Deputatul UDMR Marko Attila, condamnat ieri la trei ani de închisoare cu suspendare în dosarul privind retrocedarea clădirii Colegiului „Szekely Miko” din Sfântu Gheorghe, afirmă că acest caz va ajunge la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) de la Strasbourg.
Într-un mesaj postat pe o pagină de socializare după pronunţarea sentinţei, Marko Attila menţionează că „clădirea a fost retrocedată în conformitate cu legile româneşti în vigoare” şi că prin decizia instanţei clădirea a „fost renaţionalizată”. El mai menţionează că nu există nicio îndoială că acest caz va ajunge la CEDO.
Magistraţii Curţii de Apel Ploieşti au dispus, miercuri, suspendarea condiţionată a executării pedepsei de trei ani de închisoare aplicată de prima instanţă deputatului UDMR de Covasna, Marko Attila, pentru abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată.
Marko Attila, fost subsecretar de stat la Oficiul Regional pentru Relaţii Interetnice din cadrul Ministerului Informaţiilor Publice, împreună cu Marosan Tamas, reprezentantul Eparhiei Reformate din Ardeal şi Clim Silviu, fost consilier juridic în Ministerul Justiţiei, au fost trimişi în judecată de procurorii DNA la data de 28 decembrie 2010, în sarcina lor reţinându-se infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice cu consecinţe deosebit de grave.
Conform rechizitoriului întocmit de procurori, în cursul anului 2002 cei trei inculpaţi au făcut parte din comisia specială de restituire a unor bunuri imobile care au aparţinut comunităţilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale din România, iar în această calitate au întocmit, la data de 14 mai 2002, o notă de constatare în care au arătat, contrar realităţii, că un imobil situat în municipiul Sfântu Gheorghe, judeţul Covasna, a fost proprietatea Bisericii Reformate din Sfântu Gheorghe şi l-au restituit Eparhiei Reformate din Ardeal. Retrocedarea s-a făcut cu încălcarea atribuţiilor celor trei inculpaţi în cadrul comisiei, se arată în rechizitoriu.
Imobilul în discuţie a avut destinaţia de şcoală din momentul edificării construcţiei şi în prezent include două instituţii de învăţământ, respectiv Liceul Teoretic „Szekely Miko” Sfântu Gheorghe şi Liceul Teologic Reformat. Ministerul Administraţiei Publice stabilise că imobilul respectiv nu putea fi retrocedat, acţiunea de retrocedare efectuându-se, în principal, în baza unui extras de carte funciară nevalabil, emis în 1990, şi a cărţii funciare care nu avea traducere autorizată în limba română, documente ce fuseseră depuse în fotocopie de Eparhia Reformată din Ardeal. Prin această modalitate, inculpaţii au prejudiciat statul român aproximativ 1,3 milioane de euro, reprezentând valoarea imobilului.
În luna iunie a anului 2012, Judecătoria Buzău i-a condamnat la câte trei ani de închisoare cu executare pe Marko Attila și Tamas Marosan pentru abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată, în timp ce Silviu Clim a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare, pentru aceeași faptă, instanța stabilind în cazul acestuia din urmă un termen de încercare de cinci ani.
AGERPRES
www.agerpres.ro
. .