Primăriile din Întorsura Buzăului şi Sita Buzăului sunt primele din judeţ care vor distribui ajutoarele alimentare de la Uniunea Europeană, începând cu data de 10 decembrie.

Informaţia a fost confirmată de reprezentanţii celor două primării, după ce Instituţia Prefectului judeţului Covasna a anunţat că este posibil ca Ministerul Muncii să înceapă distribuirea la noi în judeţ, fără a avea, însă, o informaţie concretă.

„Distribuirea ajutoarelor încă nu s-a făcut în judeţul Covasna. Vineri ne-au transmis listele de la Ministerul Muncii, noi le transmitem acum tuturor primăriilor, iar Ministerul va contacta fiecare localitate în parte pentru distribuire. Pe noi nu ne-a anunţat nimeni când se începe distribuirea. Nu avem o listă (n.r.- cu localităţile în care începe distribuirea pachetelor), nu ne-a informat nimeni. (…) Deocamdată, pe judeţul Covasna avem 72.998 de pachete. Probabil că vor fi mai multe pentru că nu ştim dacă persoanele din acele liste sunt aceleaşi cu cele cu care vor întocmi primăriile listele suplimentare,  conform Hotărârii de Guvern. (…) În precizările Ministerului apare că în termen de 45 de zile se distribuie pachetele. Probabil că vor fi distribuite integral în luna ianuarie, dacă nu vor fi distribuite toate, luna aceasta”, a declarat Doina Stroie, şef serviciu la Instituţia Prefectului Covasna.

Potrivit articolului nr.2 al HG 799/2014, categoriile de persoane care sunt îndreptăţite să primească ajutoarele alimentare prin Programul Operaţional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate (POAPD) sunt familiile şi persoanele singure, familiile beneficiare de alocaţie pentru susţinerea familiei, şomerii,  pensionarii cu un venit sub 400 d elei pe lună, persoanele cu handicap grav şi accentuat, neinstituţionalizate, adulţi şi copii,  persoanele beneficiare ale prevederilor Legii nr. 49/1991 privind acordarea de indemnizaţii şi sporuri invalizilor, veteranilor şi văduvelor de război. Persoanele care fac parte din mai multe categorii de grup ţintă  beneficiază de aceste alimente o singură dată, în cadrul acestui program,  pentru o singură categorie.

Începând de anul acesta, modalitatea de distribuire a pachetelor cu alimente s-a schimbat. Acest lucru a îngreunat şi mai mult munca personalului din primării, aceştia spunând că până acum a existat o transparenţă mai mare în ceea ce priveşte întreg procesul de distribuţie  a listelor şi a alimentelor.

„Nu e mai complicat, dar atâta secretomanie nu a fost. E foarte greu! Noi ştiam, la o familie cu venit minim garantat cu 5 membri, că titularul ridica pentru cinci persoane. Era altfel. Acum s-a dat cupon  nominal şi pentru copil şi trebuie să reconstitui familia, ca să văd cine a primit din familia aia şi cine nu a primit. Pentru mine este o nebuloasă. Nu au colaborat cu noi ca până acum şi e mai greu la distribuit. (…) În principiu,  pe 11 decembrie  ar trebui să înceapă distribuirea.  O să fie mai greu la pensionari. Anii trecuţi, cei care nu au putut să vină la sfârşitul perioadei pentru că sunt netransportabili şi sunt singuri, au fost vizitaţi acasă. Ne-am dus acasă la ei şi le-am împărţit”, a declarat Ana Chelemen, director administraţie publică şi coordonatorul departamentului asistenţă socială din cadrul primăriei din localitatea Întorsura Buzăului.

În Întorsura Buzăului au fost distribuite 1141 de cupoane, mai multe cu aproximativ 110 beneficiari. Întorsurenii  care beneficiază de pachetele alimentare vor putea să le ridice din clădirea aflată  peste drum de Finanţe, în apropierea primăriei, fiind aşteptaţi în ordine alfabetică.

În localitatea Sita Buzăului anul acesta s-au distribuit 416 cupoane, mai multe cu 30 decât anul trecut. Potrivit Simonei Banciu, consilier din cadrul primăriei, distribuirea alimentelor va începe miercuri, tot în ordinea alfabetică, fiind aşteptaţi în jur de 30-50 de beneficiari în fiecare zi.

Conform programului, alimentele se ridică pe baza cuponului şi a cărţii de identitate. Primăriile întocmesc listele suplimentare cu persoanele care intră în categoriile beneficiare de ajutoare alimentare între data constituirii bazei de date şi data distribuirii, sau care din eroare nu au fost cuprinse în baza de date furnizată de Ministerul Muncii.

Distribuirea ajutoarelor,  pe baza listelor suplimentare, se face după acoperirea cererilor beneficiarilor de cupoane şi pe baza prezentării unui document care atestă încadrarea în grupul ţintă (dispoziţia scrisă a primarului, carnet de şomer vizat conform prevederilor legale sau orice alt document prin care se atestă plata idemnizaţiei de şomaj pentru şomerii care beneficiază de un venit mai mic de 400 de lei, decizia de pensie ori certificatul de încadrare în grad de handicap grav sau accentuat).

Reprezentantul primăriei ataşează la lista suplimentară copii xerox ale documentelor care atestă calitatea de beneficiar. Primăriile justifică cantităţile distribuite cu semnătura  de primire a beneficiarului pe verso cuponului sau pe listele suplimentare, după caz, alături de data şi cantitatea primită.

În cadrul acestui program vor fi distribuite 6 kg de făină, 6 kg mălai, 800 g paste făinoase, 4 litri ulei, 4 kg zahăr, 6 cutii a câte 300 de grame de conservă de carne de vită în suc propriu, 8 cutii a câte 300 de grame fiecare de carne de porc şi 10 cutii a câte 200 de grame fiecare de pate de ficat. Livrarea alimentelor se va face în două cutii de carton sigilate, cu conţinut identic, fiecare cutie conţinând ½ din cantitatea alocată unei persoane.

. .

Maricela Dan

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail