Ziua Limbii române a fost sărbătorită joi, 31 august a.c, prin activități culturale desfășurate la Sfântu Gheorghe și Întorsura Buzăului, și un concurs de recitări derulat on-line, de Asociația GRIT, ai cărui câștigători au fost premiați  în Sala de festivități UNIREA din orașul Covasna.

La Centrul Ecleziastic de documentare Mitropolit Nicoiale Colan din Sfântu Gheorghe au avut loc lansări și prezentări de cărți ale autorilor Mihaela Aionesei și Mihai Trifoi, din  județul Covasna, și Daniel Întuneric din județul Harghita, prezentarea unor comunicări de către prof. Mihai Trifoi și dr. Ioan Lăcătușu, precum și o sesiune de lectură din „Manuscrisele poetului Mihai Eminescu”, ediție coordonată de acad. Eugen Simion și apărută la Editura Academiei Române și Editura Enciclopedică, respectiv din cele 38 de volume donate Bibliotecii „Nicolae Colan”, de către Biblioteca Academiei Române, la care au participat toți cei prezenți la eveniment.

O serie de înregistrări video de la acest important eveniment organizat de Centrul de Studii Covasna-Harghita și Centrul Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan” din municipiu, în parteneriat cu Cenaclul literar „Buna Vestire” din Miercurea-Ciuc, vor fi postate pe pagina de socializare a Mesagerul de Covasna.

De Ziua Limbii Române covăsnenii au oferit un exemplu demn de admirația noastră, a celor care simțim și iubim românește”

La concursul online  de recitare organizat de Asociația GRIT („Gândește Românește, Implică-te Tinerește!”) și Casa Orășenească de Cultură Covasna s-au înscris 18 preșcolari și elevi din clasele primare sau gimnaziale din mai multe localități ale județului, care, potrivit regulamentului,  au încărcat filmulețele cu poeziile recitate de ei, pe pagina de socializare a GRIT.

Câștigătorii concursului, stabiliți în urma numărului de aprecieri primate din partea publicului, au fost premiați joi, 31 august a.c., în cadrul evenimentului organizat la  Sala de festivități UNIREA din orașul Covasna.

Potrivit organizatorilor, premiile au ajuns la: Ana Maria Bogdan și Sofia Bogdan, din Barcani- LOCUL I; Anastasia- Elena Cosneanu, din Zăbala – LOCUL II; Ana Maria Papuc și Bogdan Lungu, din Covasna- LOCUL III; Irina Olariu (3 ani), din Covasna- PREMIUL SPECIAL AL JURIULUI ; MENȚIUNI acordate celorlalți participanți la concurs, si-anume:  Alexandru Andrei Moroian, din  Covasna, Ilaria Bularca, din Sita Buzăului; Meda Maria Modovan, din Covasna, Casian Iustin Mircea, din Zăbala, Cezar Teodor Mircea, din Zăbala, Antonia Maria Suciu, din Barcani, Olivia Olariu, din Covasna, Alexandru Oprea Sorescu, din Covasna, Tudor Daniel Macovei, din Zagon,  Casian Gălan și Octavian Gălan, din Întorsura Buzăului.

„De Ziua Limbii Române covăsnenii au oferit un exemplu demn de admirația noastră, a celor care simțim și iubim românește”

Cu ocazia acestei sărbători naționale a avut loc un concurs de recitări, adresat covăsnenilor de toate vârstele, însă cei mai curajoși au fost copiii. S-au înscris 18 tineri – elevi sau preșcolari – și toți au fost premiați. Evenimentul a avut loc în Sala Unirea – sala de festivități a orașului – și a fost moderat de către doamna Florentina Teacă, reprezentanta Asociației GRIT.

Acesta este un proiect cultural prioritar realizat cu sprijinul Orașului Covasna, cu implicarea Asociației GRIT Covasna și a Casei Orășenești de Cultură Covasna.

Câștigătorii au primit cărți cu versurile lui Mihai Eminescu, bonuri valorice (de 100, 150, 180, 220, 300 lei), pe care le vor putea folosi pentru a cumpăra produsele dorite de la magazinul de rechizite Abigel din orașul Covasna, diplome și insgne ale Asociației GRIT.

Din partea administrației locale, doamna secretar general al orașului Covasna Vasilica Enea i-a felicitat pe toți copiii care au participat la acest concurs de recitări și a subliniat faptul că de foarte mult timp își dorea ca zilele naționale să fie sărbătorite și în Covasna. Mai ales că autoritățile locale au reușit să ridice bustul lui Mihai Eminescu, ca simbol al identității naționale.

La final, toate persoanele prezente s-au îndreptat către bustul poetului Mihai Eminescu, din Parcul Tineretului, Voinești, pentru a imortaliza momentul. Acest eveniment a fost un omagiu adus limbii române și poetului nostru national”, se menționează pe pagina de socializare a Asociației GRIT.

Felicitări, tutoror!

Maria Crețu-Graur

Sursa foto deschidere: facebook Asiciația GRIT

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail