Trei instituţii deconcentrate ce-şi desfăşoară activitatea în clădirea din vecinătatea Pieţei „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe, unde cândva a funcţionat Banca Agricolă, sunt în pericol de a rămâne fără actualele sedii, ca urmare a faptului că termenul de valabilitate a contractelor de comodat încheiate cu proprietarul clădirii, respectiv Consiliul Judeţean Covasna, a expirat la data  de 31.12.2012.

Problema a fost ridicată în cadrul unei conferinţe de presă ce a avut loc ieri, la sediul Instituţiei Prefectului Judeţul Covasna, de comisarul şef  al Regiunii Centru Braşov, Sorin Claudiu Susanu, care a declarat că din partea instituţiei pe care o conduce se doreşte prelungirea contractului pentru  acest  spaţiul, şi crede că va găsi înţelegere la Consiliul Judeţean.

Notificările au fost trimise… 

Interesându-ne la Consiliul Judeţean Covasna cu privire la acest aspect, Kiss Bence, reprezentantul pentru relaţia cu presa, a declarat că înainte de data la care urmau să le expire contractele de comodat, respectiv 31 decembrie 2012, instituţiile vizate ce îşi au sediul în clădirea cu pricina au fost notificate, în scris, cu privire la faptul că până la data de 01 februarie 2013 trebuie să elibereze respectivele spaţii. „Notificările au fost trimise prin poştă, în cursul lunii decembrie. Nu se ştie care va fi destinaţia acestor spaţii, depinde ce hotărâre va lua Consiliul Judeţean Covasna” ne-a spus Kiss Bence.

…dar nu au ajuns la… adrisanţi

Noul comisar şef adjunct al Comisariatului Judeţean Pentru Protecţia Consumatorilor (OPC) Covasana Covasna, Mircea Diacon, ne-a declarat că încă din prima zi în care şi-a preluat funcţia a cerut informaţii, de la vechea conducere, referitoare la contractul de comodat. „De la doamna Magdalena Rigo am solicitat date cu privire la demersurile pe care le-a întreprins în acest sens. Aceasta mi-a comunicat faptul că din partea OPC Covasna s-a transmis adresă către Consiliul Judeţean Covasna, în cursul lunii decembrie, adresă la care nu am primit răspuns în termenul legal de 30 de zile, nici până astăzi. Nici vorbă de vreo notificare venită de la Consiliul Judeţean”, ne-a spus Mircea Diacon. El a precizat că în clădirea în care îşi desfăşoară activitatea,  OPC Covasna are în proprietate  spaţiul de la parter, problemă fiind doar cu spaţiul de la etaj, pe care instutuţia îl are luat în comodat de la CJ Covasna, şi unde îşi desfăşoară activitatea comisarii OPC. „În cazul în care nu ni se va mai prelungi contractul de comodat, nu ştiu cum ne vom desfăşura activitatea, pe mai departe”, ne-a mărturisit comisarul şef adjunct al OPC Covasna.

„Sunt curios ce se va întâmpla” 

În aceeaşi situaţie se află şi Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniu Cultural Naţional Covasna. Contactat telefonic, directorul  instituţiei, Bartok Botond, a fost luat prin surprindere de informaţia pe care a aflat-o… de la noi. „Contractul de comodat (împrumut de folosință – n.r.) în baza căruia ocupăm acest spaţiu a expirat, într-adevăr, în data de 31.12.2012. Însă, până la acest moment nu am primit nicio adresă şi nu  am fost contactaţi de reprezentanţii CJ Covasna pentru a ni se comunica vreo informaţie cu  privire la o eventuală prelungire a contractului sau la rezilierea acestuia. În caz că va trebui să părăsim acest sediu vom prezenta situaţia Prefecturii Covasna şi, totodată, şi Ministerului Culturii, de care aparţinem“ ne-a spus  Bartok Botond.

A treia instituţie deconcentrată covăsneană ce ar  putea rămâne fără sediu este Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare Braşov – Inspecţia Silvică şi de Vânătoare Covasna, de unde nu am putut obţine nicio informaţie, directorul Dan Pandele fiind plecat pe teren.

De la Prefectură, la Consiliul Judeţean 

Prefectul Codrin Munteanu a precizat că, începând cu anul 2003, clădirea în care a avut sediul Banca Agricolă a trecut de la statul român, în administrarea Instituţiei Prefectului. Potrivit acestuia, la acel moment au fost  încheiate contracte de comodat, cu titlu gratuit, cu serviciile publice deconcentrate care îşi desfăşoară activitatea şi în prezent, în acest imobil. Trecerea din administrarea Instituţiei Prefectului, în proprietatea Consiliului Judeţean Covasna s-a făcut pe vremea lui Gyorgy Ervin, care a semnat protocolul de predare a acestei clădiri. „Toţi or să vină la noi să le găsim sediu, iar noi nu vom avea de unde să le dăm“ a încheia prefectul judeţului Covasna, Codrin Munteanu.

Maria Graur

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail