„Asta vrem: să le arătăm oamenilor un alt fel de petrecere a timpului liber.” – Maria Găvăneci, coordonator principal
Zona Camping din Întorsura Buzăului a devenit, sâmbătă, 19 iulie a.c., terenul de joacă în aer liber pentru copiii şi tinerii din zona buzaielor şi nu numai. „Ceva de vară” a fost un festival organizat de Centrul de jocuri Mirakolix din Cluj – Napoca. Evenimentul a fost finanţat din fonduri europene, prin Serviciul European de Voluntariat. La organizarea festivalului s-au implicat aproximativ 50 de voluntari.
„Ceva de vară” a pus Întorsura Buzăului pe harta locurilor demne de vizitat din România. Tineri, copii şi părinţi din Bucureşti, Cluj, Sibiu, Sfântu Gheorghe, Braşov, şi mai ales din zona Buzaielor au fost prezenţi sâmbătă la festivalul „Ceva de vară” din Întorsura Buzăului.
Aşa cum au promis, organizatorii au pus în faţa tinerilor şi copiilor prezenţi la eveniment modalităţi sănătoase şi inedite de a petrece timpul liber. Festivalul a fost centrat pe muzică, artă, sport şi activităţi socio-educative accesibile acestui public ţintă. Maria Găvăneci, coordonatorul principal al evenimentului a precizat: „Ne dorim în primul rând să promovăm ideea de voluntariat, de implicare, de activităţi de petrecere a timpului liber diferite. Adică să le arătăm oamenilor că se poate să îţi petreci o zi la Camping, chiar dacă multă lume crede că aici nu se mai pot petrece lucruri interesante. Se poate petrece o zi la Camping, se poate să petreci o zi în natură şi să te distrezi, nu trebuie să stai în faţa calculatorului ca să te simţi bine. Asta vrem: să le arătăm oamenilor un alt fel de petrecere a timpului liber.”
Şi Raluca Mosora, un alt membru al echipei organizatorice a precizat că „Ceva de vară” „este un eveniment pentru tineri, în primul rând. Vrem să îi ajutăm să se simtă bine, să se recreeze şi să înveţe lucruri noi.”
Evenimentul „finalizează un an de activităţi derulate în diferite instituţii din Întorsura Buzăului de Centrul de jocuri Mirakolix, împreună cu 7 voluntari internaţionali, a menţionat Maria Găvăneci într-un interviu anterior.
„Ceva de vară” – organizat de aproximativ 50 de voluntari
Persoanele care au făcut posibil un astfel de eveniment la Întorsura Buzăului sunt, potrivit Mariei Găvăneci: „7 voluntari internaţionali cu care am lucrat zi de zi, 20 de voluntari din Întorsura şi alţi 10 – 15 voluntari din Braşov. Pe lângă aceştia, se mai adaugă oameni cu care colaborăm şi care ne-au ajutat în timpul festivalului. Undeva la 50 de oameni au fost cu siguranţă implicaţi în proiect.”
Am stat de vorbă şi cu Bianca Crăciun, o tânără din Întorsura Buzăului, implicată în proiect în calitate de voluntar. Aceasta a descris festivalul ca fiind „o oportunitate de a deschide mentalitatea oamenilor din zonă.”
Ce a învăţat tânăra voluntară din această experienţă? „Să lucrez în echipă, să îmi îndrept atenţia către toţi ceilalţi, să îmi fac treaba bine şi să socializez mai mult.”, a spus Bianca. Ea a mai adăugat: „Lucrând cu oameni din alte ţări europene am putut să aflu şi mentalitatea lor. Este foarte frumos să vezi că încearcă să facă ceva pentru noi. Au venit din altă ţară şi am vrut să aflu de ce vor ei să facă festivalul în zona noastră. Cu ocazia asta am putut şi să învăţ limba engleză mai bine, aceasta fiind o bună oportunitate de a exersa vorbitul în altă limbă.”
Activitatea favorită a Biancăi este cea de „star gazing”, respectiv „privitul la stele”, astronomia fiind una din marile sale pasiuni din viaţa de zi cu zi: „Nu am avut timp să mă ocup şi de altceva, deşi sunt foarte multe activităţi care chiar merită.”
Despre voluntariat
Bianca îi sfătuieşte pe toţi tinerii să se implice în activităţi de voluntariat. De ce? Pentru că astfel „au ocazia să înveţe lucruri noi, au ocazia să întâlnească oameni, atât români, cât şi străini, să vorbească cu aceştia şi să le cunoască gândirea, şi este o ocazie de a face ceva pentru oraş.”
Şi Raluca, membră a echipei de organizare spune că voluntariatul este un lucru pozitiv pentru tineri pentru că: „Îi ajută să se implice într-o cauză, să fie activi, să muncească cu un scop, să îşi facă prieteni noi, să se distreze, să simtă că aparţin unui grup organizat.” Tot aceasta a adăugat: „Eu am fost cercetaş foarte multă vreme. A fost cea mai frumoasă perioadă din viaţa mea. Mi se pare foarte bine că şi aceşti copii învaţă să facă voluntariat. Practic mai şi oferă, nu doar primesc.”
Maria Găvăneci, coordonatorul principal al festivalului, ne spune că: „Oricine poate fi voluntar, trebuie doar să îşi dorească să se implice în ceva. Am descoperit şi aici că oamenii nu ştiau ce înseamnă să fii voluntar, dar au fost curioşi. Nu există o vârstă anume la care poţi să practici voluntariat.”
Calităţile pe care trebuie să le aibă o persoană pentru a fi voluntar sunt, potrivit Mariei: „Curiozitate, dorinţă de explorare, de dezvoltare, de a afla mai multe lucruri, dorinţă de implicare şi să aibă ceva înăuntrul lui care să îi spună că trebuie să fie parte a unei schimbări, a unui lucru care se întâmplă.”
Beneficiile festivalului pentru Întorsura Buzăului
Organizatorul principal, Maria Găvăneci ne-a povestit puţin şi despre beneficiile care vin în urma desfăşurării acestui eveniment: „Organizarea unui astfel de festival aduce, din punctul meu de vedere, numai beneficii. În primul rând pentru oamenii care sunt implicaţi este o oportunitate extraordinară de dezvoltare pentru că văd altceva, văd că pot realiza lucruri, văd că lucrurile se întâmplă în momentul în care ei personal încep să facă ceva, şi văd că ei au puterea de a face lucruri frumoase. Cred că este o oportunitate extraordinară pentru tinerii de aici.” Mai mult decât atât, Maria a precizat: „Aici sunt oameni care nu ştiau unde e Întorsura Buzăului. Sunt oameni veniţi din Cluj, din Sibiu, din Braşov foarte mulţi, din Bucureşti, iar acum au avut posibilitatea să vadă că aici se întâmplă ceva şi că este un loc pe care îl pot descoperi. Cei mai mulţi vor rămâne cu corturile peste noapte şi cel mai probabil mâine vor încerca să descopere puţin zona. Aşadar este un mare avantaj şi pentru partea turistică a zonei. Ni s-au cerut şi foarte multe informaţii în legătură cu pensiunile din zonă, restaurante, deci este un flux de oameni pentru zonă.”
Şi pentru Costina Stoica, o tânără întorsureancă prezentă la eveniment, „Ceva de vară” este „ceva diferit pentru Întorsura. Este o şansă de a socializa, de a cunoaşte alţi oameni.”
Bugetul festivalului – aproximativ 5.000 de euro
Am întrebat şi despre costurile pe care le implică un astfel de festival. Maria Găvăneci, coordonatorul principal, ne-a dezvăluit: „Este destul de greu de estimat. Am făcut nişte calcule iniţiale, dar costurile s-au mai ridicat pentru că tot timpul apar cheltuieli neprevăzute. Aproximativ 4.000 – 5.000 de euro s-au cheltuit în total. Aceştia sunt bani proveniţi de la proiectele noastre cu Uniunea Europeană, sprijinite de Comisia Europeană prin Serviciul European de Voluntariat. Pe această idee se şi bazează proiectele – voluntariat. Tot evenimentul este pus la punct de voluntari şi de organizaţii partenere care fac tot muncă voluntară. Banii au mers pe organizare, respectiv tot ceea ce înseamnă administrativ, promovare, echipamente şi altele.”
Activităţile festivalului
Locaţia evenimentului a fost împărţită pe zone de activităţi: zona „scena”, zona de joacă, zona de ateliere, zona de sport, zona de concursuri şi zona de aventură şi relaxare. Maria Găvăneci a precizat că „Fiecare zonă este coordonată de unul din cei 7 voluntari internaţionali. (…) Iar unele ateliere sunt fie coordonate de organizaţiile partenere, fie de Mirakolix şi voluntarii săi.”
Printre activităţile desfăşurate la eveniment s-au numărat: Ultimate Frisbee, concurs de mountainbike, concurs de orientare, slackline, jocuri de apă – bătaie cu baloane cu apă, atelier de tir cu arcul, atelier de pictură, concerte Open Stage şi jam session.
Partenerii
Despre parteneri, coordonatorul evenimentului a spus: „Am primit sprijinul instituţiilor şi ne-a bucurat lucrul acesta. Chiar am putut apela la ei ori de câte ori am avut nevoie. Toată lumea a reacţionat pozitiv pentru că a înţeles că se organizează ceva bun pentru zonă. Suntem foarte mulţumiţi, am lucrat foarte bine cu toţi colaboratorii.”
Într-un comunicat de presă lansat anterior evenimentului se preciza că „Ceva de vară” a fost realizat cu sprijinul: Primăriei Întorsura Buzăului, Clubului Copiilor Întorsura Buzăului, Casa Familială nr.1 Întorsura Buzăului, Casa de Cultură Întorsura Buzăului, Asociaţia Reactor de creaţie şi experiment din Cluj – Napoca, Asociaţia Eroii Veacurilor Apuse Brașov, Asociaţia Colors Brașov, Organizaţia Studenţilor Mediciniști Brașov, Asociaţia Carpathian MTB Trails Brașov, Restaurant Pasul Buzăului, Mesagerul de Covasna, Zile şi Nopţi Braşov, România Pozitivă, I love Braşov, Koss Photography, Unikat, Mobila Kalela, ProFarm Întorsura Buzăului, I.I. Vlad Floroian, A.S. Ciucaș, Magazinul Mario.
Planuri de viitor: „Altceva de vară”
În ceea ce privesc planurile de viitor, în spirit de glumă, Maria, coordonatorul principal, ne-a spus: „Deja avem numele festivalului pentru anul viitor. Deocamdată numele este sub formă de glumă, dar poate chiar o să se materializeze. Dacă anul acesta festivalul se numeşte „Ceva de vară”, anul viitor se va numi „Altceva de vară”.”
Într-o notă mai serioasă, aceasta a continuat: „În funcţie de evaluarea pe care o să o avem la sfârşitul festivalului, dar şi în funcţie de proiectele noastre pe partea aceasta de voluntariat internaţional, vom decide dacă vom avea şi ediţii viitoare. Nu putem spune acum dacă vom mai avea ediţii viitoare, dar noi chiar sperăm să mai organizăm şi anul viitor.”
„Ceva de vară” şi Centrul de jocuri Mirakolix
Festivalul de sâmbătă de la Întorsura Buzăului a fost organizat de Centrul de jocuri Mirakolix. Mirakolix este o asociaţie non – guvernamentală din Cluj – Napoca înfiinţată în anul 2006. Din anul 2013, ONG –ul a început să dezvolte activităţi şi proiecte socio – educative şi în regiunea Braşovului.
Printre activităţile derulate în zona Braşovului se numără ECO – PLAY! – Vama Buzăului în noiembrie 2013, participarea la Zilele Sfântu – Gheorghe în aprilie 2010 prin amenajarea unui spaţiu de joacă, Seri de jocuri la Întorsura Buzăului începând cu luna februarie 2014, programe de formare cu tineri din Sfântu Gheorghe, şi proiectele PlayRide şi Science Playgrounds, organizate în Braşov şi în zonele din regiunea Braşovului. „Ceva de vară” este un proiect care marchează finalizarea proiectelor PlayRide şi Science Playgrounds.
Iulia Drăghici – Taraş