La invitația Bibliotecii Județene „Bod Péter”, doi autori contemporani români, din București, ale căror lucrări au fost traduse și în limba maghiară, vor fi prezenți la Sfântu Gheorghe, pentru a se întâlni cu publicul covăsnean, astăzi și mâine, în cadrul Săptămânii Culturale din cadrul Zilelor municipiului.

 Potrivit unui comunicat de presă transmis de reprezentanții Bibliotecii Județene „Bod Péter”, întâlnirile, organizate sub genericul „De vorbă cu literatura”, se vor desfășura la ceainăria „Tein Teahouse”, din municipiu.

Astăzi, 25 aprilie,  de la ora 17.30, are loc întâlnirea cu poeta şi scriitoarea Simona Popescu, iar mâine, în aceeași locație, și la aceeași oră, întâlnirea cu scriitorul Cristian Teodorescu. Evenimentul va fi moderat de către criticul literar Adrian Lăcătuş din Braşov.

***

În prezentarea transmisă prin comunicatul de presă, de către reprezentanții Bibliotecii Județene „Bod Peter” se arată că prozatorul, eseistul și publicistul Cristian Teodorescu s-a născut în anul1954, la Medgidia.

„A absolvit Facultatea de Filologie a Universității din București în anul 1980. În perioada studenției a fost membru al Cenaclului de proză „Junimea”, respectiv a frecventat Cenaclul de Luni. A debutat editorial în antologia Desant ’83 (Cartea Românească, 1983)A lucrat la revistele Contemporanul și România Literară, a fost redactor-șef adjunct la ziarul Cotidianul și la revista Avantaje. În anii 1985, 1996 și 2009 a primit premii pentru proză din partea Uniunii Scriitorilor din România. În prezent, din 2010, este redactor la săptămânalul Cațavencii.” – se arată în prezentare. Printre lucrările publicate ale lui Cristian Teodorescu se numără: „Maestrul de lumini” (povestiri, 1985); „Tainele inimii” (roman, 1988); „Faust repovestit băieților mei”, „Petre și Matei” (1991); „Povestiri din lumea nouă” (1996); „Îngerul de la benzinărie” (2003); „Maestrul de lumini şi alte povestiri” (2005), „Medgidia, orașul de apoi” (roman, 2009, 2012)     „Șoseaua Virtuții. Cartea Cîinelui” (2015).

În limba maghiară i se poate citi romanul „Medgidia, orașul de apoi”, apărut cu titlul „Medgidia, a hajdani város”, la Editura „Lector” din Târgu Mureș, în 2014, se arată în documentul transmis de către reprezentanții Bibliotecii Județene.

Conform aceleiași surse, Simona Popescu s-a născut în anul 1965, la Codlea, este poetă, prozatoare, eseistă.

„Este absolventă a Facultății de Litere a Universității din București (1987). Cariera sa literară datează încă din perioada în care era elevă de liceu la Brașov, mai târziu participă la Cenaclul de Luni și la Cenaclul Universitas. La începutul activității sale literare a fost membră a Grupului de la Brașov, format în anii 1980. A fost puternic legată sufletește de poetul suprarealist Gellu Naum, căruia i-a consacrat două cărți. În anul 1997 a primit Premiul Asociației Scriitorilor Profesioniști din România pentru romanul Exuvii. Din anul 2014 este conferențiar doctor la catedra de literatură română a Facultății de Litere a Universității din București.” – se arată în prezentarea transmisă de către reprezentanții Bibliotecii Județene.

Potrivit aceleiași surse, printre lucrările publicate sub semnătura Simonei Popescu se numără: „Xilofonul și alte poeme” (poezie, 1990); „Pauză de respirație” (împreună cu Andrei Bodiu, Caius Dobrescu și Marius Oprea, 1991); „Juventus și alte poeme” (poezie, 1994); „Exuvii” (roman, 1997 – mai multe ediții ulterioare, fiind tradus în alte patru limbi europene) și nu numai.

În limba maghiară se pot citi două cărți ale sale: „Xilofon” („Xilofonul și alte poeme”), respectiv „Vedlések” („Exuvii”), apărute la editura budapestană „Pont Publishers”, în 1998, respectiv 2008.

Adrian Lăcătuș, născut în anul 1975, la Brașov, este critic și istoric literar, conferențiar dr. la Facultatea de Litere a Universității „Transilvania” din Brașov, decan al acestei facultăți. În anul 2009, a primit Premiul „ALGCR” pentru cea mai bună carte de literatură comparată a acelui an (pentru lucrarea „Modernitatea conservatoare. Aspecte ale culturii Europei Centrale” – Editura Universităţii Transilvania din Braşov, 2009).

 

A.C.

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail