În cursul zilei de ieri, la sala “ Bartok” a Muzeului Naţional Secuiesc din municipiul Sfântu Gheorghe a avut loc lansarea proiectului „Delta Dunării ne priveşte pe toţi. Ne implicăm toţi!”, finanţat de către Fundaţia pentru Parteneriat şi MOL Romania, în urma selecţiei naţionale din cadrul segmentului „Spaţii Verzi. Arii naturale protejate”.
Adresându-se în special tinerei generaţii dar şi publicului larg, proiectul are drept scop promovarea importanţei abordării unei atitudini civice comune, unitare, în scopul conservarii şi menţinerii biodiversităţii, prin organizarea Zilei Biodiversităţii în şcoli şi a unei tabere de educaţie ecologică de tip Junior Ranger, în Delta Dunării, cu participarea elevilor din judeţele Covasna şi Tulcea.
Potrivit directorului executiv al Fundaţiei Pronatura, Cătălin Lazăr, acest proiect va debuta, în judeţul nostru, în data de 21 mai a.c, cu Organizarea Zilei Diversităţii Bilogice la două şcoli partenere – Colegiul Naţional „Mihai Viteazul” şi Liceul Teoretic „Szekely Miko”, cu participarea unui număr de 100 elevi. Aceeaşi activitate se va desfăşura, pe data de 22 mai, şi în două şcoli din judeţul Tulcea.
„Evenimentele din aceste două zile vor fi legate de celebrarea la nivel mondial, a Zilei Diversităţii Biologice care se sărbătoreşte, în fiecare an, pe data de 22 mai, în concordanţă cu hotărârea Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor. Cu acestă ocazie vom marca importanţa şi rolul biodiversităţii în menţinerea unui cadru natural sănatos. Prezentările vor fi realizate în colaborare cu profesorii de profil din şcolile respective”, a declarat Cătălin Lazăr.
Ce-a de-a doua etapă a proiectului va consta în organizarea unui concurs, în vederea selecţionării unui număr de 20 de copii – 10 din judeţul Covasna şi alţi 10 din Tulcea, care au posibilitatea să participle la tabăra de educaţie ecologică de tip Junior Young Ranger, timp de 10 zile. Tabăra va fi organizată în Rezervaţia Biosferei Delta Dunarii, în localităţile Maliuc şi Vadu.
Directorul executiv al Fundaţiei Pronatura a precizat că s-au ales aceste localităţi deoarece sunt propice pentru observarea habitatelor din trei medii diferite – umede, stepice şi costiere, dar şi a păsărilor ce vor fi în migraţia de toamnă, în perioada taberei. De asemenea, tinerii care vor avea ocazia să participe la această tabără vor primi informaţii utile din partea specialiştilor în ornitologie, mamologie sau botanică. În plus, aceştia îşi vor forma abilităţi de cunoaştere a naturii, vor conştientiza prolemele de mediu şi vor fi încurajaţi să se înscrie în programul Young Reporters for the Enviroment.
Ultima activitate majoră a proiectului constă în organizarea unei expoziţii de fotografie intitulată “Arii naturale protejate. Unitate prin diversitate”. Expoziţia se va deschide în luna septembrie, la Muzeul Naţional Secuiesc din Sfântu Gheorghe, şi este menită să popularizeze importanţa menţinerii biodiversităţii în cadrul comunităţilor locale, ca nişte oaze de sănătate, linişte şi binecuvantare ce trebuie protejate de către toţi cetăţenii, indiferent de locul în care traiesc.
Cătălin Lazăr ne-a spus că proiectul va continua cu funcţionarea grupului de Young Ranger şi a grupului Young Reporters for the Environment, care va fi capabil să conştientizeze problemele de mediu şi, totodată, să influenţeze comunitatea în direcţia luării unor decizii favorabile protecţiei mediului.
„Dorim ca la sfârşitul taberei să definitivăm posibilitatea unui parteneriat între şcolile implicate, urmând ca să organizam o replică a acestei tabere, de data aceasta în judeţul Covasna, pentru a întregi jumătatea realizată. Proiectul este viabil, implică tineri interesaţi de ceea ce fac, într-o maniera nouă, utilizând internet-ul ca modalitate de expresie, specific vârstei. Pe de altă parte, implicând această coordonată de educaţie ecologică non-formală, credem că trezim interesul şi altor tineri dornici de a fi activi în acest domeniu”, a conchis acesta.
Anna-Maria Chiţu