„Ziua Armatei Române” va fi marcată  la Cimitirul Internațional al Eroilor de la Valea Uzului, printr-o slujbă de pomenire care va avea loc mâine,  ora 16.00, la inițiativa  Asociației „Calea Neamului”, pentru a marca timpul trecut de când Armata Română, în 25 octombrie 1944, a eliberat  Transilvania de Nord de sub ocupația horthystă, în urma Bătăliei de la Carei.

Pe pagina sa de socializare, președintele Asociației Calea Neamului, medicul Mihai Tîrnoveanu a adresat invitația către cei care doresc să fie prezenți la Valea Uzului, spunând: „ Răspunde Române, Prezent, pentru Eroi la Valea Uzului! Pentru 52 de Cruci!(…)
Răspunde Prezent pentru Eroii Neamului, pentru cei care-au trecut Carpații, pentru Crucile lor, pentru ca acestea să nu fie dărâmate la ordinul UDMR. Curtea de Apel Mureș a decis că Cimitirul Eroilor Valea Uzului nu mai aparține acum de Dărmănești, Bacău, ci de Sânmartin, jud. Harghita. Voința liderilor UDMR, inclusiv a celor care conduc Consiliul Județean Harghita a fost dintotdeauna ca Monumentul și Crucile Eroilor Armatei Române ridicate în 2019 în Cimitirul de la Valea Uzului, să fie îndepărtate. Acum, când aceste loc sfânt este „în mâna” lor, există pericolul real să-și pună în aplicare planul. Doar noi, vă rog să mă credeți, căci știu bine situația, îi vom putea opri, doar Prezența noastră acolo și implicarea noastră, a oamenilor din popor, mai țin acum acele Cruci în picioare, doar noi putem opri buldozerele. Dacă ei, factorii politici, nu vor realiza că această parcelă din Cimitir, cu însemnele creștine de căpătâi ale Ostașilor Români, nu este APĂRATĂ de noi, vor da drumul la buldozere. Acest lucru vă rog să-l înțelegeți pe deplin. Cele 600 de însemne ale militarilor armatei cotropitoare austro-ungare au fost ridicate în 1994 numai cu „avizul” UDMR. Tot cu acest „aviz” s-a dărâmat atunci tot ce a însemnat mărturie românească de jertfă pentru Țară în Primul Război Mondial. S-a ras totul si s-a maghiarizat pur si simplu un Cimitir INTERNAȚIONAL al Eroilor. Nu au mai lăsat nimic altceva. Primăria Dărmănești în 2019, prin ridicarea Monumentului închinat tuturor celor căzuți, indiferent de naționalitate, și a celor 52 de Cruci pentru Eroii Români, nu a făcut altceva decât să restabilească caracterul inițial de Cimitir Internațional al Eroilor, caracter pe care l-a avut odată cu înființarea lui în 1926, de către Armata Română. Așadar în 2019 s-a îndeplinit un act reparatoriu. UDMR, inclusiv Consiliul Județean Harghita, nu acceptă acest lucru, așa cum nu se obisnuiesc cu gândul că trăiesc în România, că imperiul austro-ungar nu mai există, că fosta lui graniță a căzut de mult timp si că în luptele de pe Valea Uzului au murit si români si că acești Eroi trebuie să aibă Cruci de căpătâi în oricare loc din această Țară, pe oricare front de luptă unde sângele lor s-a vărsat, unde sângele lor mustește si mărturisește că AICI ESTE ROMÂNIA.
Doamne ajută frați si surori si noi, asemenea lor, celor plecați la Cer din Neamul nostru, lângă Iisus Hristos Mântuitorul, suntem chemați să mărturisim același lucru la Valea Uzului. Suntem Aici pentru România, pentru 52 de Cruci! Le ținem în picioare. Împreună!”

***

Pe site-ul Oficiului Național Pentru Cultul  Eroilor  este postat un documentar  Referitor la situația Cimitirului Eroilor Valea Uzului https://once.mapn.ro/pages/view/175, unde, la  CONCLUZII se precizează următoarele:

Aspectele referitoare la stabilirea limitei administrativ-teritoriale între județele Bacău și Harghita nu produc efecte asupra caracterului multinațional al cimitirului de război ori asupra obligațiilor ce decurg din legislația națională specifică domeniului mormintelor de război și din tratatele internaționale la care România este parte.
Ministerul Apărării Naționale a demarat procesul de fundamentare a procedurilor legale pentru preluarea în administrare a acestei necropole de război, după consultarea tuturor părților implicate, în vederea protejării și întreținerii adecvate a mormintelor și operelor comemorative existente în cadrul acestui cimitir internațional.
Această măsură se subscrie demersurilor active întreprinse de statul român în vederea respectării principiilor care guvernează domeniul cultului eroilor la nivel internațional și național – aplicarea convențiilor internaționale și a normelor dreptului internațional umanitar, precum și cinstirea memoriei eroilor, respectarea demnității umane, nediscriminarea, toleranța, pacea, reconcilierea și înțelegerea între popoare, sens în care trebuie să se manifeste deschidere către un dialog constructiv și conciliant, astfel încât scopul comun să fie comemorarea demnă și obiectivă a tuturor eroilor, indiferent de naționalitate.”

Maria Crețu-Graur
 

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail