Persoanele cu vârsta cuprinsă între 16 și 30 de ani, implicate în proiecte care promovează înțelegerea la nivel european și internațional, pot aplica, până în 2 februarie, pentru Premiul Charlemagne pentru tinerii europeni 2023.
Premiul este decernat an de an, de către Fundația pentru Premiul Internațional Charlemagne din Aachen și Parlamentul European, fiind acordat unor proiecte organizate de tineri între 16 și 30 de ani cu realizări excepționale în următoarele domenii: (a) promovarea cooperării și a înțelegerii în Europa și la nivel internațional, pe baza valorilor democratice (de pildă pildă respectarea demnității umane, libertatea, egalitatea); (b) promovarea unui sentiment comun al identității europene și al integrării europene; (c) încurajarea altor tineri din Europa să se implice la nivel democratic; (d) oferirea de exemple concrete de europeni care trăiesc într-o veritabilă comunitate.
Conform regulamentului, proiectele se pot axa pe organizarea a diverse evenimente pentru tineret, cum ar fi, printre altele, schimburi de tineri, jocuri de simulare, festivaluri politice pentru tineri, expoziții, cursuri, proiecte online sau asemenea.
Candidații trebuie să aibă vârsta cuprinsă între 16 și 30 de ani la data depunerii proiectului și trebuie să fie cetățeni ai unui stat membru al Uniunii Europene sau ai unei țări terțe, dar cu reședința legală pe teritoriul Uniunii la data depunerii proiectului.
Aplicațiile pot fi depuse fie de o persoană fizică sau un grup de persoane, fie de o organizație, în orice limbă oficială a UE printr-un formular online special.
„Selecția se face în două etape. În primul rând, juriul național din fiecare țară a Uniunii decide care este cel mai bun proiect național. Ulterior, dintre cele 27 de proiecte naționale câștigătoare, juriul european decide cele trei proiecte europene câștigătoare. Juriul național din fiecare stat membru este format din doi deputați în Parlamentul European și un reprezentant al sectorului tineretului și este selectat anual. Juriul european care selectează cei trei laureați europeni este format din: Președintele Parlamentului European; doi deputați în Parlamentul European; trei reprezentanți ai Fundației pentru Premiul Internațional Charlemagne din Aachen; doi reprezentanți ai sectorului tineretului (inclusiv foști laureați ai premiului). Decizia juriului european este definitivă.”- se arată pe site-ul https://youth.europarl.europa.eu/ro/more-information/charlemagne-prize/apply-now.html.
Vor fi desemnate câștigătoare trei proiecte europene, care vor primi următoarele premii: premiul întâi – 7500 EUR, premiul al doilea 5000 EUR, premiul al treilea 2500 EUR.
Detalii pot fi aflate accesând: https://youth.europarl.europa.eu/ro/more-information/charlemagne-prize/apply-now.html. Formularul de aplicare este disponibil accesând: https://epprizes.secure.europarl.europa.eu/epprizes/.
Cu ani în urmă, Teatrul Independent „Osonó”, înființat la Sfântu Gheorghe a reprezentat România în etapa finală a competiției.
Ana CIORICI COSTACHE
Ilustrație: Facebook: Biroul Parlamentului European în România