Gheorghe Baciu,  senator al  Partidului Mișcarea Populară Covasna, își exprimă nemulțumirea față de „modul în care este tratată situația limită la care au ajuns în prezent comunitățile locale și întreaga țară, în lipsa coerenței și continuității actului actual de guvernare.”

 

 

Printr-un comunicat transmis către redacția Mesagerul de Covasna, de reprezentanții Biroului Parlamentar, senatorul PMP  aduce la cunoștința  alăgătorilor covăsneni demersurile sale către ministerele de resort, în vederea rezolvării a două probleme punctuale, demersuri rămase fără rezultat.

„Am selectat, pentru informarea opiniei publice, două dintre demersurile parlamentare pe care le-am întreprins  în întâmpinarea unor preocupări ale  concetățenilor mei, demersuri ale căror rezultate sunt simptomatice pentru dezinteresul și, în special, pentru lipsa de coerență și responsabilitate pe care le manifestă actualii guvernanți.  Modul contradictoriu și incoerent de abordare a celor solicitate, în cadrul aceleiași instituții ministeriale, așa cum  reiese din exemplele prezentate, este, consider, edificator pentru calitatea și eficiența actului actual de guvernare.

 

La data de 28.02. 2019  am adresat o interpelare actualului ministru al Transporturilor solicitându-i informații cu privire la stadiul refacerii  podului de cale ferată de la km.17+318 de pe raza localității Budila, județul Brașov, care, înainte de a fi distrus în vara anului trecut de viitura râului Tărlung, asigura circulația trenurilor pe ruta Brașov- Întorsura Buzăului. Credeam că am argumentat suficient importanța  și necesitatea refacerii acestuia pentru locuitorii din Depresiunea Buzăului Ardelean.   L-am informat că am făcut aceeași solicitare și fostei conduceri a Ministerului, care m-a asigurat, atât personal, cât și în răspunsul primit oficial la interpelarea făcută în sesiunea parlamentară anterioară, că se are în atenție cu prioritate reluarea circulației pe acest tronson de cale ferată și că sunt asigurate din fonduri europene sumele destinate refacerii lucrărilor de infrastructură necesare, investiția având termen de finalizare în luna octombrie a acestui an.

Ținând cont de desele schimbări care au loc în conducerea Ministerului Transporturilor și la nivelul companiilor subordonate acestuia, noua mea intervenție era menită să mă asigure în privința măsurilor  întreprinse până în prezent pentru  refacere acestui pod, să mi se confirme că această lucrare se află în acest an pe agenda Ministerului Transporturilor  și că se respectă termenul pe care Compania de Căi Ferate și l-a asumat pentru finalizarea ei. Spre consternarea mea și a concetățenilor mei, în numele cărora am întreprins acest demers parlamentar, în răspunsul pe care l-am primit de la actuala conducere, sub semnătura domnului ministru LEȘ, esența problemei supuse atenției sale este eludată și tratată cu suficiență, fără să se acorde atenția cuvenită unei solicitări de interes public. Prezentând aspecte de „bucătărie internă” ale Companiei Naționale de Căi Ferate „CFR”  care nu interesează pe cei păgubiți de inerția în care se complace Ministerul Transporturilor, noul ministru nu confirmă angajamentul fostei conduceri a Ministerului și ignoră  obligația C.N.C.F. de a reînscriere acest tronson de cale ferată în circuitul transportului feroviar.

 

Într-o altă interpelare, pe care am adresat-o Domnului ministru al Apărării Naționale în ședința Senatului din data de  10 decembrie 2018, îl rugam să analizeze oportunitatea și posibilitatea transferării instrumentelor casate odată cu desființarea unor formații  militare de fanfară, din inventarul unităților militare în cel al unor entități civile, fie aparținătoare administrației locale, fie unor organizații neguvernamentale, în vederea înființării  unor formații muzicale reprezentative pentru comunitatea locală. Am întreprins cuvenitul demers parlamentar pentru a veni  în sprijinul dorinței unor reprezentanți ai administrației locale din județul Covasna, cu populație preponderent de etnie română, de a înființa  formații de fanfară în localități în care nu există tradiția acestui gen muzical, în vederea asigurării solemnității ceremoniilor oficiale  organizate pe plan local sau județean cu ocazia sărbătorilor naționale.

 

În răspunsul primit  la acest demers, Domnul ministru  menționează „disponibilitatea Ministerului Apărării Naționale (…)  de a da curs favorabil oricărei solicitări de a transfera instrumente muzicale excedentare” aflate în administrarea instituțiilor publice de apărare, scoase din funcție potrivit reglementărilor în vigoare.

Bazându-se pe disponibilitatea manifestată și pe raportarea acesteia la prevederile legale,  primarul comunei Sita Buzăului, unul dintre puținii aleși în fruntea obștei având și o astfel de preocupare, a adresat Ministerului Apărării Naționale  solicitarea oficială necesară . Ne-a consternat răspunsul primit din partea Direcției  Logistică  a Statului Major al Apărării, sub semnătura Domnului  General de brigadă Constantin Negrea care, în pofida celor comunicate oficial de ministru, precizează că: „datorită (sic !) prevederilor legislative existente, M. Ap. N. nu poate iniția demersuri pentru transmiterea dreptului de administrare a bunurilor mobile către organele administrației publice locale”.

 

Lăsând deoparte  situația penibilă în care am fost puși, (ministrul în calitate de demnitar-decident iar eu în calitate de parlamentar- girant al promisiunilor făcute concetățenilor mei), în ambele cazuri relatate, inadvertența celor două răspunsuri duce la constatarea, cu părere de rău, că rezolvarea aspectelor asupra cărora le-am reținut atenția rămâne în suspensie, având repercursiuni previzibile în viață de zi cu zi a contribuabililor.

Sunt doar două dintre multele exemple pe care le pot da pentru a ilustra nu numai atitudinea de superficialitate  și dezinteres a   miniștrilor din actuala guvernare față de  responsabilitățile care le revin, ceea ce poate avea importante urmări în viața publică, ci și faptul că în instituțiile guvernamentale pe care aceștia le conduc „nu știe dreapta ce face stânga”, este haos, lipsă de informație și de colaborare internă. Fapt ce face să mă îndoiesc de competența celor ajunși la acest înalt nivel de conducere a treburilor țării, prin voința coaliției politice care   și-a asumat guvernarea României.

Nu sunt  revoltat de modul în care  aceștia și cei care îi promovează și îi susțin politic înțeleg să trateze demersul unui senator din Parlamentul României, făcut cu deferența cuvenită unui demnitar din Guvernul României, ci mă revoltă, în numele concetățenilor mei din zona Întorsurii Buzăului, modul în care este tratată situația limită la care au ajuns în prezent comunitățile locale și întreaga țară, în lipsa coerenței și continuității actului actual de guvernare.” M.D.C

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail