectarea instalațiilor electrice pentru sistemul de climatizare/ventilație, respectiv proiectarea din punct de vedere arhitectural și al rezistenței, scenariul la foc etc”.
Revenind la Evenimentul ce marchează Deschiderea Stagiunii să mai notăm că își vor da concursul la reușita spectacolelor Orchestra, Corul și Baletul Operei brașovene, precum și Corul de copii „Unison” Seniorii – dirijor, manager general prof. George Dumitrașcu.
Regia artistică și Light-design-ul îi aparțin talentatului director de scenă italian, Matteo Mazzoni, un nume apreciat și de publicul din zona noastră. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Traian Ichim. Scenografia: Rodica Garștea. Dirijor cor: Dragoș Cohal. Coregrafia: Alexandru Fotescu. Asistent regie: Valentina Mărgăraș. Costumele toreadorului: Silvia Surd. Regia de scenă: Cristina Roșu.
Distribuția din 14 septembrie 2024 este următoarea: Carmen – Carmen Topciu, Don José – Liviu Iftene, Micaëla – Mădălina Bourceanu, Escamillo – Adrian Mărcan, Frasquita – Corina Klein, Mercedes – Ana Radu , Le Dancaïre – Lorand Cristian, Le Remendado – Dan Ionescu, Zuniga – Ștefan Schuller, Moralès – Marian Rește, Fantasma lui Carmen – Bianca Busuioc (debut).
Distribuția din 15 septembrie 2024): Carmen – Asineta Răducan, Don José – Adrian Dumitru, Micaëla – Silvia Micu, Escamillo – Valentin Marele, Frasquita – Cristina Coatu, Mercedes – Anca Panait, Le Dancaïre – Alexandru Chiriac, Le Remendado – Claudiu Bugnar, Zuniga – Dan Popescu, Moralès – Marian Rește, Carmen (Fantasma lui Carmen) – Bianca Busuioc (debut).
Numerosul public care a achiziționat deja toate biletele pentru cele două Spectacole-eveniment este nerăbdător să se bucure în continuare și de alte reprezentații reușite, așa cum au fost de altfel toate punerile în scenă din ultimele Stagiuni.
…Așadar, Gongul inaugurat este gata să bată, marcând Deschiderea noii Stagiuni, ne-a asigurat managerul interimar Marilena Aldea, care a ținut să transmită prin intermediul publicației noastre un cald salut prietenilor Operei brașovene.
La rândul nostru le dorim mult succes minunaților artiști, tuturor membrilor colectivului prestigioasei instituții de cultură din inima țării. Credem că știți deja, că vă prețuim și vă iubim!
Horia C. Deliu