. . Deputatul PSD Horia Grama a declarat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, că i-a solicitat primarului oraşului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad rearborarea tricolorului, care a fost dat jos pe parcursul lucrărilor de renovare ale clădirii primăriei.

Acesta a spus că tricolorul prezent pe turla primăriei din Sfântu Gheorghe este simbolul primului oraş care a fost scos de sub ocuparea naziştilor, fapt pentru care ar trebui rearborat.

„Drapelul care era pe cupola Primăriei nu era  un simplu steag al statului român, era un simbol, un monument, face parte din istorie, care simbolizează eliberarea de sub nazişti (…) L-am rugat pe domnul primar să înţeleagă acest lucru. Primarul mi-a spus că va pune drapelele aşa cum spune legea. În afară de aşa cum scrie legea, totuşi acesta nu este un drapel pus după lege. Are şi semnificaţia lui istorică. Nu a spus nici da, nici nu şi eu sper să aducem argumente să-i spunem că este absolut normal ca acel steag să fie acolo. Ar putea fi interpretat că domnul primar sau administraţia primăriei  are ceva cu eliberarea de sub nazişti a primului oraş din Ardeal.(…) Eu sper să ţină seama de argumente şi să rearboreze steagul”, a spus Horia Grama.
Asociaţia Judeţeană a Veteranilor de Război, Asociaţia Judeţeană a Cadrelor Militare în Rezervă şi Retragere, Asociaţia Naţională Cultul Eroilor „ Regina Maria” şi Forumul Civic al Românilor din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş au adresat luna trecută o scrisoare primarului municipiului Sfântu Gheorghe, prin care au solicitat rearborarea drapelului.

Potrivit Agerpres, tricolorul românesc a fost înălţat pe cupola Primăriei pe data de 8 septembrie 1944 de ostaşii Armatei Române. Acesta a fost repus în acest loc în 1994, la 50 de ani de la eliberarea oraşului Sfântu Gheorghe de sub ocupaţie străină, în cadrul unei ceremonii desfăşurate în prezenţa Ministrului Apărării Naţionale, generalul Nicolae Spiroiu.  În anul 2009, Forumul Civic al Românilor a propus ca steagul tricolor de pe turla Primăriei Sfântu Gheorghe să capete statut de monument istoric, în semn de recunoştinţă faţă de jertfele ostaşilor români care au luptat pentru eliberarea Ardealului de Nord.

Maricela Dan

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail