Salariile din sectorul public şi pensiile vor fi îngheţate pentru anul 2012 la nivelul lunii decembrie 2011, potrivit Ordonanţei 80/2010 adoptate marţi de deputaţi, care viza iniţial adoptarea unor măsuri de reducere a arieratelor şi de asigurare a finanţării împrumuturilor făcute de administraţiile locale.
Proiectul a fost aprobat cu 146 de voturi pentru, 104 împotrivă şi patru abţineri iar Opoziţia a anunţat că îl va contesta la Curtea Constituţională a României (CCR). Proiectul de lege privind aprobarea Ordonanţei 80/2010 a fost introdus pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputaţilor la solicitarea liderului deputaţilor PDL, Mircea Toader, deşi Opoziţia a criticat acest demers, susţinând că în acest caz forul se „descalifică”. La propunerea deputatului PSD Aura Vasile programul de dezbatere a fost prelungit, după ce ea a sesizat că deputaţii nu au primit raportul asupra acestui proiect de lege.
La reluarea dezbaterilor, liderul deputaţilor PSD, Mircea Duşa, a criticat „modul şmecheresc” în care proiectul a fost introdus pe ordinea de zi a plenului, cerând acordarea unui termen de trei zile pentru ca parlamentarii să studieze raportul. În plus, el a arătat că PSD nu va vota acest proiect de lege. În schimb, preşedintele Camerei, Roberta Anastase, a arătat că plenul a aprobat dezbaterea acestui act normativ în şedinţa de plen de marţi.
În acest context, viceliderul deputaţilor PNL Eugen Nicolăescu a propus retrimiterea actului normativ la Comisia de buget, însă propunerea sa a fost respinsă de plen cu 86 de voturi favorabile, 123 împotrivă şi două abţineri. El a precizat că PNL nu va vota şi va contesta la CCR proiectul de lege, susţinând că acesta nu întruneşte condiţiile legale. „Dacă majoritatea va reuşi să voteze acest proiect de lege, îl vom contesta imediat la Curtea Constituţională”, a spus Nicolăescu. El a motivat că un proiect de lege nu poate fi modificat substanţial în Camera decizională. Liberalul a afirmat că au fost introduse un „noian” de capitole noi. (…)
Nicolăescu a subliniat că prin acest act normativ pensiile nu vor fi indexate şi intrarea în vigoare a legii pensiilor se amână de la 1 ianuarie 2012 la 1 ianuarie 2013, iar salariile nu vor fi majorate. (…) Liberalul a apreciat că actul normativ nu ar fi trebuit să fie adoptat înaintea proiectului de lege privind aprobarea indicatorilor macro-economici ai României.
Şi social-democraţii Viorel Ştefan şi Mircea Duşa au arătat că PSD va contesta la CCR acest proiect de lege. (…)
Proiectul de lege prevede prin amendamentele adoptate că „în anul 2012 cuantumul brut al salariilor de bază/soldelor funcţiei de bază/salariilor funcţiei de bază/indemnizaţiilor de încadrare se menţine la acelaşi nivel cu cel ce se acordă personalului plătit din fonduri publice pentru luna decembrie 2011”. Aceleaşi prevederi sunt valabile şi pentru personalul didactic şi cel auxiliar, însă se arată că începând cu luna ianuarie 2012, în cazul acestora se aplică prevederile Legii 63/2011 privind încadrarea şi salarizarea în anul 2011 a personalului didactic şi didactic auxiliar din învăţământ.
De asemenea, se stipulează că „în anul 2012 cuantumul sporurilor, indemnizaţiilor, compensaţiilor şi al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul brut, soldă lunară/salariul brut lunar, indemnizaţia brută de încadrare se menţine la acelaşi nivel cu cel ce se acordă personalului plătit din fonduri publice pentru luna decembrie 2011, în măsura în care personalul îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii”.
În proiect se mai arată că valoarea de referinţă pentru salarii se menţine şi în anul 2012 la 600 de lei. „În anul 2012 nu se aplică valoarea de referinţă şi coeficienţii de ierarhizare corespunzători claselor de salarizare prevăzuţi în anexele la Legea-cadru 284/2010 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice”, se precizează în actul normativ.
În plus, proiectul prevede că prin excepţie pentru personalul din autorităţile şi instituţiile publice finanţate integral din venituri proprii, aflate în subordinea, sub autoritatea, în coordonarea Guvernului, ministerelor şi celorlalte organe de specialitate ale administraţiei publice centrale şi locale, precum şi cele aflate în coordonarea primului-ministru şi cele aflate sub controlul Parlamentului, ale căror contracte colective de muncă îşi încetează valabilitatea în anul 2012, salariile se stabilesc potrivit Anexei VIII la Legea-cadru 284/2010 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, fără a depăşi nivelul din decembrie 2011.
„În anul 2012, nu se acordă ajutoarele sau, după caz, indemnizaţiile la ieşirea la pensie, retragere, încetarea raporturilor de serviciu ori la trecerea în rezervă”, mai stipulează actul normativ.
Pe de altă parte, proiectul prevede că termenul prevăzut în Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice se prorogă până la data de 1 ianuarie 2013.
Camera Deputaţilor este for decizional în cazul acestui proiect de lege.