Doi maeștri bucătari cunoscuți vor  susține demonstrații de artă culinară,  la Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuși” din Sfântu Gheorghe, pe parcursul a două zile, la începutul lunii noiembrie.

Demonstrațiile, adresate în special elevilor de la clasele de bucătari, cofetari, ospătari și de alimentație publică din cadrul liceului, fac parte dintr-un proiect cofinanțat de Consiliul Local al municipiului Sfântu Gheorghe, ne-a spus directorul instituției, prof. Carmen Tordai.

„În cadrul unui proiect cofinanțat de Consiliul Local Sfântu Gheorghe, derulat sub genericul <<Artă și inovație în gastronomia covăsneană>> am invitat doi bucătari de renume, de la București și Alba Iulia, să susțină demonstrații de artă culinară pentru elevii noștri. Vor veni domnul Radu Zărnescu, actualul președinte al <<Eurotoques>> (Comunitatea elitei maeştrilor bucătari n.r.) – România și domnul Vasile Spînu  (cei doi au foarte multă experiență și au făcut parte din echipa de bucătari a României, care a participat în competiția internațională Open Ucrainean Culinary Cup, derulată anul trecut în orașul Lviv din Ucraina- n.r.). Dânșii vor sta două zile, aici, la școală și le vor arăta copiilor cum se poate găti sănătos. (…) Demonstrațiile sunt programate după data de 1 noiembrie, iar proiectul se încheie în 15 noiembrie.”- ne-a spus prof. Carmen Tordai.

Activitățile derulate sub genericul „Artă și inovație în gastronomia covăsneană” au debutat săptămâna trecută și au fost dedicate Zilei Internaționale a bucătarilor. Acestea au constat într-o proiecție a filmului „Război în bucătărie” și într-un concurs pentru elevi, la care au participat zeci de elevi.

Proiectul și-a propus să dezvolte talentul și pasiunea pentru gastronomie a elevilor înscriși la clasele de bucătari, cofetari, ospătari și de alimentație publică, să promoveze profesia de bucătar, dar și preparatele specifice zonei și alimentația sănătoasă.

Acesta nu este singura modalitate prin care Liceul „Constantin Brâncuși” încearcă să valorifice pasiunea pentru gastronomie a elevilor săi. De-a lungul timpului, în cadrul instituției au fost organizate numeroase ateliere și demonstrații gastronomice susținute de specialiști cunoscuți, precum maestrul bucătar Dumitru Burtea și Lady Chef Cornelia Ghișoi.

Echipe compuse din cadre didactice și elevi ai liceului au participat și la concursuri naționale de gastronomie, obținând diverse premii. Printre absolvenții acestei unități de învățământ se numără bucătari pasionați și apreciați.

Ana Ciorici Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail