Viața unui localnic din Valea Mare nu a mai putut fi salvată de echipajul de pe Ambulanța care fusese solicitată prin serviciul 112, deoarece aceasta nu a ajuns în timp util la pacient, din cauza drumului impracticabil dintre Boroșneul Mare și Valea Mare
Acest eveniment tragic ne-a fost adus la cunoștință de primarul primarul comunei, Gheorghe Avram, printr-un comunicat transmis către redacția Mesagerul de Covasna.
„Doresc să fac publică o stare de fapt legată de DJ 121A. Luni, 14 octombrie 2019, în jurul orei 09.24, s-a dat un telefon la 112, în care se anunța că unui cetățean din Valea Mare i s-a făcut rău și se solicită o ambulanță și asistență medicală. Cinste celor de la ambulanță și în special d-nei doctor Dienes Judit, care s-a străduit, dar datorită stării catastrofale a DJ121A, Boroșneul Mare-Valea Mare, nu au putut ajunge la timp. Cu toată omenia, bunăvoința și priceperea de care au dat dovadă, cetățeanul nu a putut fi salvat și a decedat.
Deși acest drum nu este în subordinea primăriei, mă simt oarecum vinovat de starea creată și mă întreb cum ar trebui să se simtă cei care sunt direct răspunzători, DJ121A fiind sub patronajul lor?
Până acum pe acest tronson au fost câteva cazuri de avarii auto. Uite că acum a fost cauzat și un deces. Oare ce mai trebuie să se întâmple pentru a-i înduioșa pe aceia care sunt răspunzători de situația catastrofală a acestui drum?” – se întreabă edilul.
„ …calitatea infrastructurii este o condiție vitală a supraviețuirii…”
La începutul lunii septembrie a.c., în paginile Mesagerul de Covasna am relatat despre nemulțumirea locuitorilor din Valea Mare cu privire la starea drumului județean 121A, care și-au spus păsul lor prin intermediul unei Scrisori deschise adresate președintelui Consiliului Județean Covasna.
În respectiva știre arătam că: „ În cursul săptămânii trecute am primit la redacție o „Scrisoare deschisă (adresată-n.red) președintelui Consiliului Județean Covasna”, prin intermediul căreia „Cetățenii comunei Valea Mare” își arată nemulțumirea față de starea în care se află drumul DJ 121A Boroșneu- Întorsura Buzăului, ce trece prin localitatea lor.
La drept vorbind, locuitorii din Valea Mare au și motive pentru a fi nemulțumiți în condițiile în care, la semnarea contractului de execuţie încheiat în luna iunie 2018, între conducerea Consiliului Judeţean Covasna şi consorţiu format din Societatea de Drumuri şi Poduri Covasna, aflată în subordinea Consiliului Judeţean, şi o firmă braşoveană care au câştigat licitaţia, aceștia au răsuflat ușurați la gândul că, în sfârșit, vor avea și ei parte de condiții civilizate de deplasare pe drumuri la fel de bune precum cele din multe alte localități ale județului.
În scrisoarea „vălenilor” se arată:
„D-le Președinte
Suntem un grup de participanți la trafic pe drumul DJ 121A Valea Mare- Boroșneu Mare, rușinea drumurilor județene, sau mai bine zis partea rușinoasa a acestui drum care prin alte localități este bun.
Dacă până mai ieri îl înjuram pe primarul din comuna Valea Mare pentru acest drum, după comunicatul apărut în presa locală știm de unde bate vântul.
Dar pentru cei care nu cunosc vom face un scurt istoric al acestui străvechi element de infrastructură. Deși pe vremuri mocanii din Covasna, și nu numai, mergeau cu căruțele în vechiul regat prin Valea Mare și nu prin Zagon, varianta mai scurtă dar mai greu accesibilă, conducerea de atunci a județului nostru a ales, pe criterii nu tocmai ortodoxe, ca drum național ultima variantă.
Ulterior, la insistențele conducerii primăriilor pe unde trece acest drum, s-a comunicat că o asfaltare e imposibilă pentru că nu există proiect. După 2 ani a apărut și proiectul, dar condiționat de faptul că din cei 15 km de drum nu se poate asfalta pe o porțiune de 2 km, din motive tehnice. S-a acceptat și așa, dar pe moment nu au fost bani.
După un alt timp s-au găsit și banii, dar în urma licitației a apărut și inevitabila contestație. S-a rezolvat și asta și, după încă 1-2 ani, cu mare fast s-a ajuns și la semnarea contractelor ce stipulau terminarea lucrărilor în cca. 2 ani jumate. Dar vorba inteligentă a cuiva, „GHINION” – după 1 an nu mai sunt bani!
D-le președinte, credeți-ne, avem multe calități și defecte, dar proști nu suntem și am ajuns în situația că nici nu știm pe cine să felicităm pentru reușita izolare aproape perfectă a comunei Valea Mare, localitate pentru care calitatea infrastructurii este o condiție vitală a supraviețuirii și dezvoltării.”
Și, din păcate, „Cetățenii comunei Valea Mare” au avut dreptate pentru că, iată, birocrația, hățișul legisislativ și poate un pic de nepăsare din partea autorităților vizate, au făcut prima victimă.
„Ținem în vedere, căutăm soluții…”
Vorbind despre motivele ce stau în calea continuării lucrărilor pe DJ 121A, președintele Consiliului Județean Covasna, Tamas Sandor, menționa în cadrul unei conferințe de presă de la începutul lunii septembrie:
„Eu îi înțeleg pe cei din Valea Mare, nu suntem numai noi în această situație; în această situație sunt toți din această țară care au investiții pe rol încheiate înainte de a se aduce această Ordonanță 114, în foarte puține cazuri am putut să ajungem la continuarea lucrărilor și în alte situații. Ținem în vedere, căutăm soluții.(…) Noi ca institiții, noi ca autorități publice care avem lucrări, avem idei, avem programe concrete câștigate, finanțate, lucrare începută, buget alocat, trebuie pe parcurs să depășim obstacole apărute aleatoriu pe drum. Și vă spun că aicea este vorba de 23 de milioane de lei, nu este un business aici la colțul străzii, este vorba de 22,5 km drumuri de la temelie până la asfalt și șanț – ați văzut cum am început- șanțuri asfaltate, acoperite ș.a.m.d, cu balustrade și tot ce vreți. Noi ne-am gândit nu de acuma, ci de 5 ani de zile tot mergem cu acest proiect înainte. De altfel, era un proiect de 10 milioane de euro pentru care Guvernul asigura toți banii, dar având în vedere legislația de licitații publice, s-a ajuns sub 6 milioane de euro. În plus, când am încheiat contractul- a început anul trecut activitatea, a venit această ordonanță care ne-a rupt în două.
Nu pentru faptul că trebuie să ajustăm, noi am putea ajusta, numai că modificările la această ordonanță dau posibilitatea numai la ajustarea manoperei, și v-am spus numai la bitum s-a majorat cu 80% prețul. La 23 de milioane socotind, avem o mărire de preț peste 9 milioane de lei. Am putea să scoatem și acești bani din buget- în 2 ani, în 3 ani-, numai că juridic nu se poate (…) din cauza ordonanței respective. Știți foarte bine că a fost atacată și juridic această ordonanță, a fost criticată și în practică această ordonanță.
Îi înțeleg pe cei din Valea Mare, și au dreptate, dar dacă este cineva mai deștept ca mine care poate să-mi spună cum să mergem mai departe, eu sunt alături de el. Soluția ține de Guvern, nu știu care (…).
Nu ne râmâne decât să sperăm că viitorul Guvern va fi instalat cât mai curând, iar reprezentanții Consiliului Județean Covasna vor face toate demersurile posibile pe lângă autoritățile centrale pentru ca lucrările la DJ 121A Boroșneul Mare-Valea Mare să poată fi continuate și finalizate, până când numărul victimilor nu va crește.
Maria CREȚU-GRAUR