Sala albastră a Bibliotecii Judeţene a găzduit ieri festivitatea de decernare a Premiilor PRO URBE, acordate anual de către Consiliul Local Sfântu Gheorghe.
În semn de apreciere şi recunoaştere a muncii şi a devotamentului în folosul comunităţii din Sfântu Gheorghe, patru persoane au primit premiul Pro Urbe din partea Consiliului Local, în cadrul Zilelor Sfântu Gheorghe 2012. Numele acestora a fost făcut public ieri, în cadrul unei şedinţe festive.
Ceremonia a început printr-un recital muzical susţinut de Sebestyén-Lázár Enikő (soprană), Barabás Lajos (tenor), Lőfi Gellért (pian).
Anul acesta, premiile PRO URBE au fost înmânate următoarelor personalităţi: Csiki Sandor – profesor, pensionar; Nemes Levente, actor, regizor, fost director al Teatrului „Tamasi Aron”; Valeriu Şerban, fost director al Gospcom şi Balazs Antal, învăţător pensionar, sculptor.
Csiki Sandor s-a născut la Căpeni, într-o familie cu patru copii. Împreună cu fraţii săi el a crescut într-o familie secuiască de agricultori. Ajungând la Sfântu Gheorghe în anul 1960, împreună cu un număr de colegi devotaţi înfiinţează Clubul de Sport Textila şi echipa de handbal din cadrul acestuia. Din 1978 a lucrat la Policlinica Spitalului Judeţean ca şi kinetoterapeut, contribuind prin dedicarea sa la însănătoşirea şi recuperarea numeroşilor pacienţi. În anul 1990 se pensionează oficial, dar şi-a continuat activitatea „din dorinţa de a ajuta oamenii aflaţi în dificultate şi pentru a aduce un pic de fericire în viaţa oamenilor.”
Nemes Levente a absolvit Universitatea de Artă Teatrală din Târgu Mureş, în anul 1962, jucând la Teatrul Secuiesc iar mai apoi, din anul 1972, la Teatrul „Tamasi Aron”. În anul 1992, Nemes Levente a acceptat provocarea de a fi numit directorul Teatrului Maghiar din Sfântu Gheorghe.
Referindu-se la domnul Valeriu Şerban, doamna consilier Pârvan Rodica a declarat: „Este o personalitate îndreptăţită pe deplin să primească distincţia Pro Urbe. Domnul Şerban este unul dintre acei oameni pe care noi, comunitatea deopotrivă română şi maghiară îl apreciem, îl stimăm şi pot spune chiar, îl iubim”. Valeriu Şerban s-a născut 21 ianuarie 1940, în satul Mărcuş. De viaţa sa de gospodar al judeţului, se leagă construirea a peste 27. 000 de apartamente, dezvoltarea sistemului de alimentare cu apă în cele 5 oraşe ale judeţului, introducerea gazului metan şi nu numai.
Aşa cum s-a menţionat în Laudatio rostită de Peter Albert, „Balasz Antal este un bun cunoscător al tradiţiilor din Ţinutul Secuiesc, al patrimoniului spiritual şi material fiind un adept şi protector al acestora un adevărat meşter secui, priceput la toate. Din 1973 s-a implicat în Clubul elevilor, unde a iniţiat organizarea unor excursii cu bicicleta, străbătând cu elevii săi toată ţara şi ajungând şi peste hotare. Totuşi, cea mai mare dragoste a sa este sculptura în lemn. A învăţat bazele acestui meşteşug la Liceul Pedagogic din Cristuru Secuiesc. A sculptat în jur de 400 de stâlpi funerari de mari dimensiuni, şase porţi secuieşti şi nenumăraţi stâlpi memoriali mai mici. În prezent, Balasz Antal cântă şi sculptează. Recent a fost înălţat stâlpul în memoria autorilor imnului secuiesc. Iar asta nu este tot: săptămâna viitoare, în cadrul Zilelor Internaţionale ale Diasporei, la Sfântu Gheorghe se va aşeza o altă măiestrie creată de mâinile de aur ale lui Anti”.
Consiliul Local al municipiului Sfântu Gheorghe a instituit titlul onorific „Pro Urbe” în 1997, pentru cei care, în îndelungata lor activitate, au slujit oraşul.
Ana-Alina Costache